بیرجند- برگزاری عروسی ها، مهمانی‌ها و مراسم عزا و عدم رعایت فاصله گذاری اجتماعی در این مراسم ها موجب شیوع گسترده کرونا در خراسان جنوبی شده و آژیر قرمز در دو شهر استان به صدا در آمده است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: کرونا، ویروسی که از چهار ماه گذشته در کشور می چرخد و روز به روز شمار زیادی از مردم را مبتلا می‌کند این روزها این ویروس به مهمانی عادی در بین مردم تبدیل شده و کمتر کسی نسبت به خطرهای ناشی از این بیماری واکنش نشان می‌دهد.

عادی شدن کرونا در بین مردم و خروج استرس‌های ناشی از این ویروس در خراسان جنوبی امتیاز نیست بلکه تهدیدی بزرگ برای سلامت جامعه است.

متأسفانه امروز شیوع این بیماری در برخی شهرستان‌ها در سکوت مسئولان و آرامش مردم بیداد می‌کند و به جرأت می‌توان گفت اگر همین روند ادامه یابد، این اپیدمی دردناک در خراسان جنوبی فراگیر می‌شود.

تا یک ماه گذشته مردم و مسئولان هماهنگ در خط مقدم نبرد با کرونا پیش رفتند و با اقداماتی مطلوب راه نفوذ ویروس را سد کردند. زمانی آمار مبتلایان به کرونا در استان‌های کشور روندی صعودی داشت اما نمودار مبتلایان خراسان جنوبی بر روند کاهشی پیش می‌رفت.

متأسفانه در کمتر از یک ماه ورق برگشته و امروز شرایط خراسان جنوبی در وضعیت نامطلوبی قرار دارد. اوج فاجعه جایی است که مردم و برخی مسئولان نمی‌خواهند باور کنند که وضعیت مطلوبی نداریم.

امروز مردم خراسان جنوبی به ویژه در مرکز استان، محافل عروسی را در باغ ویلاها و منزل شخصی شان به راه می‌اندازند و مردم را تا پاسی از شب سرگرم می‌کنند غافل از اینکه شاید کرونا گریبانگیر فرزند خودشان شود.

حقیقتی تلخ در دورهمی هایی شیرین

امروز مردم خراسان جنوبی به خود و خانواده شان هم رحم نمی‌کنند و بی پروا در محافل دورهمی و مجالس عروسی حضور می‌یابند. نتیجه این دور همی ها به جایی رسیده که قریب به ۹۰ درصد از مبتلایان نهبندان در دورهمی های خانوادگی گزارش شده است.

اینها قصه، یادداشت و یا چند خط گزارش نیست بلکه واقعیتی بوده که عده‌ای نسبت به درک این حقیقت سر سختی نشان می‌دهند. حضور عادی مردم و بدون استفاده از ماسک و دستکش در سطح بازارها، پارک و خیابان‌های بیرجند و شهرستان‌ها گواه این است که مردم بی خیال شده‌اند.

آن سوی قضیه بازگشایی اماکن عمومی اعم از تالارها، رستوران و فضاهای تفریحی هم گواهی بر بی توجهی مسئولان است. متولیان معتقدند تمام بازگشایی‌ها مشروط بر رعایت پروتکل‌های بهداشتی انجام می‌شود. حال جای سوال است که آیا بازرسانی شبانه روزی بر فعالیت این اماکن نظارت دارد که موارد بهداشتی را رصد کند؟ آیا در حقیقت رعایتی از سوی اماکن انجام می‌شود؟ آیا صرفاً گذاشتن چند دستکش در ورودی فروشگاه‌های بزرگ به معنی رعایت بهداشت است؟

بنا به گفته بسیاری از مردم بازگشایی مراکز عمومی و عدم اعلام آمار مبتلایان باعث عادی شدن کرونا شده و شرایط نامطلوبی به راه انداخته است و سه شهرستان بیرجند، قاین و سربیشه را به وضعیت قرمز رسانده است.

دورهمی ها متهم ردیف اول در رشد کرونا

بر اساس آمار مسئولان ۹۰ درصد مبتلایان نهبندان، ۷۷ درصد مبتلایان سربیشه و ۷۵ درصد مبتلایان سرایان در دورهمی های خانوادگی مبتلا شده‌اند که این امر نشان از بی توجهی مردم دارد. شهرستانی که تا قریب به یک ماه از ورود کرونا به خراسان جنوبی، عاری از این بیماری بود اما امروز در صدر مبتلایان خانوادگی قرار دارد.

یکی از اهالی شهرستان نهبندان در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به وضعیت کرونا در این شهرستان بیان کرد: هم نشینی‌های شبانه در بین مردم به ویژه روستاییان اهمیت خاصی دارد.

رضا فاخری با بیان اینکه مردم در نخستین روزهای ورود کرونا استرس خاصی داشته و به خوبی موارد بهداشتی را رعایت می‌کردند، گفت: با گذر روزها و کم رنگ شدن فعالیت کرونا در استان، مردم هم نسبت به رعایت موارد بهداشتی بی توجه شدند.

وی ادامه داد: متاسفانه هر فرد با این دیدگاه که «من کرونا ندارم» به دیدار یکدیگر رفته و دورهمی ها را شکل می‌دهند.

این شهروند نهبندانی خواستار اجرای طرح فاصله گذاری اجتماعی شد و گفت: باید قوانینی سخت گیرانه لحاظ شود تا باری دیگر شاهد کاهش روند مبتلایان به کرونا باشیم.

کم رنگ شدن ضدعفونی اماکن عمومی

کرونا نخستین روزهای ورود به خراسان جنوبی را تجربه می‌کرد که مسئولان در گام‌هایی جهادی به ضدعفونی اماکن، معابر و محیط‌های عمومی پرداختند.

مکان‌های عمومی ملزم شدند که مواد ضدعفونی در اختیار مردم بگذارند. روستاها یکی پس از دیگری ضدعفونی شدند و این اقدام خود حساسیت جامعه نسبت به رعایت موارد بهداشتی را افزایش می‌داد.

کم رنگ شدن این فعالیت‌ها باعث ترسیم باوری اشتباه در ذهن مردم شد. بسیاری از مردم معتقدند که اگر کرونا ادامه دارد چرا فعالیت‌های مبارزه کم رنگ شده و دیگر از حساسیت مسئولان چیزی به چشم نمی‌خورد!

حضور دوباره دست فروش‌ها در گوشه و کنار شهر هم دردی دیگر بوده که بر پیکره شهر چنگ انداخته است.

یکی از شهروندان در گفت و گو با خبرنگار مهر بیان کرد: در روزهایی که کرونا اوج نداشت، فعالیت‌هایی مبنی بر ضدعفونی معابر به اوج رسیده بود.

رضا الماسی ادامه داد: متأسفانه امروز که آمار کرونا روندی صعودی دارد، ضدعفونی ها روندی کاهشی دارد که این امر باعث کاهش حساسیت مردم شده است.

وی بیان کرد: باید مسئولان با اجرای طرح‌ها و مانورهایی ضربتی باری دیگر به مردم یادآوری کنند که کرونا همچنان در کمین سلامت جامعه است.

الماسی بیان کرد: متأسفانه امروز در برخی مطب‌ها، رستوران‌ها و اماکن عمومی چیزی به نام ضدعفونی به چشم نمی‌خورد که باید نظارت شود.

کارناوال‌های سفر مسئولان

یادمان نمی‌روند در نخستین روزهای ورود کرونا به کشور و خراسان جنوبی، طرح فاصله گذاری اجتماعی اجرایی و در قالب این طرح ورود هر غیر بومی به استان ممنوع شد.

امروز نه تنها مسافرت‌ها از خراسان جنوبی به دیگر استان‌ها و ورود مسافران به این دیار آزاد شده بلکه حضور مسئولان کشوری برای افتتاح پروژه و اجرای چند برنامه خود عاملی برای تجمع شده است.

علاوه بر این حضور پایتخت نشینان در خراسان جنوبی باعث شده که مردم هم نسبت به سفر شان اصرار بیشتری داشته باشند.

بر اساس شنیده‌ها آمار مبتلایان کارمندان نهادهای دولتی هم روند رو به رشد را پیش گرفته که این امر نشان دهنده ضعف پروتکل‌های بهداشتی در دستگاه‌ها است.

شریف رضایی، یکی از شهروندان در گفت و گو با خبرنگار مهر بیان کرد: طی ماه گذشته موارد زیادی دیدم که از شهرهایی مانند زاهدان، مشهد و چابهار به خراسان جنوبی سفر داشته‌اند.

گلایه مردم

رضایی با بیان اینکه دیگر مردم از رفت و آمدها به داخل و خارج استان هراسی ندارند، گفت: وقتی مسئولان کشوری با سفر به استان‌های مختلف راه را برای مردم باز می‌کنند، نباید چیزی غیر از این وضعیت انتظار داشت.

وی با تاکید بر اینکه باید همچون گذشته از رفت و آمد ها جلوگیری شود، گفت: متاسفانه تب سنجی ها در ورودی شهرها هم به فراموشی سپرده شد.

رضایی بیان کرد: مردم و مسئولان باید با همدلی و همکاری اقداماتی ویژه انجام دهند تا نمودار مبتلایان به کرونا روندی کاهشی به خود گیرد.

وی با بیان اینکه مسئولان هم مانند یک ماه گذشته موارد بهداشتی را رعایت نمی‌کنند، گفت: مسئولان در بسیاری از جلسات بدون ماسک و دستکش حضور می‌یابند که این خود الگویی نامناسب برای شهروندان می‌شود.

حاشیه‌هایی از سفر مسئولان به استان

یکی از خبرنگاران در گفت و گو با مهر با اشاره به سفر اخیر معاون رئیس جمهور به استان بیان کرد: این مقام مسئول برای افتتاح پنج هزار واحد مسکن محرومان و بازدید از چند پروژه به خراسان جنوبی سفر داشت.

وی که نمی‌خواهد نامی از او برده شود، گفت: در طول اجرای برنامه‌ها، متاسفانه بسیاری از افراد ماسک نداشتند و فاصله اجتماعی رعایت نمی‌شد.

این خبرنگار فعال استان ادامه داد: برای صرف ناهار در بشرویه به رستوران بسیار کوچکی با جمعیت زیاد رفتیم که حتی پرسنل رستوران هم ماسک نداشتند.

وی با بیان اینکه متاسفانه حتی یک مایع ضدعفونی کننده هم در مکان موجود نبود، اظهار کرد: اگرچه خبرنگاران به دلیل ترس از کرونا ناهار را در ماشین صرف کردند اما عده کثیری داخل رستوران ماندند.

وی با بیان اینکه اینگونه مراسم‌ها به راحتی راه را برای ورود کرونا باز می‌کند، گفت: چرا برنامه‌هایی که می‌توان از طریق ویدئوکنفراس هم انجام شود، اینگونه شرایط را برای مردم و خبرنگاران سخت می‌کند.

این خبرنگار ادامه داد: بسیاری از مسئولان در جلسات یا از ماسک استفاده نمی‌کنند یا تنها برای دوربین رسانه‌ها استفاده کرده و بعد از فیلمبرداری و عکسبرداری آن را کنار می‌گذارند.

۶۰ درصد مبتلایان در استان خانوادگی مبتلا شده‌اند

رئیس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند هم بیان کرد: بر اساس آمارها، قریب به ۶۰ درصد ابتلایان جدید، مبتلایان خانوادگی هستند.

محمد دهقانی فیروز آبادی ادامه داد: طی ۱۵ روز گذشته ۹۰ درصد مبتلایان شهرستان نهبندان، ۳۰ درصد مبتلایان قاین، ۶۷ درصد مبتلایان زیرکوه و ۵۲ درصد مبتلایان بشرویه خانوادگی مبتلا ده اند.

وی افزود: همچنین طی این مدت ۷۵ درصد مبتلایان شهرستان سرایان، ۴۷ درصد مبتلایان طبس، ۷۷ درصد مبتلایان سربیشه و ۶۰ درصد مبتلایان بیرجند خانوادگی بوده است.

دهقانی فیروز آبادی عدم رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی را علت اصلی شیوع کرونا دانست و گفت: سازمان بهداشت جهانی که در ابتدای شیوع کرونا، استفاده از ماسک را بدون تاثیر خاصی معرفی کرده بود اما اکنون برای چندمین بار به استفاده از ماسک در محیط عمومی توصیه کرده است.

وی با بیان اینکه پیش بینی می‌شود کرونا تا سال آینده هم وجود داشته باشد، اظهار کرد: مردم باید زندگی با کرونا و رعایت دستوالعمل های بهداشتی را یاد بگیرند.

دهقانی فیروز آبادی خواستار رعایت هر چه بیشتر نکات بهداشتی از سوی مردم شد و گفت: امکان برگزاری مراسم عروسی تنها در شهرهای سفید و آن هم صرفاً امکان پذیرایی غذا در تالارها امکان پذیر است.

بنا به گفته وی با شروع پیک دوم کرونا، هفت تالار به دلیل عدم رعایت مسائل بهداشتی پلمپ شده است.

افزایش تعداد بیماران بدحال کرونایی

رئیس مرکز تحقیقات بیماری‌های عفونی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند هم در این خصوص بیان کرد: شیوع بالای کرونا در استان ناشی از برگزاری دورهمی ها، مجالس ترحیم و عروسی است.

مسعود ضیائی با بیان اینکه متاسفانه حساسیت مردم نسبت به رعایت موارد بهداشتی کم شده است، افزود: در حال حاضر تعداد بیماران بستری در بیمارستان نسبت به قبل عید افزایش یافته است.

وی از افزایش تعداد بیماران بدحال خبر داد و گفت: طی یک ماه و نیم یک مریض در آی سی یو ویژه بیشتر نداشتیم اما امروز تخت‌های ان آی سیو ویژه پر شده است.

بر اساس آخرین اطلاعات ارسالی وزارت بهداشت شهرستان های بیرجند و طبس در وضعیت قرمز شیوع کرونا قرار گرفته اند. ضیائی تاکید کرد: با افزایش موارد بیماری ظرفیت تخت‌های ویژه برای بیمارستان ولیعصر (عج) تکمیل شده و تلاش برای بازگشایی (ICU) دیگر در بیمارستان هستیم.

وی برگزاری مجالس را مهم‌ترین عامل شیوع کرونا دانست و ادامه داد: خانمی ۹۰ ساله فوت کرده و عده زیادی از مشهد و بیرجند در مراسم شرکت کرده‌اند که تاکنون قریب به ۲۰ تا ۳۰ نفر آلوده شده‌اند.

دبیر ستاد دانشگاهی پیشگیری و کنترل کرونا ویروس در خراسان جنوبی هم روز گذشته در گفتگو با خبرنگاران گفت: بر اساس آخرین اطلاعات ارسالی وزارت بهداشت شهرستان های بیرجند و طبس در وضعیت قرمز شیوع کرونا قرار گرفته اند.

غلامرضا شریف زاده اظهارکرد: شهرستان‌های بشرویه، سربیشه، فردوس و قاین در منطقه نارنجی یا به عبارتی منطقه پر خطر هستند.

وی ادامه داد: همچنین شهرستان‌های خوسف و زیرکوه در منطقه‌ی زرد و شهرستان‌های درمیان و سرایان در وضعیت سفید یا کم خطر قرار دارند.

شرط و شروط اخذ تست کرونا

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند هم در گفت و گو با مهر بیان کرد: تمام کسانی که به بیمارستان مراجعه کرده و نیاز به بستری دارند، طبق نظر پزشک معالج از آنها تست گرفته می‌شود.

روزانه به طور متوسط ۳۰ نفر در استان شناسایی می شود که نسبت به دو هفته قبل توزیع آن به لحاظ اپیدمی تغییر خاصی نداشته و وضعیت ثابت است. کامبیز مهدی زاده با بیان اینکه برای انجام تست کرونا برای بیماران سرپایی شروطی گذاشته شده است، افزود: داشتن سن بالای ۶۰ سال، بیماری زمینه‌ای و باردار بودن سه شرط اخذ تست کرونا بوده که بیمار باید یکی از این شروط را داشته باشد.

وی بیان کرد: همچنین کسانی که در تماس با فرد آلوده بوده‌اند باید یکی از این شرط‌ها را داشته باشند.

مهدی زاده با بیان اینکه متاسفانه تعداد موارد شناسایی شده ابتلا به ویروس کرونا در حال افزایش است، ادامه داد: روزانه به طور متوسط ۳۰ نفر در استان شناسایی می شود که نسبت به دو هفته قبل توزیع آن به لحاظ اپیدمی تغییر خاصی نداشته و وضعیت ثابت است.

سخنی با مردم

کرونا از بین نخواهد رفت بلکه با روند پیش رو جمعیت زیادی را گرفتار خواهد کرد. متاسفانه هر چه این بیماری شیوع بیشتری به خود می‌گیرد نظارت‌ها رنگ می بازد. شاید باز هم باید کشتاری دسته جمعی از کرونا داشته باشیم تا اقدامی عملی انجام شود. بیایید حداقل برای سلامت خود و خانواده‌هایمان ارزش قائل شویم و با رعایت ملزومات بهداشتی، مانع نفوذ بیشتر این ویروس شویم.

برای یک دقیقه هم که شده خودمان را جای پدری بگذاریم که فرزندش قربانی کرونا شده، خودمان را مادری فرض کنیم که همسر یا میوه زندگی اش با این ویروس دست و پنجه نرم می‌کند. خودمان را جای پیرمردی بگذاریم که کرونا گلویش را می‌فشارد و نای نفس کشیدن ندارد. شاید اینگونه اندکی به خودمان بیاییم.

کرونا تنها برای دیگران نیست و اگر راه ورودش را سد نکنیم، همین روز هاست که مهمان خانه خودمان باشد، پس بیایید عاقلانه رفتار کنیم.