به گزارش خبرنگار مهر، حجتالاسلام حسن روحانی رئیس جمهور صبح امروز(شنبه) در جلسه ستاد ملی مدیریت و مقابله با کرونا اظهار داشت: هفته جاری را باید به نام امام راحل بنامیم. این هفته هم سالروز رحلت آن بزرگوار است و هم روزی است که مردم برای حفظ جان امام فداکاری کردند. در ۱۵ خرداد مردم با قیامشان در شهرهای مختلف قم، تهران، ورامین و شهرهای دیگر هم قیام کردند، هم فداکاری کردند و هم کشتهها و شهدای بسیاری را تقدیم انقلاب اسلامی کردند. شاید اگر آن حرکت مردمی نبود احتمالا جان امام در خطر قرار می گرفت یا برای مدت طولانی ممکن بود امام را در حصر نگاه دارند.
وی عنوان کرد: امام عزیز و بزرگوار ما ۱۶ سال یعنی از سال ۴۱ تا ۵۷ رهبری یک نهضت و انقلاب مردمی بزرگ را بر عهده گرفت و در این رهبری انقلاب را به پیروزی نهایی رساند. این یک کار مهم امام است که پرچمداری یک نهضت را داشته و رهبری کرده و با همه مشکلات و فراز و نشیبها این انقلاب و نهضت را پیروز کرده که کمتر در تاریخ ایران سراغ داریم. نهضتها و انقلابهایی بوده است اما اینکه یک نهضت به صورت کامل به پیروزی برسد خیلی کم در تاریخ میبینیم و لااقل در سدههای اخیر کمتر مشاهده میکنیم اما امام این کار را کرد.
رئیسجمهور تصریح کرد: کار دوم امام این بود که در برابر تجاوزی که به کشور انجامگرفته بود و تمامیت ارضی و استقلال ما در معرض خطر قرار داشت، به خوبی مدیریت کردند. یعنی در هشت سال دفاع مقدس، امام توانست یک دفاع پیچیده و سخت هشت ساله را آن هم نه در برابر عراق بلکه تقریبا در برابر تمام قدرت های جهانی رهبری کند و به پیروزی برساند. امام حکومت اسلامی و همه نهادهای حکومت اسلامی را در همان سالهای اولیه تشکیل داد. شاید بتوان تعبیر کرد امام در سال ۵۸ و از روز حضور مردم پای صندوق آراء که به جمهوری اسلامی رای دادند و اسفند همان سال که انتخابات مجلس شورای اسلامی انجام شد، این اقدام را انجام داد. تمام نهادهای مهم را امام در همان سال اول تشکیل دادند و نهادهای اصلی نظام را با رای مردم و با اتکا به آراء مردم انتخاب کردند.
روحانی اضافه کرد: پس امام برای نجات کشور از استبداد و استعمار انقلاب را به پیروزی رساند و برای نجات کشور از اشغال و تجاوز، دفاع ملی و دفاع هشت ساله را به پیروزی رساند و برای تشکیل نظام اسلامی همه نهادهای لازم را با رأی و نظر مردم استقرار بخشید. امروز ۳۱ سال از رحلت امام میگذرد و الحمدلله مردم ما همان عشق به امام و پیروی از راه و مسیر امام را ادامه دادند و مقام معظم رهبری به عنوان خلف صالح ایشان همان پرچم را با همان صلابت بر دوش نگاه داشتند و ملت ما در برابر انواع توطئهها ایستادگی کردند و به حمدالله به پیروزی رسیدیم.
وی در رابطه با مسأله کووید-۱۹ و ویروس کرونا تاکید کرد: این مسائل همچنان به عنوان مسأله اصلی و مهم در کشور ما بروز و ظهور دارد. این ویروس موجب تحولات بسیار زیادی در مسائل سیاسی، اجتماعی، بهداشتی و فرهنگی شد و کار عظیم و بزرگی را در دوران کرونا و پسا کرونا مشاهده میکنیم. بسیاری از قواعدی که در دنیا مورد اعتماد جهانی بود، همه را به یک نحوی زیر علامت سوال قرار داد. مسأله مرزها که در دنیا بسیار کمرنگ شده بود و بسیاری از اتحادیه ها اصلا مرزی نداشتند، را پررنگ کرد. مهاجرت و سفر که امر ساده، طبیعی و معمولی شده بود را تغییر داد و امروز ما با شرایط جدیدی در دوران کرونا و پس از کرونا مواجه هستیم و شاید این روند برای سال ها هم ادامه پیدا کند.
رئیسجمهور اضافه کرد: زندگی ما محدودتر و بخشی از زندگی ما مجازی شده است. مردم ما باید باور کنند ما به این زودی نمی توانیم به آن شرایط قبل از کرونا برگردیم. مردم اگر فکر می کنند ۱۵ روز، یک ماه یا دو ماه دیگر به شرایط دی ماه سال گذشته بر میگردیم، این چنین نیست. ما ممکن است برای مدت طولانی لازم باشد سبک زندگی را عوض کنیم و باید محدودیتها را بپذیریم. ناچار هستیم بخشی از زندگی ما به فضای مجازی برود و از فضای حقیقی خارج شویم. ما به این زودیها نمیتوانیم وقتی همدیگر را میبینیم به هم دست بدهیم.
روحانی بیان کرد: اینکه وزیر بهداشت اظهار نگرانی میکند مبنی بر اینکه در برخی نقاط کشور فکر میکنند آداب و رسوم گذشته به زودی میتواند حاکم شود، اشتباهی است که امکان دارد سرنوشتِ سلامت کشور را تحت تاثیر و در معرض خطر قرار دهد. اینکه مانند گذشته عدهای دور هم بنشینیم و گُل بگوییم و گُل بشنویم را باید برای مدتی ترک کنیم و اجتماعات باید کوچک و با فاصله باشد. اگر کسی مبتلا به این ویروس شد باید به او بگوییم خود را در خانه یا نقاهتگاه و بیمارستان قرنطینه کند.
وی با تاکید بر اینکه اتفاقا این دوران از اسفند و فروردین ماه سختتر است، گفت: در آن دوران بیشتر با افرادی مواجه میشدیم که تمام علائم ظاهری تنگی نفس و سرفه را داشتند اما اکنون شکل عوض شده و عملا تعداد مبتلایانی که کشف میکنیم رقمشان بالا میرود و به محض اینکه تست را انجام میدهیم خودش هم باورش نمیشود و میگوید نکند دستگاه اشتباه کرده است. بنابراین کار سختتر شده است بنابراین باید از دوست و اقوام خود که در ظاهر علامت هم ندارد و تنها نشانه همان تست است، فاصله بگیرید.
رئیسجمهور افزود: با این حال خیلی چیزها در جامعه ما در حال تغییر و تحول است و این هم طبیعی است. برای مثال در قهرمان داشتن، اقشاری از جامعه قهرمان ساز بودند و این قهرمانی اکنون در کادر پزشکی و کادر درمانی چرخش کرده است و امروز فداکاران ما در قدم اول آنهایی هستند که در بیمارستان ها فداکاری و ایثار می کنند. هیچ وقت در جامعه ما نبوده که دبستان و دبیرستان و دانشگاه چند ماه تعطیل باشد، طبیعی است مردم برای تحصیل و علم و دانش فرزندانشان نگران باشند.
روحانی تصریح کرد: بنابراین ناچار هستیم در امر تحصیل بخشی را مجازی، بخشی را حقیقی کنیم و لازم است بیشتر دقت کنیم و شرایط کاملا متفاوت شده است اما در عین حال با همه اوضاع، القای ترس، اضطراب و عدم قطعیت نسبت به آینده زندگی به عقیده من مفید به نظر نمیرسد و ما باید تصمیم را بر این مبنا بگیریم که با ویروسی قرار است ماهها زندگی کنیم، یک زندگی توام با احتیاط کامل یعنی این ویروس هست و نمیتوانیم بگوییم یک هفته دیگر از بین میرود.
وی خاطرنشان کرد: به دلیل اینکه واکسن و داروی قطعی برای این ویروس وجود ندارد این ویروس در حال چرخش است. در این استان می رود و از این استان خسته می شود و به استان بغلی می رود و از آن استان دوباره دوره سفرش به سر می آید و به استان بعدی میرود و میبینید نوع شیوع و حرکت این ویروس داخل کشور و هم سراسر جهان حرکت خاص و ویژهای است.
رئیسجمهور با بیان اینکه در این شرایط سامان دادن به زندگی و اقتصاد مردم از مسائل بسیار مهم است، گفت: در آماری که امروز اعلام شد در بخش تولید دچار تفاوت فاحش در اسفند و فروردین نیستیم و بخش تولید ما فعال بوده است اما در بخش خدمات داریم این فاصله را میبینیم. متاسفانه یا خوشبختانه ایامی که با این ویروس مواجه شدیم روزهای خاصی برای ما بود. یک دوره آن شب عید و یک دوره آن ماه مبارک رمضان بود و اکنون هم در شرایط تابستان هستیم و در تابستان هم همیشه سفر و زیارت رفتن به اماکن طبیعی است و اینها شرایط ما را سختتر میکند. ما نمیخواهیم بگوییم سفر ممنوع باشد. با کرونا باید با احتیاط کامل زندگی کنیم.
رئیس جمهور مسئله کرونا را همچنان مهم و جدی دانست و گفت: همه ما و مردم باید با احتیاط کامل زندگی کنیم یعنی فاصله اجتماعی و دستورالعملها و پروتکل های بهداشتی را رعایت کنیم و مراقبتها را جدی بگیریم.
روحانی تصمیم گیری در ستاد ملی مقابله با کرونا را روزانه و بر اساس آخرین وضعیت شیوع ویروس کرونا در کشور دانست و افزود: مردم ما بدانند که ما روزانه در حال تصمیمگیری و رصد شرایط ویروس، بیماری و سلامت مردم در سطح کشور هستیم. برنامهریزی و تصمیمات ما براساس اصول خاصی است و ما روزانه تعداد مبتلایان را بررسی میکنیم البته نباید از اعلام این تعداد نگران شوند این آمار بر اساس تست است، تست از افرادی که شاید برخی از این افراد هیچ علائمی هم نداشته باشند.
وی ادامه داد: اینکه اعلام آمار مبتلایان بر اساس تستهاست میتواند برای آینده ما مفید باشد زیرا از این طریق میتوانیم مراقبت ویژهای را در پیش بگیریم تا افراد مسن و دارای زمینه با افراد مبتلا و فاقد هرگونه نشانه در ارتباط نباشند.
رییسجمهور میزان انتقال کرونا از فردی به افراد دیگر را در کشور مناسب دانست و گفت: میزان انتقال به طور کلی در کشور ما زیر یک نفر است اما در برخی استانها بالای یک نفر است که در این استانها باید مراقبت های ویژه داشته باشیم و حتی مجبور هستیم برخی محدودیت ها را اعمال کنیم، برخورد ما با این ویروس و چگونگی اقدامات ما بسیار مهم است که یکی از این مبانی میزان تخت و شرایط بیمارستان هاست.
روحانی با اشاره به شرایط برخی از استان ها اظهار کرد: در برخی شهرستان ها وضعیت خوبی نداریم و شاید میزان آنتیبادی در میان مردم این شهرستانها پایین باشد، در صورت کلی باید بسیار مراقب باشیم زیرا این بیماری هنوز وجود دارد و نیازمند مراقبتهای ویژه و رعایت اصول بهداشتی هستیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با تشکر از کادر بهداشت و درمانی کشور به دلیل زحماتی که در طول این ماهها برای مقابله با کرونا انجام داده اند گفت: خوشبختانه کادر درمانی ما از روحیه بسیار بالایی برخوردار است و مشکل تجهیزات بهداشتی نیز نداریم و در همه تجهیزات از جمله ماسک، لباسهای ویژه و تجهیزات بیمارستانی هیچ مشکلی وجود ندارد، آنچه ما از مردم میخواهیم همراهی و رعایت اصول بهداشتی است که امیدوارم پایان این داستان یک داستان پرافتخاری باشد شبیه آنچه در دفاع مقدس با ایثار و فداکاری و وحدت به دست آمد.
رئیسجمهور با اشاره به تصمیمات صورت گرفته در جلسه امروز ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: امروز یکسری تصمیمات برای بازگشایی ها گرفتیم البته این به معنای کاهش تهدید و پایین بودن سطح خطر نیست و باید بدانند که هنوز شرایط کشور عادی نیست و ما باید شرایط بیماری در روزهای پیش رو را ببینیم که به چه شکل پیش میرود، اولین تصمیم امروز در خصوص مساجد است که مورد درخواست همه مردم بود. مردم می خواستند که مساجد برای نماز یومیه باز باشد تا برای برگزاری نماز جماعت حاضر شوند به همین ترتیب درب همه مساجد سراسر کشور با اجرای دستورالعمل ها برای اجرای نماز یومیه باز میشود.
وی برداشته شدن محدودیت بازگشایی پاساژها را یکی دیگر از تصمیمات جلسه امروز ستاد مقابله با کرونا عنوان کرد و گفت: از امروز دیگر محدودیتی برای بازگشایی پاساژها از لحاظ ساعت بازگشایی نداریم و همچنین مطالبی درباره ترافیک تهران و همچنین در خصوص پاکسازی و شرایط دریا و سواحل مطرح شد که همه قبول داریم با رعایت دستور العملها کار پیش برود.
رئیسجمهور گفت: برخی مسائل و تصمیم گیریها نیز به جلسات آتی موکول شد که یکی از آنها باز گشایی صحنهای مطهر تا شب بود که بنا شد در جلسات آتی درباره آن تصمیم گیری شود.
روحانی گفت:درباره مراکزی که محل اجتماعات است باید با دقت بیشتر و سرعت کمتری به سمت گشایش حرکت کنیم تا انشاالله مشکلی پیش نیاید.
وی گفت: من در پایان به مردم که در این روزها به سفر رفته اند یا در تابستان به سفر می روند تاکید میکنم که حتما باید دستورالعمل های پزشکی را به طور کامل مراعات کنند والا ممکن است شاهد موج جدید کرونا در برخی از شهرها باشیم و مجبور شویم که در این شهرها مقررات سخت و ویژهای وضع کنیم که مشکلاتی هم برای مردم ایجاد میکند.