کاشان - یک استاد دانشگاه و فعال محیط زیستی با اشاره به مضرات مالچ پاشی نفتی گفت: مالچ نفتی حاصل از پسماندهای صنعت نفتی باعث تخریب‌ محیط زیست می شود.

وحید نوروزی در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به حجم زیاد عملیات مالچ پاشی در کویر و بیابانهای سراسر کشور به خصوص در منطقه کاشان اظهار داشت: این مالچ پاشی ها با تأیید سازمان حفاظت محیط زیست انجام می‌شود و اساساً تا مجوزات لازم از طرف این سازمان صادر نشود، این موضوع در مصوبات مجلس قرار نگرفته و بودجه‌ای به آن تعلق نمی‌گیرد.

وی با بیان اینکه مالچ پاشی در کویر یک اشتباه بزرگ است، ابراز داشت: جبران این اشتباه بسیار سخت و مشکل است.

این استاد دانشگاه و فعال محیط زیستی با اشاره به انواع مختلف مالچ تصریح کرد: متولیان امر مالچ پاشی به سراغ بدترین و پرضررترین نوع مالچ که همان مالچ نفتی است، رفته اند.

وی با بیان اینکه مالچ نفتی از پسماندهای صنعت نفت ایجاد شده است، خاطرنشان کرد: تا چند سال پیش این مالچ ها به دلیل ماهیت پسماندی به صورت رایگان عرضه می‌شد.

نوروزی مالچ پاشی نفتی را یک روش قدیمی برای تثبیت شن‌های روان دانست و بیان داشت: در دنیا از روش‌های پیشرفته که از نظر اقتصادی نسبت به مالچ پاشی نفتی بسیار مقرون به صرفه تر است، استفاده می‌کنند.

وی یکی از اثرات مخرب مالچ پاشی نفتی بر منطقه تحت پوشش را افزایش دما هفت تا هشت درجه‌ای دانست و یادآور شد: تخریب محیط زیست و آسیب جوی به تنوع زیستی در مناطق مالچ پاشی شده از دیگر اثرات این عمل است.

این استاد دانشگاه و فعال محیط زیستی با اشاره به مالچ پاشی کویر ابوزیدآباد در جوار منطقه حفاظت شده یخاب کویر متذکر شد: مالچ پاشی باعث از بین رفتن موجودات زنده ای می‌شود که در زنجیره و چرخه غذایی آن منطقه نقش مؤثری دارند.

وی آسیب رساندن به چرخه غذایی موجودات زنده را باعث آسیب جدی به تنوع زیستی آن منطقه دانست و تاکید کرد: برای مالچ پاشی نباید عجله کرد و بهتر است از راه‌های جایگزین برای تثبیت شن‌های روان و مهار گرد و غبار استفاده کرد.

نوروزی افزود: اگر متولیان امر اصرار بر مالچ پاشی نفتی دارند پیش از آن با مطالعه و کار کارشناسی شده حتماً از مضرات این عمل آگاهی پیدا کنند و اگر آثار زیانبار این عمل بیشتر از فواید آن بود که قطعاً چنین است مالچ پاشی را متوقف کنند.

وی کاشت گونه‌ها و پوشش گیاهی را یکی از راه‌های جایگزین برای مالچ پاشی نفتی دانست و گفت: از دیگر راه‌های جایگزین برای تثبیت شن‌های روان به جای مالچ پاشی نفتی استفاده از مالچ هایی مانند مالچ ریگ است که اساس و ماهیت طبیعی دارند چراکه این مالچ ها امتحان خود را پس داده و کمتر به محیط زیست آسیب می‌رسانند.