خبرگزاری مهر، گروه استانها - همچنان که گرمای گندم پزان خرداد در تایباد سوزان است، آتش کرونا نیز در این شهرستان شعله ور و سوزان شده است، شهرستانی که در ماههای ابتدایی شیوع کروناویروس در زمره مناطق سفید بود، به ناگاه با موجی وحشتناک از شیوع این بیماری در نیمه دوم اردیبهشت و خردادماه مواجه شده است. اگر به دادههای ارائه شده در شهرستان نگاهی داشته باشیم، روند ابتلای بیماران تا انتهای فروردین ماه ۲۱ مورد مثبت آزمایشگاهی بوده است، که ناگاه و فقط طی شش روز با رشد ۱۰۵ درصدی مواجه شد و به ۴۳ مورد رسید.
با شروع ماه مبارک رمضان و افزایش ترددها در سطح شهرستان به ویژه در ایام منتهی به عید فطر و همچنین برگزاری برخی مراسمات با وجود منع ستاد پیشگیری شهرستان، جهش فوق العاده ای در آمار به وجود آمد، به طوری که در ۵ خردادماه آمار مثبت مبتلایان به کووید ۱۹ در تایباد به ۲۱۴ مورد مثبت آزمایشگاهی رسید و روند صعودی همچنان ادامه یافت تا اینکه در تاریخ ۱۱ خردادماه عدد ۲۹۱ مورد مثبت و ۹ فوتی قطعی آزمایشگاهی به ثبت رسید، این در حالی بود که در ابتدای اردیبهشت ماه درگذشتگان قطعی این بیماری در تایباد یک نفر بود و در مدت تنها یک ماه به ۹ مورد رسید.
این روند صعودی در حالی اتفاق میافتد که کادر درمان در طول ۴ ماه گذشته به طور مداوم مشغول به فعالیت بوده و تعدادی از این سربازان خط مقدم مبارزه با بیماری کرونا، خود نیز به این بیماری مبتلا شدند. یکی از مهمترین دلایلی که میتواند در این جهش نقش داشته باشد، ساده گرفتن بیماری توسط افراد جامعه است، مشارکت آحاد جامعه تایباد در روزهای آغازین شیوع این بیماری در امر کمکهای مومنانه و پیشگیری بسیار چشمگیر و کم نظیر بود که در چند نوبت در خبرگزاری مهر به تشریح آن پرداختیم.
اما هر چه از زمان ورود بیماری به شهرستان گذشت، جامعه نسبت به آن بی تفاوت شد، به نحوی که بعضاً اخباری از برگزاری مراسمی مانند مجالس خانگی، عقد، عروسی، ترحیم و مجالس مذهبی بصورت زیر زمینی رواج یافت و ماحصل این بی تفاوتی و برخی لجبازیها افزایش آمار است.
آنان که به صورت زیرزمینی اقدام به برگزاری مراسم کردند، امروز باید پاسخگو باشند
محسن سیاح، فرماندار شهرستان تایباد در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه مجموعه شهرستان از مدتها قبل مکرراً هشدار داده بود که شرایط خطرناک است، اما برخی جدی نگرفتند، اظهار کرد: امروز آنهایی باید پاسخگو باشند که علیرغم هشدارهای بهداشت و درمان، به صورت زیر زمینی اقدام به برگزاری مراسمات میکردند. ما نمیتوانیم برای تک تک افراد جامعه یک مأمور مسلح و یک کارشناس بهداشت مأمور کنیم تا وادار شوند توصیهها را رعایت کنند.
فرماندار تایباد با انتقاد از فضای مجازی شهرستان تایباد گفت: خبرنگاران و رسانههای مجازی باید بیشتر رعایت کنند، نه اینکه مدام پیامهایی منتشر کنند تا منجر به تجمع مردمی شود، چرا باید هر روز پیام محل و زمان برگزاری تشییع پیکر که تجمعهای بزرگ مردمی ایجاد میکند، در کانالها شاهد باشیم؟
رمز موفقیت بر این بیماری مشارکت همه آحاد جامعه است
وی وضعیت مناسب تایباد در ماههای ابتدایی شیوع کرونا را حاصل مشارکت مردم دانست و ابراز کرد: اگر مردم بی تفاوت باشند شرایط از آنچه هست بدتر خواهد شد، لذا ما باید متناسب با شرایط موجود تصمیم بگیریم، نه اینکه تایباد را با دیگر شهرستانها مقایسه کنیم. در جلسه ستاد پیشگیری و مقابله با کرونا ویروس مصوب کردیم کسبه و بازاریان به ویژه صنوفی که امکان تجمع مردمی در آن محل وجود دارد، مانند نانواییها باید تمام پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنند و بهداشت نیز این موضوع را رصد کند. استفاده از ماسک در تمام اصناف اجباری شد و قطعاً با کسانی که رعایت نکنند، برخورد خواهد شد.
سیاح افزود: در امر برگزاری آزمونهای مدارس و کنکور، نیز استفاده از ماسک و رعایت فاصله اجتماعی اجباری اعلام شد و شبکه بهداشت شهرستان بر این امر نظارت خواهد کرد، همچنین مصوب شد تا ۵ هزار ماسک از طریق ستاد مردمی و مواد ضدعفونی دست و سطوح از طریق ستاد شهرستان در اختیار آموزش و پرورش قرار گیرد.
رئیس ستاد پیشگیری و مقابله با کرونا ویروس تایباد در خصوص وضعیت ارائه خدمات در بانکها و دستگاههای اجرایی و همچنین مرز دوغارون، اظهار کرد: تمام دستگاههای اجرایی و بانکهای سطح شهرستان موظف هستند در محل کار خود با رعایت فاصله گذاری اجتماعی، از ماسک استفاده کنند و همچنین به مراجعان بدون ماسک خدمات داده نشود. همچنین افراد در بخشهای اقتصادی مرز دوغارون موظف به استفاده از ماسک و مواد ضد عفونی کننده دست و سطوح شدند و شبکه بهداشت بر این روند نظارت خواهد کرد.
سیاح تاکید کرد: ما بنایی بر محدودیت یا ممنوعیت نداریم و از طرفی در حفاظت از جان مردم و سلامت آنها با هیچکس تعارف نیز نداریم، اما اگر دستگاههای اجرایی، بانکها یا صنوف مختلف پروتکلهای بهداشتی را رعایت نکنند، قطعاً تعطیل خواهیم کرد، حتی اگر یک دستگاه اجرایی یا بانک باشد.
فرماندار تایباد از گروههای مرجع جامعه مانند علما و روحانیون، خبرنگاران، نخبگان و فعالان اجتماعی خواست در امر انتشار توصیههای بهداشتی با شبکه بهداشت و درمان همکاری کنند و افزود: از جامعه رسانهای تایباد انتظار دارم از انتشار اخباری که منجر به تجمع مردمی شود، اجتناب کنند و نسبت به حساسیت آفرینی و ارائه مطالب و موضوعاتی که در راستای پیشگیری از ابتلاء به این ویروس منحوس است اقدام نمایند. غلبه بر این بیماری همه گیر قرن جز با مشارکت همه میسر نخواهد شد و با شناختی که از ظرفیت اجتماعی تایباد داریم، مطمئن هستم اگر با یکدیگر همکاری کنیم، قطعاً بر این ویروس منحوس پیروز خواهیم شد.
روند رو به رشد بیماری فراتر از تصورات ماست
حیدر احسانی، رئیس شبکه بهداشت و درمان شهرستان تایباد در جلسه فوق العاده ستاد پیشگیری و مبارزه با کروناویروس تایباد اظهار کرد: ما گماننمی کردیم سطح رشد بیماری در شهرستان به این حد برسد، متأسفانه سطح مراجعات بیماران روزانه، بستری و وفات در تایباد رشد چشمگیری پیدا کرده است.
وی در این جلسه ابراز کرد: در ابتدای کار تایباد از جمله شهرهای سفید استان بود، اما امروز از جمله شهرهای قرمز استان است. متأسفانه روند ابتلای افراد مسن در تایباد بیشتر از جوانان است، اما این به معنی عدم آلودگی جوانان نیست.
احسانی با بیان اینکه گمرک تایباد تا مدتی قبل صفر بود، گفت: امروز بیماری در این منطقه رشد داشته است. دلیل این افزایش این است که برخی فکر میکنند بیماری تمام شده است و حتی برخی تقاضای برگزاری مراسم دارند، اما شرایط اصلاً به گونهای نیست که چنین اجازهای صادر شود.
بحران کرونا نه تنها تمام نشده، عامل بیماری مقاومتر شده است
غزل اسدی گرمارودی، متخصص داخلی و مسئول بخش کرونای بیمارستان تایباد در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: یکی از مشکلات کرونا، قدرت سرایت بسیار بالای آن است، تاکید ما بر رعایت فواصل اجتماعی، به همین دلیل است. اینکه توصیه میکنیم شب نشینی یا مهمانیهای خود را کنسل کنید به دلیل همین موضوع سرایت بالای بیماری است.
وی در خصوص اینکه جامعه بیماری را تمام شده فرض کرده است، گفت: متأسفانه مردم فکر میکنند بحران کرونا رو به اتمام است و دیگر نه تنها تهدیدی نیست بلکه میتوان مسالمت آمیز با آن زندگی کرد که اصلاً همچنین فرضیهای وجود ندارد و نکته مهم آن است که ویروس بسیار مقاومتر شده و بدن بیماران خیلی سختتر مراحل بهبودی را میگذراند و چه بسا افراد سالخورده و قلبی نتوانند در مقابل این ویروس مقاومت کنند.
مسئول بخش کرونای بیمارستان تایباد افزود: هر چند تمام متوفیان تایباد از افراد مسن دارای بیماریهای زمینهای بودند اما خطر جامعه جوان شهرستان را نیز تهدید میکند. در واقع هر یک نفر فرد ناقل کرونا میتواند به سرعت ۱۰ تا ۱۲ نفر از اطرافیانش را مبتلا کند و به همین خاطر است که تاکید بر قرنطینه افراد ناقل حداقل تا دوهفته و دوری از سایرین، میکنیم تا افراد ناقل در سطح جامعه به گسترش بیشتر ویروس نپردازند و تاکید اکید ما بر رعایت فاصلهی اجتماعی و شستن دستها و رعایت اصول بهداشتی همه بر همین اساس است.
روند ابتلاء در تایباد خانوادگی شده است
اسدی با انتقاد از برگزاری مراسمات مختلف نظیر شب نشینیهای خانگی، ابراز کرد: امروز مراجعات به بیمارستان خانوادگی شده است و نشان دهنده این است که در جلسات خانوادگی آلوده شدند، بعضاً چندین نفر از یک خانواده باهم مراجعه میکنند و این موضوع باعث تأسف است، تقاضای ما به عنوان کادر درمان از مردم، رعایت فاصله گذاری و استفاده اجباری از ماسک و دوری از هر تجمع است.
وی افزود: تعداد دستگاههای ونتیلاتور ما محدود است و ترس از مراجعات بیماران بدحال برای ما به وجود آمده است. اگر چنین شود باید منتظر وفات بیماران پی در پی باشیم که امیدواریم هرگز به این مرحله نرسیم. با این شرایط کاری اگربه پیک برخورد کنیم، خستگی کادر و کمبود دستگاه خطرناک است. همه باید دست به دست هم بدهیم و مردم را به موضوع حساس کنیم. انرژی کادر درمان نیز رو به فرسایش است و اگر همکاری آحاد مردم شهرستان نباشد، متأسفانه ممکن است با ازدست دادن بیمارانمان روبرو شویم.
وی ابراز کرد: بعضاً مردم تایباد وقتی به ما مراجعه میکنند و بیمار بدحال دارند از ترس با گریه از ما طلب میکنند تا بیشتر به بیمارشان برسیم، هرچند این وظیفه ماست و شبانه روزی کادر ما در حال خدمت است و در این راه چند نفر از همکاران ما به کووید ۱۹ مبتلا شدند، اما باید عرض کنم کاش قبل از شرکت در مجالس و مراسم یا حضور بدون ماسک و دستکش در بازار و محل کار، امروز را تجسم میکردند. متأسفانه مردم تایباد فکر میکنند بیماری کنترل شده است، در صورتی که کاملاً اشتباه است.