به گزارش خبرنگار مهر، مجتبی صدیقی صبح امروز در نشست خبری که در این سازمان در حال برگزاری است، گفت: برای ترم آینده تحصیلی سناریوهای مختلفی را دنبال میکنیم و قرار شده است تا پایان خرداد ماه برنامه خودمان را برای ترم آینده به ستاد ملی کرونا ارائه دهیم.
وی ادامه داد: اولویت ما در این سناریوها، آموزش حضوری در نیمسال جدید است ولی با توجه به شرایط کشور و محدودیت ظرفیت خوابگاهها، احتمالاً از ترکیب حضوری و غیرحضوری استفاده خواهیم کرد.
رئیس سازمان امور دانشجویان افزود: اولویتهای خود را مشخص میکنیم؛ اینکه ورودیهای جدید و دانشجویان قدیمی در دسته حضوری و غیرحضوری باشند.
صدیقی بیان کرد: احتمال شروع شدن ترم آینده زودتر از مهرماه وجود دارد. برای دانشجویان جدید نیز با توجه به اعلام نتایج کنکور تصمیمگیری خواهد شد.
وی ادامه داد: بیماری کووید ۱۹ باعث شد دانشگاه های از ابتدای اسفند وارد شرایط جدیدی شوند و آموزش حضوری متوقف شد و آموزش مجازی جایگزین شد. در ابتدا تردید داشتیم که همه دانشگاه ها بتوانند زیرساخت های آموزش مجازی تامین و این دوره را به صورت کامل ارائه کنند اما بیش از ۹۰ درصد دروس تئوری در این نیمسال به صورت مجازی ارائه شد و دانشگاه آزاد بیش از ۸۵ درصد دروس را ارائه داده و دانشگاه های غیر انتفاعی بیش از ۷۵ درصد دروس را به شکل مجازی ارائه دادند.
تحت تاثیر قرار گرفتن تحصیل یک و نیم میلیارد محصل با شیوع کرونا
وی با بیان اینکه زیر ساخت های آموزش مجازی افق تازه ای را برای دانشگاه های ما ایجاد کرد، افزود: اقدامات کنونی دانشگاه ها مبتنی بر تجربه جهانی است و سیستم بیش از ۱۸۰کشور از کرونا متاثر شده است. بر اساس آمار یونسکو بیش از یک و نیم میلیارد محصل تحت تاثیر محدودیت های آموزش قرار گرفته اند.
رئیس سازمان اموردانشجویان به اقدامات حوزه دانشجویی با شیوع کرونا اشاره کرد و افزود: با شیوع کرونا بخشنامه های لازم تهیه و به دانشگاه ها ارسال شد، خوابگاه ها و سلف سرویس ها و سایر محیط های دانشگاهی ضدعفونی شد.
صدیقی ادامه داد: پروتکل های بهداشتی به دانشگاه ها ارسال شد و تصمیم گیری برای دانشجویانی که در خوابگاه باقی مانده بودند صورت گرفت، در این مدت از ظرفیت فضای مجازی برای آموزش همیاران سلامت روان بهداشت استفاده شد بیش از ۴۰۰ کانون همیار سلامت روان و ۵۵ کانون در حوزه بهداشت در دانشگاه ها فعال هستند.
وی افزود: همچنین از پتانسیل مراکز مشاوره دانشگاه ها با ارائه مشاوره های آنلاین و غیرحضوری استفاده شد تا سلامت روان دانشجویان ارتقا یابد. کمپین دانشجویی در خانه بمانیم ایجاد شد و بیش از ۳ هزار اثر توسط دانشجویان به این کمپین ارائه شد.
صدیقی افزود: ابلاغ اعتبار مالی برای بهداشت روان دانشجویان، خدمات مددکاری برای دانشجویان به شکل مجازی و تلفنی دنبال شد، پادکست های آموزشی برای مدیریت استرس ارسال و کلیپ های روانشناختی برای ایجاد حس امنیت تولید شد، مسابقه کشوری ترم کرونایی انجام شد و بیش از هزار اثر در این کمپین دریافت شد.
رئیس سازمان امور دانشجویان ادامه داد: ستاد اجرایی پیشگیری از کرونا دراسفند ۹۸ تشکیل شد. پروتکل جامع بهداشتی مورد نیاز دانشگاه ها با تجربیاتی که از مراکز بهداشت جمع شده بود برای همه کارهای دانشجویی ابلاغ شد.
معاون وزیر علوم به اقداماتی که در حوزه صندوق رفاه دانشجویان صورت گرفته بود اشاره کرد و ادامه داد: در بخش صندوق رفاه بازپرداخت اقساط دانشجویان بدهکار را ۳ ماه عقب انداختیم و دانشجویان از پرداخت اجاره بهای نیمسال دوم معاف شدند و مهلت ثبت وام دانشجویی تمدید شد. اعتبارات وام شهریه ۱۰۰ درصد و اعتبارات وام تحصیلی ۵۰ درصد افزایش پیدا کرد.
صدیقی افزود: مشکل دیگر تعیین تکلیف اقلام غذایی موجود در انبارهای دانشجویی بود که در دانشگاه ها باقی مانده بود و این اقلام باید تعیین تکلیف می شد. این اقلام با هماهنگی ستاد تنظیم بازار برگردانده شد و دانشگاه ها برای ترم بعد طلبکار شدند. حمایت از کارکنان بخش آشپزخانه ها نیز انجام شد تا در بخش های دیگر مشغول شوند و جلوی بیکاری آنها گرفته شد.
رئیس سازمان امور دانشجویان درباره نحوه حمایت از دانشجویان خوابگاه های غیر دولتی گفت: این دانشجویان بعضا اجاره خوابگاه خود را پرداخت کرده بودند و خواستار عودت آن توسط خوابگاه دار بودند و در حال جمع آوری آمار این دانشجویان هستیم. تاکنون اطلاعات ۱۳ هزار ۵۰۰ دانشجو جمع آوری شده است تا به این دانشجویان کمک شود متضرر نشوند.
صدیقی یادآورشد: از دانشجویان خواسته ایم که وسایل خود را از اتاق ها خارج کرده و به انبارها منتقل کنند تا اتاق ها در اختیار دانشجویان تحصیلات تکمیلی قرار دهد در برخی دانشگاه ها با هماهنگی هایی که صورت گرفته وسایل دانشجویان به انبار منتقل شده است ولی بهتر است که دانشجویان خود به خوابگاه ها مراجعه کنند و وسایل خود را تخلیه کنند.
آمار دانشجویان غیرایرانی متأثر از کرونا
معاون وزیر علوم اضافه کرد: دانشجویان غیر ایرانی هم از کرونا متاثر شدند. در اسفند ماه با کمک دستگاه های ذی ربط این دانشجویان از کشور خارج شدند و ظرف یک هفته بیش از ۱۶ هزار دانشجوی خارجی از کشور خارج شدند و حدود ۱۵ هزار دانشجوی خارجی که مقیم هستند از کشور خارج نشده و تحت آموزش مجازی قرار گرفتند، حدود ۲ هزار نفر از دانشجویان خارجی غیر مقیم هم به دلیل انجام پایان نامه و موارد دیگر از کشور خارج نشدند.
صدیقی ادامه داد: از ابتدای اردیبهشت دانشجویان دکتری برای انجام پایان نامه کارهای خود اجازه حضور در دانشگاه و استفاده حداقلی از خوابگاه را داشتند ، از ۱۷ خرداد ماه دور دوم بازگشایی صورت گرفت که اولویت باز هم با دانشجویان تحصیلات تکمیلی بود. تمام این حضورها با رعایت پروتکل های ابلاغی است. هم اکنون به فصل امتحانات دانشجویان رسیده ایم و تلاش اکثر دانشگاه بر برگزاری امتحانات به صورت حضوری بود که نهایتا به مانع ریسک سلامت دانشجویان برخورد می کردند و نهایتا روش غیر حضوری را انتخاب کردند.
معاون وزیر علوم در ادامه گفت: روش آزمون مجازی هم اکنون روش غالب برگزاری آزمون است. تا پایان تیر آزمون ها به پایان می رسد و از مدت باقی مانده تابستان دانشجویان برای اتمام واحد های عملی استفاده خواند کرد.
تسیهلات رفاهی برای ترم بعد
رئیس سازمان امور دانشجویان گفت: وضعیت خوابگاه ها و سلف ها در پسا کرونا متفاوت خواهد بود، برای ترم بعد نصب درب های الکترونیکی در ورودی سراهای دانشجویان و سلف سرویس ها، نصب شیر آلات الکترونیکی که نیاز به تماس دست نباشد ، بهبود وضعیت تهویه اماکن عمومی، تهیه تجهیزات طبخ صنعتی وامکانات ایجاد توزیع غذا به شیوه بهداشتی فراهم شود.
صدیقی گفت: ۱۸۶ آشپزخانه و ۳۴۶ سالن غذا خوری در دانشگاه های دولتی داریم که رتبه بندی شده اند، در سال ۹۸ حدود ۶۵ میلیارد تومان برای ارتقاء غذاخوری ها، ۸۸ میلیارد کمک به ارتقا سطح خوابگاه ها و ۱۲۱ میلیارد برای تعمیر و تجهیز خوابگاه ها در نظر گرفته شد.
صدیقی به روند شتابان جذب دانشجوی خارجی در کل دنیا اشاره کرد و افزود: در کشور ما دو فاکتور جغرافیا و سلیقه در جذب دانشجو تاثیر گذار بوده است. بیشتر دانشجویان خارجی ما از کشورهای اطراف بوده اند و برخی هم بنا به سلیقه ایران را انتخاب کرده اند.
رئیس سازمان امور دانشجویان گفت: بعد از این بیماری سه رویکرد برای جذب دانشجو خواهیم داشت. رویکرد اول حضوری و رویکرد دوم نیمه حضوری (تلفیقی حضوری و مجازی) رویکرد سوم جذب دانشجوی غیر حضوری است و قطعا باید زیر ساخت ها را تقویت کنیم و نیروی انسانی داخل دانشگاه توانمند باشد و با کشورهای مورد هدف رایزنی کنیم که مدارک غیر حضوری را مثل حضوری بپذیرند.
صدیقی در ادامه به کاهش درآمد صندوق رفاه دانشجویان اشاره کرد و افزود: به دلیل تعطیل بودن خوابگاه ها و تعویق بازپرداخت وام ها درآمد صندوق رفاه دانشجویان کاهش داشته است و ما امیدواریم که با کمک سازمان برنامه و بودجه بتوانیم ارائه وام های دانشجویی و ارتقاء آنها را دنبال کنیم.
صدیقی درباره مدرک جعلی «سینا کمال خوانی» نماینده مجلس شورای اسلامی و روند نظارت بر موسسات غیر مجازی که به صورت مجاز فعالیت می کنند گفت: در بحث استعلام از صحت مدارک کاندیداهای مجلس و شورای شهر معمولا توسط این کار توسط نهاد برگزار کننده انتخابات در یک فرصت محدود صورت میگیرد ما طی صحبتی که با وزارت کشور برای هماهنگی این کار انجام دادهایم قرار براین شد که مدارک مربوط به وزارت علوم را ما بررسی و پاسخ دهیم، مدارک دانشگاه آزاد را خود دانشگاه آزاد و حوزه علمیه را نیز خود حوزه بررسی و اعلام کند.
استعلام ۴ هزار مدرک از سازمان امور دانشجویان برای مجلس اخیر
وی ادامه داد: پیش از ۴ هزار استعلام از سازمان امور دانشجویان برای انتخابات مجلس اخیر اخذ شد و ما در فرصت اندکی که وجود داشت اطلاعات یک سری را خودمان داشتیم و مابقی را از موسسات و دانشگاهها اخذ کردیم. تقریبا پاسخها به موقع رسید و ما به وزارت کشور اعلام کردیم. به هرحال آنچه که مهم است این است که مدرکی که صادر میشود مدرک معتبری از سوی یک موسسه رسمی و معتبر باشد و این مدرک با توجه به سوابق قبلی فرد مورد تایید قرار گیرد یعنی اگر مدرک شخص دکتری است ارشد او نیز باید معتبر باشد. اما در بازه زمانی کوتاه شاید کمتر همه این موارد امکان پذیر نباشد.
رئیس سازمان امور دانشجویان خاطرنشان کرد: به همین خاطر تعدادی از پاسخها به موقع به دست وزارت کشور نرسید من جمله موردی که در خصوص مدرک سینا کمالخانی بود، ما موسسه ای به اسم موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی تفتان داریم که فعالیت آن مجاز است و طبق استعلامی که از این موسسه داشتیم مشخص شد شخص مذکور مدرکی از آنجا اخذ نکرده است اما این خبر با تاخیر به وزارت کشور فرستاده شد.
صدیقی در خصوص اینکه چه راهکاری برای ادامه پیدا نکردن این اتفاقات اتخاذ شده است، گفت: این به سیستم جامع دانش آموختگی بر میگردد. ما دو دسته مدرک داریم یک دسته را سازمان امور دانشجویان تایید میکند که مربوط به موسسات غیرانتفاعی و دانشگاههای وابسته به دستگاههای اجرایی است و همچنین ارزشیابی فارغ التحصیلانی که از خارج از کشور میآیند.
وی ادامه داد: حدود ۸۰ دانشگاه ما نیز مجوز صدور مدرک دارند و به صورت کلی کنترلها شامل معتبر بودن موسسه، معتبر بودن آزمون ورودی مورد تایید بودن موسسه توسط شورای گسترش و پیوستگی معتبر بودن مدارک تحصیلی فرد میشود. به همین خاطر طرح کلی که دولت در این خصوص ارائه داده است طرح جامع سامانه دانش آموختگی یعنی همه مدارک تحصیلی باید پس از تایید کد رسمی در این سامانه ثبت شوند.
وی افزود: ما حدود یک سال است که این کار را برای سازمان خود انجام میدهیم و مدارک تایید شده با کد اعتبار را در این سامانه به ثبت میرسانیم و اگر این کد توسط هر فردی سرچ شود به راحتی مشخص خواهد شد که این مدرک مورد تایید وزارت علوم و سازمان امور دانشجویان بوده است یا خیر همچنین این کار را برای ۸۰ دانشگاهی که خودشان مجوز صدور مدرک دارند آغاز کردهایم و پایلوت آن آماده شده است.
رئیس سازمان امور دانشجویان تصریح کرد: طبق همین برنامه قرار است این کار با دانشگاه آزاد اسلامی وزارت بهداشت و حتی دیپلمههای آموزش و پرورش که ورودی دانشگاههای ما میشوند نیز آغاز شود. این طرح درسال ۹۹ دنبال میشود و مورد تاکید دولت و شخص رئیس جمهور نیز هست.
دیگر شاهد جعل مدرک نخواهیم بود
صدیقی با تاکید براینکه تنها توصیه ما به مردم، مراجعه به سامانه وزارت علوم برای تایید صحت موسسه آموزشی، گفت: با کامل شدن سامانه مدرک دانش آموختگی دیگر در کشور شاهد اتفاقاتی مثل جعل مدرک نخواهیم بود.
وی یادآورشد: مشکل موسسات آموزشی غیرمجاز در موسسات اعزام دانشجویان نیز وجود دارد به همین خاطر از خانوادههایی که قصد اعزام فرزندان خود به خارج دارند درخواست می کنیم به موسسات مجازی که اسامی آنها در سایت سازمان امور دانشجویان به ثبت رسیده است مراجعه کنند؛ در حال حاضر ۱۳۷ موسسه اعزام دانشجو مجاز در کشور داریم که هر سال برای تمدید مجوز خود باید به سازمان ما مراجعه کنند. همچنین طی یکی دو هفته اخیر با همکاری پلیس امنیت و نیروی انتظامی یکی از همین موسسات پلمپ شد.
وی درباره پذیرش دانشجویان در خوابگاهها برای ترم آینده گفت: سناریوهایی دراین خصوص تهیه شده که با روسای دانشگاه ها نیز آنها را مطرح خواهیم کرد همه این ها باز می گردد به این موضوع که برای ترم آینده چه تصمیم گیری خواهد شد بعد از آن تصمیم گیری می شود که بین دانشجویان ورودی جدید و قدیم اولویت بندی شود و یا اینکه بین دانشجویان سال بالایی و سال پایینی اولویت بندی شود ، باید در مورد همه این ها تصمیم گیری شود.
صدیقی در پاسخ به خبرنگار مهر درباره آمار دانشجویان مبتلا به کرونا و توزیع غذا در دانشگاه ها با توجه به حضور دانشجویان تحصیلات تکمیلی گفت: آماری از ابتلا و فوت دانشجویان براثر کرونا نداریم ، همچنین تغذیه در اولویت اول نیست و اگر درخواست جدی برای غذا نباشد دانشگاه ها پیگیری نمی کنند، اگر نیاز باشد غذا در ظروف دربسته و یک بار مصرف ارائه می شود. غذا برای خوابگاه ها به صورت بسته بندی ارائه خواهد شد تا دانشجویان مجبور نشوند در رستوران و سلف حاضر شوند و اگر نیاز بود که در رستوران و سلف غذا ارائه شود دانشجویان با فاصله اجتماعی حاضر می شوند.