زنجان-صنعت مس استان زنجان را می توان صنعتی پرفراز و نشیب عنوان کرد، هنر صنعتی که طی ادوار مختلف دچار چالش های بزرگی شده ولی باز هم استوارتر از گذشته قد راست کرده است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها-زهرا مقدمی: صنعت مس استان زنجان نیز همانند سایر بخش‌ها از تبعات ویروس کرونا در امان نمانده و در پی شیوع این ویروس در جامعه رکود شدید در بازار این هنر صنعت کهن ایجاد شد، به نوعی که با تعطیلی فعالیت‌ها در بخش‌های مختلف، واحدهای تولید و فروش صنایع دستی مس در روزهای پایانی سال ۹۸ و ایام تعطیلات نوروز ۹۹ تعطیل شد و تولیدکنندگان و فروشندگان با انبارهای پر از مس رو به رو شدند.

افزایش قیمت مواد اولیه صنعت مس چالش جدید مسگران زنجانی

یک تولید کننده مس در استان زنجان با بیان اینکه در حال حاضر قیمت مواد اولیه مس روز به روز افزایش می‌باید، گفت: کابل ضایعات مس که در گذشته ۷۵ هزارتومان خریداری می‌شد در حال حاضر ۹۵ هزار تومان در بازار عرضه می‌شود که این امر باعث شده است که فعالان مس استان زنجان در زمینه روند تولید محصولات مسی با مشکل مواجه شوند.

جبار نورسینا با یادآوری اقدامات صورت گرفته در گذشته برای رفع مشکل قیمت مواد اولیه، افزود: حضور دلالان در بازار فروش مواد اولیه مسگری باعث شده قیمت‌ها دچار نوسان شود و با وجود همه اقدامات صورت گرفته برای به ثبات رساندن بازار مواد اولیه مس، بازار تحت تأثیر فعالیت دلالان قرار می‌گیرد.

شیوع کرونا و به تبع آن رکود شدید در بازار خرید و فروش مس باعث از یک طرف و از سویی دیگر افزایش قیمت مواد اولیه صنعت مسگری را تهدید می‌کنند وی روند افزایشی قیمت کابل ضایعات مس را طی ۱۰ روز اخیر به عنوان یک چالش جدی برای صنعت مسگری استان زنجان عنوان کرد و ادامه داد: شیوع کرونا و به تبع آن رکود شدید در بازار خرید و فروش مس از یک طرف و از سویی دیگر افزایش قیمت مواد اولیه صنعت مسگری را تهدید می‌کند.

نورسینا با تاکید بر اینکه تداوم وضعیت موجود باعث زمین گیر شدن صنعت مس استان زنجان خواهد شد، تلاش مسئولان استان برای رفع این مشکل را خواستار شد.

وضعیت امروز صنعت مس در زنجان با توجه به نوسانات قیمت فلزات به‌ویژه مس مناسب نیست‌

رئیس اتحادیه مسگران استان زنجان با بیان اینکه وضعیت امروز صنعت مس در زنجان با توجه به نوسانات قیمت فلزات به‌ویژه مس مناسب نیست، گفت: همین امر باعث به وجود آمدن رکود در تولید و فروش این صنعت شده و این رکود با تورم نیز همراه شده است.

رسول ارتیشه‌دار با یادآوری اینکه در حال حاضر فعالان صنعت مس در زنجان با حداقل دو و حداکثر ۲۰ کارگر در این عرصه مشغول به کار هستند، عنوان کرد: به همین خاطر یکی از دغدغه‌های فعالان این عرصه که نیازمند نگاه ویژه دولت است، بحث بیمه کارگران این بخش با هزینه پایین‌تر است، این در حالی است که اکثر کارگرانی که در این عرصه فعالیت می‌کنند، از بیمه بی‌بهره هستند، از طرفی خود کارگر توان پرداخت بیمه را نداشته و این یک خطر برای این صنعت به شمار می‌رود.

رئیس اتحادیه مسگران زنجان با بیان اینکه امروز فروش صنایع‌دستی به‌ویژه مس به صورت فصلی است، اظهار کرد: معمولاً در ایام عید و فصل تابستان شاهد پیک استقبال از تولیدات در این عرصه هستیم اما شرایط کرونایی باعث شد تا فروش این تولیدات با کاهش چشم‌گیری مواجه شود.

اصل مواد اولیه این صنعت، مس خالص کابلی است که امروز هر کیلوی آن به قیمت ۹۵ هزار تومان تهیه می‌شود، قبلاً به قیمت ۷۵ هزار تومان قابل تهیه بود و این حاکی از آن است که شاهد افزایش ۲۰ هزار تومانی این محصول در هر کیلو طی ۱۰ روز هستیم ارتیشه‌دار با یادآوری اینکه اصل مواد اولیه این صنعت، مس خالص کابلی است که امروز هر کیلوی آن به قیمت ۹۵ هزار تومان تهیه می‌شود، متذکر شد: این در حالی است که این مواد قبلاً به قیمت ۷۵ هزار تومان قابل تهیه بود و این حاکی از آن است که شاهد افزایش ۲۰ هزار تومانی این محصول در هر کیلو طی ۱۰ روز هستیم که این موضوع نیز نشأت گرفته از بالا رفتن قیمت ارز و نوسانات قیمت جهانی مس است.

وی با تاکید بر اینکه نباید موضوع فروش را در این زمینه نادیده گرفت، گفت: به هر میزان که فروش در این حوزه بالا رود، قیمت نیز افزایش می‌یابد. از طرفی نه تنها قیمت مس، بلکه هر محصول دیگری را عرضه و تقاضا تعیین می‌کند و با وجود اینکه تقاضا به دلیل شیوع کرونا کاهش داشته اما به دلیل بالا رفتن قیمت ارز و نوسانات قیمت جهانی مس، محصول نهایی با قیمت بالا عرضه می‌شود.

وی از فعالیت ۲۵۰ واحد تولید و فروش مجوزدار در صنعت مس زنجان خبر داد و تصریح کرد: این در حالی است که نزدیک به ۴۰۰ واحد زیرزمینی بدون مجوز نیز در حال فعالیت در این عرصه بوده و هیچ اقدامی در خصوص اخذ مجوز انجام نداده‌اند و دلیل این امر نیز به خاطر مشکلاتی است که در حوزه مالیاتی دارند.

رئیس اتحادیه مسگران زنجان با یادآوری اینکه صنعت مس یکی از صنایع‌دستی معتبر استان بوده و هویت این منطقه به شمار می‌رود، ادامه داد: به همین خاطر از دستگاه‌هایی چون امور مالیاتی این انتظار را داریم که تعاملات سازنده‌ای در راستای زنده نگه داشتن این صنعت در استان داشته باشند اما این موضوع تا به امروز و با وجود رایزنی‌های متعدد، محقق نشده است.

ارتیشه‌دار با تاکید بر اینکه مهم‌ترین عاملی که امروز صنعت مس زنجان را تهدید می‌کند، ورود صنایع‌دستی درجه ۳ از دیگر استان‌ها به زنجان است، اظهار کرد: با توجه به اینکه برخی از واحدهای فروش صنایع دستی در زنجان به صورت اجاره‌ای است، به همین خاطر ناگزیر به وارد کردن و عرضه کالای درجه ۳ و بی‌کیفیت مس شده و بدتر اینکه این مس بی‌کیفیت را با مهر و به نام زنجان به خریداری که هیچ شناختی از این صنعت ندارد، عرضه می‌کنند و همین امر باعث می‌شود تا این محصول بی‌کیفیت که بعد از چند ماه کارآیی خود را از دست می‌دهد، به نام مس زنجان تمام شود.


رئیس اتحادیه مسگران زنجان خاطرنشان کرد: همچنین قیمت قلع به عنوان ماده مؤثر در زمینه ساخت مس افزایش یافته است و طی یک هفته اخیر از کیلویی ۳۵۰ هزار تومان به ۴۲۰ هزار تومان رسیده و باعث شده چالش‌های این صنف دو برابر شود.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان زنجان نیز از آغاز ثبت‌نام فعالان عرصه صنایع‌دستی استان در سامانه کار خبر داده و می‌گوید: این ثبت‌نام نه تنها در رشته مس، بلکه در سایر رشته‌های صنایع‌دستی استان، از جمله چاقو، انگشتر، ملیله، چاروق و … نیز انجام می‌شود.

امیر ارجمند افزود: برای هر فعال عرصه صنایع‌دستی که در این سامانه اقدام به ثبت‌نام کند، مبلغ ۱۲ میلیون تومان در صورت بیمه شدن، پرداخت خواهد شد که خوشبختانه روند ثبت‌نامی‌ها تا به امروز قابل قبول بوده است.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان زنجان در ادامه به موضوع مواد اولیه مس اشاره و بیان کرد: در حال حاضر خوشه صنعتی در حوزه مس شکل گرفته که در همین راستا سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان نیز همکاری‌های خوبی انجام داده است. از طرفی، با اکثر کارگاه‌های تولیدی مس در زنجان که صحبت کردیم، حاکی از آن بود که وضعیت در این حوزه خوب بوده است.

معاون صنایع‌دستی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان زنجان نیز با بیان اینکه بیشترین فروش محصولات صنایع‌دستی در ماه‌های پایانی سال و فروردین‌ماه اتفاق می‌افتد، گفت: اسفندماه را باید یکی از ماه‌هایی که اوج خرید محصولات صنایع‌دستی است، نامید؛ چرا که مردم استان تمایل دارند این صنایع‌دستی را به عنوان هدیه به خویشاوندان‌شان هدیه دهند. در فروردین‌ماه نیز به واسطه حضور گردشگران و مسافران نوروزی، شاهد استقبال قابل توجه از صنایع‌دستی استان هستیم.


الناز خدایی‌فرد با یادآوری اینکه صنعت‌گران استان زنجان معمولاً در نیمه دوم سال، برنامه‌ریزی‌ها را برای تولید شب عید انجام می‌دهند، افزود: به همین خاطر اقدام به تهیه مواد اولیه کرده، تولید محصول را انجام داده و محصول نهایی را برای فروش در شب عید (ماه‌های اسفند و فروردین) انباشته می‌کنند.

بیشترین و بهترین کیفیت حجم تولیدات صنعت مس مربوط به استان زنجان است

وی با بیان اینکه با وجود اینکه کارگاه‌های صنایع‌دستی استان مدت کوتاهی است که فعالیت خود را آغاز کرده‌اند، به همین خاطر در حال حاضر فروش ضعیفی در این زمینه داریم، اظهار کرد: فعالان این عرصه هنوز نتوانسته‌اند جبران خسارت‌های چند ماه اخیر را بکند؛ چرا که جبران این خسارت زمان‌بر بوده و محصولاتی که در انبارها دپو شده باید به فروش رسیده و فعالان این عرصه دوباره توان خرید مواد اولیه داشته باشند.

خدایی‌فرد با یادآوری اینکه در حال حاضر کارگاه‌های صنایع‌دستی استان فعال بوده و مشغول به کار هستند، بیان کرد: هر چند تولیدات در شرایط کنونی با حجم کمی صورت گرفته و این موضوع شامل همه محصولات صنایع‌دستی استان می‌شود و با توجه به اینکه به دلیل شیوع ویروس کرونا فروش انجام نشده، به همین خاطر همه محصولات صنایع‌دستی استان را تحت تأثیر قرار داده است.

وی عنوان کرد: میزان خسارتی که صنایع‌دستی استان زنجان در بازه زمانی اواخر اسفندماه به مدت یک ماه متحمل شده در حدود ۱۸۰ میلیارد تومان بوده است که به دلیل تولید بالای صنعت مس، بیشترین خسارت نیز مربوط به فعالان این عرصه بوده است.

معاون صنایع‌دستی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان زنجان گفت: امروز با کمبودی در این زمینه مواجه نیستیم و تنها مشکل در این زمینه، بالا بودن قیمت مواد اولیه است.