به گزارش خبرگزاری مهر، سید سلمان سامانی سخنگوی وزارت کشور با اشاره به تصویب آئین نامه جدید اعطای تابعیت ایران به فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی در هیئت وزیران، گفت: این قانون شامل هر زن ایرانی که با مردم غیر ایرانی ازدواج کرده و در نتیجه این ازدواج دارای فرزند زیر ۱۸ سال میباشد و همچنین شامل هر فردی که از مادر ایرانی و پدر غیرایرانی متولد شده و بیش از ۱۸ سال تمام داشته باشد میشود.
وی افزود: در این آئین نامه زن ایرانی زنی است که پیش از ولادت فرزند مطابق قوانین و مقررات ایران دارای تابعیت ایرانی باشد و با مرد خارجی ازدواج کرده باشد. ملاک ایرانی بودن مادر اسناد سجلی او است.
معاون هماهنگی وزارت کشور تصریح کرد: ملاک ازدواج شرعی مادر ایرانی با پدر خارجی فرزند مشمول این قانون، عقدنامه رسمی یا هر سند معتبر قانونی مبنی بر وقوع نکاح یا صدور رأی قضائی (داخلی یا خرجی) مبنی بر وجود رابطه زوجیت آنها است.
سامانی تاکید کرد: صدور و اجرای حکم قطعی طلاق یا فسخ نکاح مانع از رسیدگی به درخواست اعلام تابعیت ایرانی برای فرزندان حاصل از ازدواج منتهی به حکم طلاق نیست.
وی خاطرنشان کرد: تعلق فرزند مشمول این قانون به مادر ایرانی به موجب گواهی معتبر بیمارستان یا گواهی هر یک از مراکز بهداشتی و درمانی ایرانی که فرزند در آنجا متولد شده و در صورت نبودن هر یک از این گواهیها یا تولد طفل در خارج از کشور به موجب رأی مرجع قضائی (داخلی یا خارجی) احراز میشود.
سخنگوی وزارت کشور در خصوص صدور پروانه اقامت برای پدر غیر ایرانی گفت: صدور پروانه اقامت برای پدر غیرایرانی فرد مشمول قانون در صورت نداشتن مشکل امنیتی مشروط به تأیید و اعلام تابعیت ایرانی فرزند و درخواست کتبی وی برای اقامات در ایران بر اساس قوانین و مقررات مربوطه صورت میگیرد.
سامانی ادامه داد: برای شروع روند اعلام تابعیت، متقاضی موظف است درخواست کتبی یا الکترونیکی خود را با اطلاعات کامل و ارائه مستندات به استانداری محل تولد یا اقامت مادر ایرانی فرزند ارائه کند در این تقاضانامه نام، نام خانوادگی، شغل، نشانی محل سکونت و محل کار، مشخصات و مدارک تابعیت پدر فرزند و مشخصات سجلی مادر فرزند و اطلاعات قابل ذکر هویتی فرزند بیان میشود.
وی با بیان اینکه استانداری محل تولد یا اقامت زن ایرانی مدارک هویتی را جهت بررسی و تعیین اصالت مدارک و انجام استعلام مربوطه دریافت میکند، اظهار داشت: ایرانی بودن مادر، ازدواج وی با مرد غیر ایرانی و تعلق فرزند به مادر و حصول آن از ازدواج مذکور برای اعلام تابعیت فرزند توسط استانداری ضروری است و ارائه اسناد و دلایل مربوط به این موارد به عهده متقاضی و احراز اصالت این موارد به عهده استانداریهای سراسر کشور است؛ در مورد اسناد سجلی نظر اداره ثبت احوال ملاک است.
سخنگوی وزارت کشور تصریح کرد: استانداری پس از تأیید موارد فوق موظف است وجود یا فقدان مشکل امنیتی را از مرجع امنیتی استعلام کند، مرجع امنیتی باید حداکثر ظرف ۳ ماه نظر خود را جهت اعلام تابعیت ایرانی صریحاً به استانداری اعلام کند.
سامانی با اشاره به اینکه این آئین نامه درباره متقاضیان خارج از کشور تدابیر خوبی اندیشیده است، گفت: متقاضی خارج از کشور جهت ارائه درخواست اعلام تابعیت و تشکیل پرونده به نمایندگی سیاسی و کنسولی جمهوری اسلامی ایران در کشور محل سکونت مادر ایرانی مراجعه میکند. احراز اصالت مدارک ارائه شده از جمله اسناد مربوط به مادر ایرانی ازدواج وی با مرد غیر ایرانی و تعلق فرزند به مادر به عهده نمایندگی مذکور خواهد بود.
وی افزود: فرزند موضوع این قانون و آئین نامه پس از طی روند مقرر در این آئین نامه و از زمان تأیید تابعیت ایرانی آنان از حقوق و تکالیف اتباع ایران برخوردار خواهند بود.
معاون هماهنگی وزارت کشور یادآور شد: درخواستهایی که قبل از تاریخ لازم الاجرا شدن این آئین نامه برای اعلام تابعیت فرزندان موضوع قانون ارائه شده اند پس از رفع نقص احتمالی و انطباق با شرایط این آئین نامه مورد رسیدگی قرار میگیرند.