خبرگزاری مهر؛ گروه استانها، کوثر کریمی: هوای این روزهای خوزستان خیلی گرم شده و مسجدسلیمان هم از این قاعده مستثنی نیست؛ گرمای تفتیده شهر به استقبال میآید و زیرساختهای ضعیف شهر اولینها شانه به شانه همراهت میآید.
نخستین کسی که حفاری چاههای نفت در جنوب ایران با اراده خستگی ناپذیر خود محقق ساخت، مردی میانسال به نام جورج رینولدز بود. همه چیز از یک اتفاق بزرگ حکایت میکرد. بوی گاز و صدای مهیب، همان چیزی که ریندلدوز سالها به دنبال آن بود در شب ۲۵ مه ۱۹۰۸ میلادی مطابق با پنجم خردادماه ۱۲۸۷ شمسی نفت از دل نخستین چاه فوران کرد. ریندلدوز از صحنه عملیات مسرورانه به دارسی چنین گزارش داد: «مفتخرم گزارش کنم که امروز صبح در ساعت ۴ به وقت ایران نفت در عمق ۳۶۰ متری از چاه شماره یک فوران کرد. جزئیات دیگر شامل غلظت و مقدار نفت متعاقباً اعلام خواهد شد.»
کشف نفت سرآغاز تحولات بزرگ در ایران بود و امروزه تقریباً در هر صنعتی ردپایی از نفت خام و فرآورده هایش دیده میشود. با دستیابی به طلای سیاه فصل جدیدی در تاریخ کشور گشوده شد و ایران به جمع کشورهای نفتخیز جهان پیوست.
کشف نفت در مسجد سلیمان، که نخستین اکتشاف نفت در خاورمیانه به شمار میرفت، حیات اقتصادی و اجتماعی ایران را دچار تحولی بزرگ کرد.
گرما با تازیانههای داغ، نهیب میزند و ایستگاه تاکسی مسقفی نیست تا شهروندان زمان به انتظار ماندن برای ماشین را با فرار از گرما به آن پناه ببرند؛ گوشه کنار شهر هم که بوی فاضلابهای بالا زده است.
صف به صف لولههای غولپیکر نفتی هستند که محرومیت از آن استخراج میشود و سهم مسجدسلیمان از آن میدان بزرگ نفتی فقط رنج است و رنج تا از «شهر اولینها» به قعر جدول توسعه سقوط کند.
شاید کمتر کسی فکر میکرد که روزی مسجدسلیمان «شهر اولینها» در تأمین بدیهیترین نیازهای شهروندان باز مانده است و از شهر بودن فقط نامش را به یدک بکشد.
این روزها باید از مسجدسلیمان به عنوان یک «روستا» یاد کرد که ناپایداری شبکه آبرسانی و نبود شبکه فاضلاب در بسیاری از محلات آن برقرار است؛ روستایی که حتی در دفع زباله نیز مشکلات بسیاری دارد.
آسفالت نشدن معابر در بسیاری از نقاط به خصوص مناطق بی بیان، کاروانسرا، چهار بیشه و نفتک یا نبود آنتن دهی تلفن همراه در برخی محلات مانند سرکوره ها، بازار چشمه علی و برخی نقاط هشت بنگله نیز از دیگر مشکلات مسجدسلیمان هستند.
مسجدسلیمان شهر شده ولی هنوز شهروندان شبها در بسیاری از مناطق از جمله بی بیان و کلگه از نبود روشنایی منطقه گلایه دارند.
کجای دنیا شهری شبکه فاضلاب ندارد و فاضلاب آن به درههای کوهستانی سرازیر و دل طبیعت را میشکافد؟ در مسجدسلیمان هنوز هم کوچههایی هستند که در قد و قواره ماشین آتشنشانی، آمبولانس یا دفع زباله نباشند و مردم از تنگ بودن آن رنج ببرند.
طرح شکستخورده
رئیس شورای شهر مسجدسلیمان در گفتوگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه برخی مشکلات به شرکت ملی نفت مربوط میشود، میگوید: مشکلات بسیاری را در طرح جامع داریم که از سال ۸۵ کلید خورد و تا امروز هنوز هم ناکام مانده است.
وحید زمانی افزود: مسجدسلیمان تنها شهری در کشور است که طرح تفضیلی ندارد. ۶ منطقه آلوده شامل نمره یک، نمره هشت، دره خرسون، نفتون، پشت برج و سی برنج داریم که حریم آنها از سوی شرکت نفت آلوده اعلام و ساختوساز نیز منع شده است.
وی یادآور میشود: در طرح جابهجایی ۶ منطقه آلوده باید منازل پنج هزار خانوار را با مساحتی حدود ۳۰۰ هکتار است، جابهجا و در پروژه شهرک ولیعصر مستقر شوند.
رئیس شورای شهر مسجدسلیمان ادامه میدهد: بنا بود که سال ۸۵ نیز با مبلغ ۱۲۰ میلیارد تومان جابهجا شوند که پیمانکار آن نیز بنیاد مسکن و منابعش از شرکت ملی نفت تأمین شود.
زمانی میگوید: تا امروز فقط در فاز اول ۳۱۰ واحد و در فاز دوم ۱۹۵ تحویل داده شد که این فاز دوم هم هنوز یک سری مشکلاتی را دارد که ۱۰۰ درصد پیشرفت فیزیکی ندارند.
حق آلایندگی پرداخت نمیشود
وی بیان میکند: بعضی از مردم هم به خاطر شرایط مالی، توانایی پرداخت مابه التفاوت را ندارند و هنوز برای تحویل واحدها مراجعه نکردهاند و مسئولان شرکت نفت ادعا میکنند که از منطقه تل بُزان تا دانشگاه مسجدسلیمان تحت عنوان «پلاک یک» به آنها تعلق دارد و بر اساس سند مالک هستند.
رئیس شورای شهر مسجدسلیمان با اشاره به اینکه همین مالک و مدعی بودن باعث شده که نتوانیم در برخی نقاط اقدامات لازم را انجام دهیم، میگوید: جلسات بسیاری با حضور استاندار خوزستان و شرکت نفت داشتیم که شرکت نفت حریم املاک خود را در مناطق مختلف مشخص کند تا شهرداری بتواند قبل از این جابهجاییها نیز منبع درآمدی را حاصل کند ولی این موضوع هم ناکام مانده است.
زمانی با اشاره به اینکه در بحث عوارض آلایندگی نفت به بهانه اینکه تولیدات را با لوله از شهر خارج میکند، هیچ گونه عوارضی را به شهرداری پرداخت نمیکند، ادامه میدهد: اکثر چاههای تُرش و نفت آنها در «حوزه شهری» هستند و اجازه ساختوساز را در حریم آن نمیدهند؛ همچنین این نوع گازها یک سری عوارضی را برای سلامت و بهداشت مردم دارد که متضرر هستند ولی نفت تا امروز هیچ گونه حق آلایندگی را به مسجدسلیمان پرداخت نکرده است.
وی با اشاره به اینکه در بخش پروژههای «عام المنفعه» شرکت نفت میتواند با توجه به مسئولیتهای اجتماعی خود کمک حال شهر باشد، میگوید: جاده سلامت را در ورودی و خروجی شهر داریم، یکی از میدان فلکه بهنام محمدی به فلکه سه راه دانشگاه و دیگری از شیخ مندنی به پل تمبی برای ترددهای شبانگاهی یا پیادهروی صبحگاهی مردم مفید است.
رأی مسجدسلیمان نفی شد
رئیس شورای شهر مسجدسلیمان با اشاره به اینکه مسجدسلیمان را با هویت «نفت» میشناسند و شناسنامه آن نفت است، یادآور میشود: شرکت نفت میتوانست اقدامات بهتری را انجام دهد؛ هرچند از اقدامات انجام شده هم تقدیر میکنیم ولی باید بیشتر از این باشد و انتظار مسجدسلیمان از نفت خیلی بیشتر از این هاست.
زمانی میافزاید: فرزندان مسجدسلیمان را در مناصب کلیدی نفت در سطح شهرستان، استانی و ملی داریم که انتظار کمکهای بیشتری را داشتیم ولی یک سری ناملایمتی هایی هم در حق شهر شد.
وی با اشاره به مطالبات شهرداری مسجدسلیمان از شرکت نفت بابت عوارض آلایندگی یادآور میشود: از چند سال قبل ۹۲ میلیارد تومان رأی قطعی و لازم الاجرا در حوزه عوارض محاسبه حریم چاههای نفت مسجدسلیمان داشتیم که رأی را به دیوان عدالت برده و آن را نفی کردند.
رئیس شورای شهر مسجدسلیمان تصریح میکند: اگر این پول دست شورای شهر بود در منظر شهری، خدمات شهری و مسئولیتهای اجتماعی میتوانست بیشتر کمک حال ما باشد.
زمانی انتقاد میکند: اگر ۱۰ پروژه را شروع میکردیم حداقل یک تا دو هزار نفر از نیروی انسانی بومی شهر اعم از مهندس، نیروی فنی، دکتر، مشاور، کارگر و خدماتی مشغول میشدند.
۵۰ درصد شهر بافت فرسوده است
وی ادامه میدهد: باید از ظرفیت نیروی انسانی در شهر خودمان استفاده کنیم و نفی این رأی ظلم بزرگی در حق مسجدسلیمان بود و جلسات این موضوع بی حاصل ماند.
رئیس شورای شهر مسجدسلیمان با بیان اینکه شرکت نفت در بحث تعریض خیابانها میتواند کمک بسیاری کند، میگوید: ۵۰ درصد شهر در بافت فرسوده است و زلزله هم با وجود نداشتن تلفات جانی ولی تلفات مالی داشت.
زمانی یادآور میشود: وقتی فقط یک جاده داریم اگر فردا روزی زلزلهای در منطقه دره اکشفت به سمت پل شیخ مندنی یا در بی بیان، نمره هشت، کلگه یا نمره یک که ۴۰ تا ۵۰ هزار نفر جمعیت دارد، رخ دهد شرایط به مراتب بدتر میشود.
وی تصریح میکند: مسجدسلیمان روی گسل زلزله است و اگر زلزله قبل (با کانون زلزله در گلگیر) در شعاع و حریم مسجدسلیمان رخ میداد، خسارتهای شدیدتری را شاهد میشدیم.
رئیس شورای شهر مسجدسلیمان میگوید: مسجدسلیمان میتواند چند جاده مواصلاتی، انحرافی و محلاتی داشته باشد که اگر اتفاقی هم رخ بدهد حداقل بتوانیم ماشین اورژانس و آتشنشانی را اعزام کنیم و با رفع بحران، مردم را از زیر آوار بیرون بیاوریم.
جمع آوری دستی زبالهها
زمانی با گلایه نسبت به در مضیقه بودن مردم و بی جواب ماندن بیانیههای در خصوص جابهجایی مردم از مناطق آلوده و حتی فرسوده ادامه میدهد: در بحث زباله شهر چون پیمانکاری نداریم مشکلاتی ایجاد میشود؛ هرچند طرحی برای پسماند و تشکیل و احداث یک شرکت بیوگاز در جاده اهواز مسجدسلیمان داشتند که قرارداد هم در زمان شهردار وقت با ترک تشریفات عقد شده بود ولی بدون مصوبه از شورای شهر که یک سری عیب و ایرادات دارد؛ به پیمانکار اعلام کردیم که با اصلاح ایرادات میتواند شروع به کار کند.
وی اظهار میکند: پیمانکار قرار بود در گود لندفیل جاده قدیم اهواز مسجدسلیمان کار کند که نفت برای محوطهسازی، تسطیح، خاکبرداری، اجرا، تجهیز اتاق نگهبانی و ماشینآلات این نقطه نیز میتواند کمک حال ما باشد.
رئیس شورای شهر مسجدسلیمان با بیان اینکه دستگاههای دفع زباله شهرداری مستهلک و فرسوده شدهاند، تصریح میکند: شهر طولی و در برخی مناطق عرض کوچه تنگ است و ماشین امکان ورود ندارد و نیروهای پسماند با دست جمع آوری زباله را انجام میدهند.
زمانی ادامه میدهد: چند جلسه با سازمان همیاریهای شهرداری و جلساتی هم با شهرداری تهران داشتیم که تجهیزات و ماشینآلات نداریم چون بیشتر آنها مستهلک هستند.
وی با اشاره به کمبود مخزن زباله، میگوید: ۳۵ کیلومتر طول شهر با ۶۰ و اندی منطقه کار دفع زباله را بدون تجهیزات سخت میکند؛ شرکت نفت با توجه به تمکن مالی بهتر میتوانست نسبت به مسئولیتهای اجتماعی در این زمینه هم قدم بردارد و در این شرایط کمک حال ما باشد.
تنها شهر بدون فاضلاب
رئیس شورای شهر مسجدسلیمان انتقاد میکند: مسجدسلیمان تنها شهری است که شبکه فاضلاب ندارد و یک سری اعتبارات را برای فاضلاب شهری اخذ و در دو سه نقطه شهر هم شروع به کار کردند که امیدوارم مسجدسلیمان را از این معضل نجات دهند.
زمانی با بیان اینکه در بحث آب و فاضلاب مسجدسلیمان تنها شهر ایران است که فاقد شبکه فاضلاب شهری است، ادامه میدهد: دو سه محله مثل نمره یک، سبزه آباد و نمره ۴۰، باغ ملی کار شده است ولی مسجدسلیمان یک عزم جدی را میخواهد که برای آن وقت گذاشته شود و جز وظایف نماینده شهر است تا با تلاش خود برای آن اعتبار لازم را کسب کند.
وی بیان میکند: دیگر حتی روستاهایمان شبکه فاضلاب شهری دارند و فاضلاب را حداقل با چهار لوله هدایت کردهاند ولی هنوز در برخی مناطق مسجدسلیمان جوی روباز و فاضلاب جاری است.
رئیس شورای شهر مسجدسلیمان میگوید: اینکه آبفا اعلام میکند چون عوارض نمیدهند، آنها نیز برای فاضلاب کار نمیکنند، اصلاً درست نیست؛ حدود ۲۰ الی ۳۰ میلیارد تومان فاضلاب و کانال حائل کار کردیم و ۸۰ تا ۹۰ درصد درآمدهای جاری را برای فاضلاب، کانال و دیوارهای حائل و درههای فاضلاب شهر هزینه کردیم در حالی که این اقدامات وظیفه آبفا است.
آبفا از وظایف خود شانه خالی میکند
زمانی بیان میکند: وقتی آبفا از وظایف خود شانه خالی میکند، پس تابلو خود را در بیاورند تا شهرداری و شورای شهر با این همه مشکلات مالی خود این موضوع را حل کند.
وی میگوید: اینکه میگویند «در تعهد ما نیست اصلاً صحیح نیست» ما نمیپذیریم چون این موضوع ضعف مدیریت را در این مجموعه نشان میدهد.
زمانی اظهار میکند: نفت حتی در بحث مبلمان شهری هم میتواند در طول همان مسیر جادههای سلامت نورپردازی و برای اجرای کفپوش اقدام کند.
تکمیل ظرفیت ۳ آرامستان
وی تصریح میکند: مشکل بزرگ دیگر نیز تکمیل ظرفیت سه آرامستان چهار بیشه، نفتون و کلگه در مسجدسلیمان است که چند روز دیگر با توجه به شرایط حساس این موقعیت کرونایی یک معضل بزرگ برای شهر ایجاد میکند.
رئیس شورای شهر مسجدسلیمان با اشاره به انتظار از نفت برای اختصاص زمین ۳۰ تا ۴۰ هکتاری در جاده نمره ۱۱ میافزاید: ضمن مکاتبات بسیار با نفت از اراضی مذکور نیز بازدید داشتیم تا شهرداری آن را تملک کند و حتی برای تسطیح و دیوارکشی هم یک سری ماشینآلات به ما بدهند ولی در این حوزه هم تا به امروز نتیجهای حاصل نشده است.
زمانی میگوید: نقشهبرداری، عکسبرداری هوایی و نامهنگاری شد ولی در آخر گفتند که در حریمهای چاه و تأسیسات است؛ حتی به آنها گفتیم که اراضی را از حریمها جدا کنید و الباقی ۳۰ هکتار را اختصاص دهند تا ۲۰ الی ۲۵ سال جوابگوی نیاز شهر است.
رئیس شورای شهر مسجدسلیمان با اشاره به اینکه مسجدسلیمان سرمایههای انسانی زیادی را در کشور دارد که سهامدار این انقلاب هستند، میگوید: کشور مدیون خوزستان و خوزستان مدیون مسجدسلیمان است و این شرایطی که مردم در آن زندگی میکنند حق مردم این شهر نیست و شرایط بسیار بحرانی است و مشکلات زیادی دارند.
زمانی با اشاره به اینکه از بزرگان مسجدسلیمان که در سطح کشور خدمت میکنند، انتظار بیشتری داریم، میگوید: پنج میلیارد اعتبار پروژههای عمرانی دادند که آن هم اوراق مشارکت ۱۴۰۱ است.
پیگیری فرمانداری برای رفع مشکلات
فرماندار مسجدسلیمان نیز در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار میکند: با توجه به اینکه اکثر روستاهای این شهرستان به دلیل دسترسی نداشتن به پوشش اینترنت از فضای مجازی و تدریس آنلاین محروم ماندند، تلاش کردیم تا این مشکل را با پیگیریهای متعدد حل کنیم و نتایج قابل قبولی هم در این زمینه گرفته شد.
محمد پاکدل ادامه میدهد: در روزهای گذشته با هدف رفع مشکلات آنتن دهی و پوشش اینترنت به مخصوص در روستاهای شهرستان از مدیرعامل شرکت مخابرات خوزستان دعوت کنیم و همراه وی از چند نقطه کور و مناطق روستایی فاقد پوشش شبکه همراه و اینترنت بازدید شد.
وی بیان میکند: مشکل روستای چم آسیاب شهرستان مسجدسلیمان در بحث مخابرات که یکی از مناطق گردشگری محسوب میشود، نبود پوشش اینترنت در این منطقه بود که مقرر شد تا به زودی مشکل اینترنت این روستا رفع و از اینترنت پرسرعت برخوردار شوند.
فرماندار مسجدسلیمان عنوان میکند: همچنین یکی از مباحث مهم در شهرستان مسجدسلیمان بحث نقاط کور بود که با بازدیدهای مکرر، مقرر شد تا مشکل چهار نقطه کور مخابراتی در این شهرستان در نیمه اول سال جاری رفع شود.
پاکدل میافزاید: در بخشهای گُلگیر و عنبر که دارای ۱۷۲ روستا هستند، به زودی شبکه فیبر نوری انجام میشود تا روستاهای این شهرستان به صورت کامل از شبکه تلفن همراه و اینترنت برخوردار شوند.
وی در خصوص ایجاد روشنایی معابر در شهرستان مسجدسلیمان نیز میگوید: در سال گذشته و امسال با پیگیریهای صورت گرفته توانستیم روشنایی معابر اصلی شهرستان را تأمین و به طور تقریبی ۹۰ درصد اقدامات لازم را برای روشنایی محلات انجام دهیم.
فرماندار مسجدسلیمان یادآور میشود: در اکثر روستاهای بخش مرکزی و گلگیر این شهرستان نیز بحث روشنایی در معابر اصلی و محلات صورت گرفت؛ طی روزهای گذشته با رایزنی با شرکت توزیع نیروی برق خوزستان در بخش گلگیر چند تیر برق جدید برای توسعه همهجانبه روشنایی نصب و به زودی با برقراری شبکه روشنایی کامل این منطقه هم انجام میشود.
پاکدل اضافه میکند: در زمینه پایداری شبکه آبرسانی در شهرستان هم سال گذشته اقدامات مهمی صورت گرفت و توانستیم با کاهش شکستگیهای خطوط، فشار آب را در اکثر مناطق افزایش دهیم و بحث پایداری آب را در منازل تقویت کنیم.
وی در پایان در واکنش به افت فشار و قطعی آب در مسجدسلیمان میگوید: یکی از دلایل افت فشار آب شرب بحث توپوگرافی این شهرستان هست که نسبت به دیگر شهرهای همجوار از ارتفاع بالاتری برخوردار است اما امسال با یک کار تیمی و شبانهروزی شبکه آبرسانی مناطق کلگه، مرادآباد و شیخ مندنی وارد مدار آبرسانی میشوند تا از نعمت آب پایدار برخوردار شوند.
نفت مسجدسلیمان ۷۰ سال به چپاول رفت
حجت الاسلام محمدصادق امینی در گفتوگو با خبرنگار مهر، با اشاره به اینکه روشنگری و هدایتگری جزو بهترین خدمات است که خبرنگاران این رسالت را به دوش می کشند، میگوید: پنجم خرداد سالروز فوران اولین چاه نفت خاورمیانه در مسجدسلیمان را در محله نمره یک گرامی میداریم.
امام جمعه مسجدسلیمان ادامه میدهد: پایهگذار نفت و کشف آن اسلامی، ایرانی و بختیاری نبود بلکه توسط بیگانگان بود، لذا این نفت وابسته کشف شد و کار حدود ۴۰ سال زیر نظر انگلیس ادامه داشت؛ کشف، تولید و بهرهبرداری طی آن سالها برای انگلیس بود و بعد هم که در پروسه به ظاهر ملی شدن نفت از سوی آیت الله کاشانی و مصدق این کار به بیراهه رفت و ۳۰ سال بعد هم نفت به دست آمریکا افتاد تا در مجموع شاهد ۷۰ سال چپاولگری نفت را باشیم.
وی با اشاره به اینکه بعد از انقلاب نیز نفت آنطور که باید مستقبل باشد، نبود و تصریح میکند: در مسجدسلیمان درس عبرتی هستیم برای کل کشور تا مردم ایران بیش از هر زمان دیگری درس اقتصاد مقاومتی اعلامی را از سوی مقام معظم رهبری آویزه گوش خود کنند؛ با نگاهی به تاریخ مسجدسلیمان میتوان معنای واقعی رونق تولید، جهش تولید و تولیدات بومی را بهتر درک کرد.
حجت الاسلام امینی با اشاره به اینکه انگلیسیها شهر را برای خودشان آباد کردند و مسجدسلیمان به نوعی یک شرکت شهر بود، میگوید: انگلیسیها با نگاه آسمانی و الهی به مسجدسلیمان نگاه نکرده و با نگاه توسعهای نیز به آن نپرداختند؛ حتی اسامی نامگذاری شده نیز مثل نمره یک و نمره چهل به شکل کمپ بود.
امام جمعه مسجدسلیمان با اشاره به اینکه توسعه آن زمان فقط به عنوان شرکت شهر آغاز و همانطور ادامه پیدا کرد، یادآور میشود: آدم از این وضعیت منزجر میشود که چرا آنها با ورود به کشوری نفت را غارت کردند ولی حداقل به اندازه یک شهر و برای پدر بیامرزی خودشان هم که شده چیزی باقی نگذاشتند.
وی با اشاره به اینکه مسجدسلیمان از ابتدا به صورت بیقواره و بدون مبنای علمی و شهرسازی به یک شرکت شهر تبدیل شد، ادامه میدهد: بعد از انقلاب هم جنگ شد و ملت مسجدسلیمان خیلی مظلوم واقع شد چون به واسطه نفت و حضور ارتش بارها راکت و موشک به این شهر زدند؛ رزمندگان در گردان سلمان مشغول عملیات بودند و شهر یکپارچه خالی میشد و مردم در بیابان چادر میزدند.
حجت الاسلام امینی عنوان میکند: مردم مسجدسلیمان سختیهای زیادی دیدند؛ ۳۰ مهر ۶۲ نیز در حادثه موشک باران مسجدسلیمان ۳۰۰ شهید، مفقودالاثر و جانباز داشتیم که آن زمان هیئتی از سوی امام راحل اعزام و دو روز عزای عمومی اعلام شد.
امام جمعه مسجدسلیمان با اشاره به اینکه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نیز به واسطه جنگ با عراق فرصت پردازش به شهر پیش نیامد، عنوان میکند: طرح جابهجایی مناطق آلوده ارائه شد که با عدم رعایت مقدمات و ملزومات آن به فراموشی سپرده شد و بعد هم به پنج منطقه و در آخر به دو منطقه کاهش پیدا کرد.
وی انتقاد میکند: نفت و گاز برای مسجدسلیمان نه پیوست فرهنگی بلکه ضد فرهنگی و ضد ارزشی داشت؛ کشوری از راه دور نفت و گاز را برداشت کرده و مختصری هم به حاکمان محلی و حاکم وقت داده است ولی بیشترین آزار را مردم بختیاری همین منطقه دیدند.
حجت الاسلام امینی میافزاید: قرارداد انگلیس با مظفرالدین شاه به شکلی بسته شد که بخش بسیار کمی را شاه بردارد و بخش اعظم را انگلیس؛ از آن طرف انگلیس که به تعبیر مقام معظم رهبری واقعاً خبیث در منطقه با خوانین قرارداد بست تا سه درصد از سهم نفت را به آنها بدهد.
امام جمعه مسجدسلیمان یادآور میشود: در آن زمان مظفرالدین شاه به قرارداد انگلیس با خوانین بختیاری اعتراض زدند که این کار مصداق دخالت در تمامیت ارضی مملکت است و باید نه پول نفت را بلکه پول زمینها را به خوانین بدهند؛ باید واقعگرا باشیم و بدون خیالپردازی و توهم تاریخ را ببینیم، بنابراین بخشی از عدم پیشرفت شهر خود خانها بودند ولی این موضوع را بیان نمیکنند.
وی ادامه میدهد: به مدت چند سال حدود ۱۵ یا ۲۰ سال این سهم سه درصد به خانهای محلی بختیاری و بخشی هم به مظفرالدین شاه پرداخت شد ولی بخش اعظم یعنی ۷۰ درصد را خود انگلیس میبرد؛ انگلیس مکر انداخته و حکومت میکرد، یعنی از طرفی با خوانین از شاه زهرچشم میگرفت و از طرف دیگر هم برعکس با شاه از خوانین و همینطور ۷۰ سال نفت را انگلیس و آمریکا میبردند.
حجت الاسلام امینی بیان میکند: بعد از انقلاب اما انقلاب اسلامی ایران در مسجدسلیمان را بر اساس فرهنگ با تأسیس حوزه علمیه المهدی مردان و الزهرا مردان و بر اساس آموزش با راهاندازی دانشگاه کار خود را شروع کرد.
امام جمعه مسجدسلیمان عنوان میکند: برخی تحصیلکردههای حوزههای علمیه مسجدسلیمان جزو رأس حوزه علمیه کشور هستند؛ بانوانی که عضو شورای سیاستگذاری حوزههای علمیه کشور یا معاون آموزشی حوزه علمیه بودند.
وی میگوید: اینکه در مسجدسلیمان جزو آخرینها شدیم به خاطر این بوده که اولینهای ایرانی نه بلکه انگلیسی بودیم، یعنی اولینهای بومی نبودیم بلکه اولینهای وارداتی و بیگانهای بودیم؛ برای رفع این معضل باید مسجدسلیمان را به اولینهای اسلامی ایرانی و بختیاری تبدیل کنیم.
حجت الاسلام امینی با اشاره به منویات مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه «انتقاد باید همراه با راهکار باشد؛ علاج بسیاری از مشکلات توسط دولت حزب الهی و جوان حل میشود؛ کشور غنی داریم و بن بست نداریم.» اظهار میکند: این روزها نیز مردم در نهایت تحریمها ولی استوار پای مقابله با کرونا ایستادند، در مقابل کشور پر هیمنه آمریکا مضطرب و متزلزل شد.
امام جمعه مسجدسلیمان با اشاره به غنای کشور و لزوم بومیسازی دوباره به خصوص در مسجدسلیمان، میگوید: چطور انگلیس چند هزار کیلومتر دریا و خشکی را طی و به میان کوههای مسجدسلیمان رسید ولی شهر اولینها باید این روزها در فقر به سر ببرد.
وی انتقاد میکند: خوانین بختیاری این همه سال پول دریافتی سه درصد نفت را چه کار کردند؛ با این پولها در اروپا تفریح و آقازادههای بختیاری شدند و به خود بختیاریها هم خیانت کردند.
حجت الاسلام امینی اضافه میکند: خوانین با آن همه پول دریافتی هرگز یک پل، راه دسترسی، تونل و یا مدرسه تأسیس نکردند؛ بنابراین کشف اصرار گذشته روشنی راه برای آینده است و باید بدانیم که برای داشتن مسجدسلیمانی آبادتر از قبل لازم است که به ظرفیتهای بومی ایرانی اسلامی تکیه کنیم.
امام جمعه مسجدسلیمان تصریح میکند: هنوز هم پنج میلیارد بشکه نفت زیر پای مردم این شهر داریم؛ هرچند یک میلیارد آن را آمریکا و انگلیس استخراج کردند ولی یک مخزن محفوظ برای سالهای آینده دارد.
وی در پایان با اشاره به اینکه «ای کاش با یک رویکرد نو به این بشکههای نفت نگاه می کردند» میگوید: گاز کانادا و مسجدسلیمان دوشادوش همدیگر از یک ارزش برخوردارند و اگر به آن توجه کنند با استفاده از ظرفیتهای آن بیکاری در شهر خشکیده میشود و مردم هم به دوباره شهر اولین شدن مسجدسلیمان امیدوار میشوند.
جادهای که میتواند امید را برگرداند
فعال اجتماعی مسجدسلیمان در گفتوگو با خبرنگار مهر میگوید: مشکلی که سالهاست شهروندان مسجدسلیمان را داغدار خودش کرده و صحنههای دلخراشی را در حافظه ساکنان پایتخت نفتی ایران به ثبت رسانده «جاده نامهربان» است.
حسن کریمی ادامه میدهد: از کودکان بیگناه تا عروس و دامادی که در واپسین ساعت پیوند عاشقانه خود اسیر جادهای شدند که حالا دیگر مردم مسجدسلیمان به واسطه خونهای بیشماری که گرفته آن را «جاده مرگ» نامیدهاند، همان جاده دسترسی مسجدسلیمان به مرکز استان، مسیر میانبری که سالهاست هر تلاشی از سوی جامعه رسانه شهرستان، فعالان اجتماعی، ورزشکاران و همه بخشها برای دستیابی به آن با در بسته مواجه و همچنان در این مسیر غیر استاندارد شاهد از دست دادن جان عزیزانمان هستیم.
او میگوید: در چند دهه اخیر بارها بحث کلنگ زنی این مسیر میانبر مطرح شد که با تشریفات و با حضور مسئولان استانی و کشوری شاهد به زمین خوردن کلنگ آغاز پروژه اجرایی این جاده بودهایم اما در واقع تاکنون در بحث اجرایی شدن این پروژه هیچ نتیجهای محقق نشده است.
این فعال اجتماعی بیان میکند: در ادامه پیگیریهای همهجانبه جامعه رسانه و فعالان اجتماعی اخیراً کارزاری تحت عنوان «جاده امید» راه اندازی کردم که تمام تلاشم این بود تا توجه مسئولان به این نیاز اساسی شهروندان مسجدسلیمان جلب شود و به نظرم روز «پنجم خرداد» که به نام روز مسجدسلیمان نامگذاری شده بهترین فرصت برای رسیدگی به این موضوع از سوی مقامات کشوری است.
کریمی اضافه میکند: این کارزار که با هشتگ «جاده امید» نیز ثبت شده از تاریخ ۲۸ اردیبهشتماه امسال آغاز و تاکنون بیش از سه هزار امضا برای آن جمع آوری شده است که امیدوارم این روند جمع آوری که تا ۲۹ خرداد به صورت مجازی ادامه دارد، بتواند تأثیر مثبتی را در روند اجرایی مسیر میانبر اهواز مسجدسلیمان ایجاد کند.
وی تأکید میکند: نباید فراموش کنیم که شهرستان مسجدسلیمان بزرگترین میدان گازی جهان را در خود دارد و یکی از بزرگترین میادین نفتی منطقه است که در پنج خرداد قرن پیشین اولین چاه نفت خاورمیانه نیز در این شهرستان اکتشاف شد.
این فعال اجتماعی در پایان عنوان میکند: مسجدسلیمان آغازی بر تحول بزرگ در منطقه بود و بر این باورم که ایجاد زیرساختهای اولیه برای زندگی مثل جاده دسترسی (اتفاقی که سالهاست با وجود مطالبه گریهای گسترده هنوز محقق نشده) باید بدون نیاز به مطالبه شهروندان در دستور کار قرار گیرد.
به گزارش خبرنگار مهر، قصه پر غصه مسجدسلیمان خاص امروز و دیروز نیست ولی مردم آن به یک عزم ملی نیاز دارند تا مسئولان هرچه سریعتر طرح جامع شهری را مصوب کنند و بعد هم بر اساس آن زیرساختهای شهری را تأمین کنند و در انتها نیز سیمای شهر را تغییر دهند.