به گزارش خبرگزاری مهر، کتاب تاریخ فلسفه اثر فردریک چارلز کاپلستون یکی از برجستهترین آثار کلاسیک در زمینه تاریخ فلسفه است که در ۱۱ جلد به نگارش درآمدهاست. کاپلستون فیلسوف و تاریخ نگار بریتانیایی در فاصله سالهای ۱۹۴۴ تا ۱۹۷۴ مجموعه ۹ جلدی تاریخ فلسفه را تألیف و با انتشار آن به شهرت بسیاری میرسد.
وی که سابقه تدریس در دانشگاههای آکسفوردشایر و دانشگاه گریگوری را دارد، در کنار تألیف این اثر و نیز بازخوانی و بسط آرای توماس آکویناس با انجام مناظرهای درباره وجود خداوند با برتراند راسل در ۱۹۴۸ نیز معروف شده است.
این مجموعه ۹ جلدی در انتشارات علمی و فرهنگی با همراهی مترجمان نامداری چون سیدجلالالدین مجتبوی، عبدالحسین آذرنگ، اسماعیل سعادت، داریوش آشوری، غلامرضا اعوانی، ابراهیم دادجو، بهاالدین خرمشاهی و امیرجلالالدین اعلم به انجام رسیده است. جلد چهارم این مجموعه به بررسی وضعیت فلسفه غرب از دکارت تا لایبنیتز اختصاص دارد که با ترجمه غلامرضا اعوانی منتشر شده است.
این کتاب درباره بخش قابل توجهی از تاریخ فلسفه غرب در دوران پیش از ظهور کانت بحث میکند که به دوره ظهور نظامهای فلسفی عقلگرا مشهور است.
در بخشی از مقدمه فصل اول از این کتاب میخوانیم:
غالباً گفته میشود که فلسفه جدید با دکارت یا با فرانسیس بیکن در انگلستان آغاز شده است. شاید مستقیماً آشکار نباشد که با چه توجیهی لفظ «جدید» به تفکر قرن هفدهم اطلاق میشود اما اطلاق این لفظ به وضوح متضمن آن است که میان فلسفه قرون وسطی و دوره مابعد آن شکاف و فاصلهای وجود دارد و نیز هر یک واجد خصوصیات مهمی است که دیگری فاقد آن است.
فیلسوفان قرن هفدهم مسلماً بر آن بودند که انقطاع و فاصلهای میان سنتهای فلسفی گذشته و آنچه خود درصدد پرداختن به آن بودند وجود دارد. کسانی از قبیل بیکن و دکارت کاملاً اقناع شده بودند که در حال درافکندن طرحی نو در فلسفهاند…به آسانی میتوان فهمید که چگونه فیلسوفانی که تحت تأثیر آرمان روش ریاضی بودند به این نتیجه رسیدند که کاربرد این روش در حوزه فلسفه میتواند به کشف حقایق تاکنون ناشناخته مانده درباره واقعیت منتهی میشود. به هر جهت برای ارزیابی اهمیت دکارت در جستجوی یقین و نظر او به ریاضیات به عنوان نمونه استدلال، شایسته است که احیای شکاکیت را که یکی از جنبههای بارز تفکر رنسانس بوده است مد نظر داشته باشیم.
این کتاب در چاپ تازه خود در ۴۶۴ صفحه و قیمت ۴۵ هزار تومان منتشر شده است.