به گزارش خبرگزاری مهر، نشست «حقوق بشر-بازیچه آمریکا و اسرائیل» با محور بررسی وضعیت حقوق بشر در ایالات متحده آمریکا و اراضی اشغالی و جنایات این دو رژیم در جهان سه شنبه ۳ تیرماه در فرهنگسرای سرو برگزار شد.
نشست «حقوق بشر- بازیچه آمریکا و اسرائیل» با محور بررسی وضعیت حقوق بشر در ایالات متحده آمریکا و اراضی اشغالی و جنایات این دو رژیم در جهان با حضور"حسین رویوران" کارشناس مسائل غرب آسیا و رئیس کمیسیون سیاسی جمعیت دفاع از ملت فلسطین، "خالد القدومی" نماینده جنبش مقاومتی حماس در تهران و "احمدرضا روح الله زاد" عضو هیأت امنای اتحادیه مبارزه با اشغالگری و "احمد سروش نژاد" کارشناس مسائل سیاسی و دیگر فعالان حوزه مقاومت و فلسطین آغاز شد.
در ابتدای این نشست حسین رویوران کارشناس مسائل غرب آسیا با پرداخت به حقوق بشر در آمریکا گفت: تعریف حقوق بشر در ابتدا از شرق آغاز شد به عنوان مثال در منشور کوروش و بابل میتوانیم به خوبی به ماهیت این موضوع پی ببریم. البته با پدیدار شدن دین اسلام در جهان این واقعیت شکل جدیدی به خود گرفت. اسلام میان کفر ورزیدن و یا توحید گرایی میان انسانها اختیار قرار داده و این خود نمونهای از رعایت حقوق بشر در دین مبین اسلام است که در نص قرآن کریم هم به خوبی بدان اشاره شده است. رساله امام سجاد نیز به حقوق اعضای خانواده در قبال یکدیگر میپردازد تعریف میکند که آنان چه معیارهایی را بایستی در مقابل هم رعایت کنند.
وی در ادامه افزود: نسبت دادن حقوق بشر به غرب کار درستی نیست. به طور قطع شرق بیش از غرب در ابعاد فرهنگی و دینی حقوق بشر نقش داشته است. در جنگ جهانی دوم از سال ۱۹۳۹ تا ۱۹۴۵ فاجعه انسانی رخ داد بیش از ۵۵ ملیون انسان کشته شد و به همین دلیل طی مدت کوتاهی پس از پایان مقدمه بسیار ویژه ای در منشور سازمان ملل وجود دارد، در این مقدمه چند مورد مطرح میشود؛ یکی از آنها مقاومت مشروع و حقوق بشر دوستانه است، در ۱۰ سپتامبر ۱۹۴۸ اعلامیه حقوق بشردوستانه در مجمع عمومی سازمان ملل پذیرفته شد. این قطعنامه مبنی بر رعایت حقوق بشر در زمان جنگ است یعنی اینکه یک کشور اشغالگر در اراضی اشغالی چه حقوقی را بایستی رعایت کند به طور مثال نباید ساختار جمعیتی و قومی آن مناطق را تغییر داده و یا منابع طبیعی آن مناطق را غارت کند و همچنین غیرنظامیها نیز نبایستی کشته شوند که البته همه این موارد در اراضی اشغالی فلسطینی رعایت نمیشود و میبینید که سالها است اسرائیلیها در حال جنگ با فلسطینیها هستند.
وی تصریح کرد: در پروتکل الحاقی کنوانسیون ژنو که در سال ۱۹۴۸ به ثبت رسید میبینیم که همین موارد ذکر میشود و در آن تاکید شده که علاوه بر رعایت حقوق غیر نظامیان بایستی حقوق محیط زیست نیز حفظ شود و علاوه بر این از به کار گیری سلاحهای غیر متعارف جنگی نظیر بمبهای هیدروژنی جلوگیری شود. اما نکته قابل توجه تر آن است که هر بار که این موارد در محافل حقوقی رسمی جهان به تصویب رسید آمریکا خود را از آنها جدا و استثنا دانست و به تبع آن اسرائیل را نیز که یار دیرینه آن است با خود همراه کرد.
این کارشناس بین الملل اذعان کرد: در پی همین موضوعات و ارتکاب جنایات جنگی مختلف در جهان دادگاهی پدید آمد به نام ICC (دادگاه کیفری بین المللی) که وظیفه آن این شد که جنایتها را پیگیری کند به طور مثال در رواندا فجایع بزرگی رخ داد که این دادگاه آنها را پیگیری کرد. همینطور در روستای قانا در لبنان نیز صهیونیستها موشکهای عجیبی را شلیک کردند و آنجا را با خاک یکسان کردند در غزه نیز همین طور اما عجیبتر از همه آن این است که تمامی این اتفاقات از سوی محافل قانونی جهان نادیده گرفته شد.
در ادامه نشست خالد القدومی نماینده نبش حماس در تهران تصریح کرد: همان گونه که حضرت آیت الله خامنه ای گفته اند هر کسی میتواند از حقوق بشر صحبت کنند اما آمریکاییها و صهیونیستها نمیتوانند ادعایی داشته باشند اینان بیشترین میزان جنایت را در سطح جهان داشته اند. در قطعنامه تقسیم فلسطین در سال ۱۹۴۷ بخش اعظمی از خاک فلسطینیها در دست اسرائیلی افتاد مردم ۵۳۰ شهر و روستای فلسطینی از دیار خود آواره شدند و از حقو بودن در موطن خویش که از مهمترین بنود منشور سازمان ملل است محروم شده اند.
وی با بیان اینکه رژیم نژادپرست اسرائیلی که خود با پایمال نمودن حقوق فلسطینیها پای در عرصه وجود گذاشته است عضو سازمان ملل است و این مضحک است، گفت: امروز ۲۳ ژوئن شاهد برگزاری نشست واگذاری سازمان آنروا به شرکتهای خصوصی هستیم و این در حالی است که این سازمان به دستور و حمایت سازمان ملل بوجود آمده بود. مشکل در تأمین مالی این سازمان حقوقی و انسانی نیست این پیامد دخالتهای روزافزون آمریکای صهیونیزم زده است که در راستای تأمین منافع اسرائیلیها در فلسطین اشغالی انجام میگیرد.
وی گفت: نظم نوین جهانی و ساختار حقوقی جهان به طور بنیادین مشکل دارد و دست صهیونیستها را در پایمال کردن حقوق مظلومان بازگذاشته است.امروز آنانی که در جنگهای جهانی دست داشتند و مرتکب جنایات و کشتارهای قابل ملاحظهای شدند مدیریت حقوقی جهان را برعهده دارند اینان همان کسانی هستند که به ژن خوب معتقد اند اینان همان کسانی هستند که هم روحیه ترامپ سفید پوست نژادپرست هستند و سیاه پوستان را می کشند.
القدومی اشاره کرد: ریچارد فالک گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در گزارشی تاکید کرد که اسرائیل بایستی قانون حق تعیین سرنوشت را در حق فلسطینیها اجرا کند و حقوق بشر فلسطینیها را رعایت کند اما می بینینم که در عمل این اقدام رخ نداده است. فالک سرانجام در پی ناکامی در اجرای حقوق بشر در اراضی فلسطینی از سمت خود استعفا داد او شخصی بود که فهمید در سایه چپاول گری های رژیم ایالات متحده آمریکا و اسرائیل در جهان نمیشود کاری از پیش برد. این چه معنا دارد که دبیر کل سازمانهای اسلامی در اردوگاه نازیسم دعا کند و در اقداماتی نمایشی به عادی سازی روابط با صهیونیستها بپردازد! شما چطور به خود اجازه میدهید که از رژیمی که تمامی قوانین و ارزشهای انسانی را زیر پای گذاشته حمایت کنید؛ شما با این کار خود آبرویتان را برده اید.
وی تأکید کرد: در فلسطین اشغالی به تمامی ارزشهای اسلامی توهین میشود و همچنین از ورود فلسطینها به مسجد الاقصی جلوگیری میکنند این چه منطقی است که بر این جهان حکم فرماست؟! ما امروز در مقابل جنایتهای سفاکانه اسرائیلی در اراضی فلسطینی شاهد یک موضع گیری درست و درمان از سوی کشورهای عربی منطقه نیستیم ما ملتی هستیم که به مقاومت و دفاع از خود در برابر رژیم صهیونیستی محکوم شده ایم.
در بخشی دیگر از این نشست حقانی کارشناس مسائل حقوق بین الملل به سخنرانی پرداخت و توضیح داد: موضوعی که میخواهم به آن بپردازم، مکانیسمهای سازمان ملل متحد در برابر رویدادهای بین المللی است. واژه حقوق بشر در جوامع بین المللی بویژه در کشورهای تحت سلطه ایالات متحده آمریکا و رژیم اشغالگر قدس دیگر مضحک شده است. امروز قوانین بین المللی و حقوق بشری توسط غارتگرانی همچون آمریکا و دیگر متحدان یاغی این کشور در حال وضع شدن است و توسط همینها هم دوباره نقض میشود.
وی افزود: در سال ۱۳۹۰ مقام معظم رهبری نکاتی را درباره حقوق بشر آمریکایی فرمودند و در سال ۱۳۹۴ این فرمایشات شأن را بیشتر تبیین کردند و در نهایت به نامگذاری هفته حقوق بشر آمریکایی منجر شد. ایشان فرمودند که اگر بخواهیم جنایات آمریکا را در ایران و منطقه بشماریم میتوانیم آبروی این کشور را ببریم. برخی گروهها و افراد هم به تبیین این سند و گردآوری آنها اهتمام ورزیدند. در یکی از اجلاسیه های شورای حقوق بشر در سوئیس آمریکاییها پیشتر اقدامات پیش دستانه ای در حوزه حقوق بشر انجام داده بودند. بحث بررسی حقوق بشر در ایران بود. وقتی نوبت به بررسی اوضاع ایران رسید نماینده دولت آرژانتین یا برزیل نقل کردند که دولت آمریکا سفیر ما را احضار کرده بود و در یک جلسهای در وزارت خارجه آنان را تهدید کرده بود که در اجلاس سوئیس بایستی موضع گیری های یک جانبه ای در قبال ایران اتخاذ شود. مهمتر اینکه ۲۰ روز پیش از اجلاس هم بار دیگر میشل اوباما رئیس جمهور وقت آمریکا با رئیس جمهور (برزیل یا آرژانتین) تماس گرفت و به او در این باره هشدار داد.
حقانی تصریح کرد: این وضعیتی است که یک کشور مدعی حقوق بشر با آن دست و پنجه نرم میکند. دو یا سه سال بعد هم آمریکاییها بار دیگر در بوجود آوردن تغییرات دیگری در مکانیسمهای سازمان ملل گامهایی برداشتند. یکی از این مکانیسمهای قانونی شورای حقوق بشر تعیین گزارش گر های ویژه سازمان ملل متحد درباره کشورها است. برای ایران هم تاکنون ۶ گزارشگر تعیین کردند که ۶ گزارش هم تا سال ۹۴ علیه ایران توسط آنها تهیه شد. ایران جز مهمترین کشورهای است که بیشترین گزارشگر ویژه را برایش منصوب کرده اند. متأسفانه درباره فلسطین نیز بیشترین گزارشگرها را گماشته اند و این اقدام آنان کاملاً مغرضانه بوده است.
وی اذعان کرد: این کارشناس مسائل حقوقی توضیح داد: اکنون در اثناء جنگهایی هم که توسط آمریکا در منطقه بوجود آمده است و کشورما نیز در این جنگها درگیر شده است، آمریکا از حربه فریب جهانی استفاده کرده است. آمریکاییها دیگر از سلاح و بمب اتم و یا دیگر سلاحها استفاده نمیکنند اما با توجه به وضعیت حاکم بر جهان صلاح را اینگونه میبینند که از طریق مکانیسمهای این چنین و در پوشش سازمان ملل و شوراهای حقوقی وارد کشورها شده و سیاستهای خود را اجرای کنند. کلیدواژه جنگهای هیبریدی و یا همان حربه عوام فریبی آمریکا، دروغ پراکنی و منحرف کردن افکار عمومی است. اگر الان هم ما رسانههای خودمان را بررسی کنیم با این پدیده مواجه هستیم وضعیتی که بایستی از ادامه آن جلوگیری کنیم.
وی تصریح کرد: اخبار متناقض و کذبی که از اقصی نقاط ایران توسط گروههای منافق و سلطنت طلب و به طور کل کعاند در حال جمع آوری است، و به طور مستمر به رسانههای غربی ارسال میشوند در همین راستا و در جهت ناامید کردن مردم چه در ایران و چه در منطقه صورت میگیرد. انتقادی که در این میان مطرح میباشد این است که رسانههای ایران نیز بعضاً فریب میخورند و به باز نشر این اطلاعات میپردازند.
روح الله زاد دبیر خبرگزاری قدس و رئیس کمیسیون سیاسی جمعیت دفاع از ملت فلسطین در ادامه این نشست با اشاره به وضعیت نابسامان حقوقی جهان در قبال رژیم صهیونیستی گفت: وضعیت حقوقی در اسرائیل وجهان از پایه مشکل دارد. در سال ۱۹۴۸ اسرائیل با آواره سازی تعداد قابل توجهی از ملت فلسطین تأسیس شد که البته این فرآیند از حمایت کافی و مستمر بریتانیا برخوردار بود. انگلیسیها بهمراه هم پیمانان خود تمامی موضع گیری های جوششی فلسطینیها شدند و انقلاب آنان را سرکوب کردند.
وی افزود: در ادامه شاهد آن بودیم که صهیونیستها به طرز وحشیانه ای وارد اراضی فلسطینی شدند و با این اقدامات خود نیت دیگری جز ارعاب و وحشت انداختن در دل فلسطینیها نداشتند. در سال ۱۹۴۸ که رژیم صهیونیستی اعلام موجودیت میکند ۵ درصد از خاک فلسطین را اشغال کرده است و آمریکاییها اقدام به رسمیت شاختن این رژیم میکند. امری که سوال برانگیز است و باید فکر کرد که چطور میشود که یک رژیمی با این شرایط توسط دولتی مانند آمریکا در کمتر از ۵ ساعت به رسمیت شناخته شود.
زاد در ادامه سخنانش گفت: رژیم صهیونیستی حتی به برخی قطعنامههای صادره از سوی سازمان ملل متحد مانند قطعنامه ۱۸۱ مبنی بر ترک سرزمینهای اشغالی فلسطین عمل نکرده است و همچنان به روند اشغالگری خود ادامه میدهد و از حمایت کشورهای قدرتمند جهان برخوردار است. به عنوان مثال آمریکا از زمان تأسیس اسرائیل در اراضی فلسطینی از این رژیم حمایت کرده و قطعنامههای مختلفی را وتو کرده است. این موارد باعث شده تا اسرائیل خود را دولتی فراتر از قانون بداند و از همین رو با توجه به حمایتهای حقوقی جهان از آن به تجاوز به کشورهای اطراف خود ادامه داده و جنایتهای فراوانی را مرتکب شود.
قطعنامه ۱۹۴ سازمان ملل متحد موضوع آوارگان را مورد توجه قرار داده است و تاکید کرده که بایستی آوارگان فلسطینی به سرزمین خود بازگردند اما میبینیم که هنوز که هنوز است از ورود بسیاری از فلسطینیان به مناطق اشغالی جلوگیری میشود. راهپیماییهای بازگشت در نوار غزه برگزار میشود اما نظامیان اسرائیلی به فلسطینیها اجازه اعتراض نمیدهد و به آنان شلیک می کندُ سرکوب حقوق بشر از این بالاتر نداریم! اخیراً در شبکههای مجازی میبینید که خاخامهای یهودی تصریحاتی را منتشر میکنند که نشان دهنده نژادپرستی آنان است صهیونیستها معتقدند که قوم برتر هستند و حتی شهروندی در این رژیم نیز بر پایه موازین نژاد برتر استوار است نه چیز دیگر.
وی تاکید کرد: هیچ گاه نمیشود به سوی یهودیانی با این تفکر دست دوستی دراز کرد، آنها به دنبال سلطه گری بر جهان هستند. علاوه بر این، حمایتهای آمریکا از رژیم صهیونیستی نیز در ادامه حیات اسرائیل نقش بسزایی داشته است. بسیاری از کارشناسان معتقدند که اگر کمکهای مالی واشنگتن نبود اسرائیل تا امروز نمیتوانست ادامه پیدا کند. آمریکاییها هر ساله ۳.۸ میلیون دلار به اسرائیلیها کمک مالی و نظامی میکنند. فروش تسلیحات های جنگی به اسرائیل از جمله جنگندههای اف- ۳۵ و همچنین حمله به عراق و یا سوریه و یا ایجاد پایگاه در کشورهای عربی منطقه با هدف بقای اسرائیل در منطقه صورت میگیرد.
این کارشناس ممنطقه تصریح کرد: قطعنامه ۲۴۲ مناطق ۱۹۶۷ که امروز در اختیار اسرائیل است را محکوم میکند و تاکید دارد که اسرائیل بایستی این اراضی را به کشورهای متضرر مانند اردن و سوریه باز پس دهد اما اسرائیل همچنان به سیاستهای خود ادامه داده و جولان را نیز در دوره ترامپ تصاحب کرده است. اسرائیل بارها در اراضی فلسطینی بویژه در روستای «قانا» مرتکب عملیاتهای وحشیانه ای شد و و پناهگاههای قانا را با غیر انسانیترین شیوهها مورد حمله قرار داد آنها حتی به آمبولانسها هم رحم نکردند و آنجا را هم زدند.
روح الله زاد اظهار کرد: شورای امنیت سارمان ملل متحد و یا دادگاه بین المللی کیفری نیز در برابر این جنایات سکوت کرده اند و چیزی نمیگویند. در حال حاضر اسرائیل طرح الحاق اراضی فلسطینی را مطرح کرده است. این گام صهیونیستها غیر قانونی است. آنان به دنبال تغییر بافت جمعیتی فلسطینیها هستند. فلسطینیان بایستی برای خروج از مناطق الحاقی ۲۴ ساعته از اسرائیل اجازه بگیرند. اینها اکنون در الخلیل شهرکهای اسرائیلی را تأسیس کرده اند و با این عمل خود در کرانه باختری باعث نقض حقوق رفت و آمد فلسطینیها شده اند. این هفته گزارش شد که شهرک نشینان اسرائیلی در مسیر رفت و آمد فلسطینی در این منطقه به آنان بی احترامی کردند این نقض صریح کنوانسیونهای بین المللی است. صهیونیستها در زیر دریا روی دریا و خشکی و از هوا نوار غزه را تحت محاصره درآورده اند این عین وحشیگری است. اسرائیلیها برای کودکان فلسطینی شیرخواره نیز حکم بازداشت صادر میکنند و یا آنان را با تیر مورد هدف قرار میدهند و معلولیتهایی را برای آنان رقم میزنند. قانون قومیت نیز یکی دیگر از مصداقهایی است که میتوان درباره نژادپرستی اسرائیلیها و خوی وحشیانه آنان صحبت کرد.
سروش نژاد دبیر اجرایی مجمع سازمانهای آزادی قدس شریف در سخنانی کوتاه به عوام فریبی صاحبان قدرت در جهان اشاره و اظهار کرد: قدرت، هسته اصلی سیاست است. در قدرت معقوله ای وجود دارد که بسیار حاپز اهمیت است؛ فریب همین موضوعی است که بدان اشاره میکنم. این موضوع از دورههای نخستین جهان تا به امروز ادامه دارد. قدرت آنجایی که به صورت سخت خود را ظاهر کردهُ عمل کرده است. صاحبان قدرت در سازمانهای بین المللی و یا دیگر نهادها تصویر بسیار مناسب و خوبی را از حقوق بشر تعریف میکنند و خود را پرچم دار آن قرار میدهند و این در حالی است که رفتار این صاحبان قدرت به گونهای دیگر بوده است و هر جایی که خواسته اند حرف خود را بر کرسی بنشانند از موضع خود استفاده کرده اند. آمریکاییها از حربه فریب به خوبی استفاده کرده اند وظایف ما نیز این است که سیاستهای اینگونه را تشخیص دهیم و بتوانیم براساس این موضع گیری های عوام فریبانه تصمیم گیری کنیم.
در پایان نشست رویوران در پاسخ به سوالی درباره اوضاع این روزهای آمریکا و به راه افتادن موج ضد نژادپرستی در میان رنگین پوستان این کشور توضیح داد: یکی از مقولههایی که در حقوق بشر مطرح است حق تعیین سرنوشت است و از آنِ ملتها است. یکی از جنایاتی که ۷۲ سال از آن میگذرد این است که فلسطینیها حق تعیین سرنوشت خود را بخاطر دخالتهای آمریکا و سلطه طلبیهای صهیونیزم جهانی از دست داده اند.
آنچه که در آمریکا در حال رخ دادن است همین موضوع است اما میبینیم که آقای ترامپ در سخنرانی از تظاهرات کنندگان آمریکایی به عنوان اوباش یاد کرد و این حق را زیاده خواهی عنوان کرد. در ابتدا تظاهرات در آمریکا اعتراضی بود اما امروز دیگر چنین نیست فراتر از آن است معترضان خواستار تغییر در ارزشهای اجتماعی هستند. این مجسمههایی که نماد ضد ارزش هستند مجسمه افرادی که روزی برده دار بودند پایین کشیده میشود نشان دهنده این است که مردم آمریکا خواستار عدالت اند، سیاه و سفید برابر اند.
تصور من این است که حوادث آمریکا رسوایی بزرگی را برای ادعای حقوق بشری بودن دولت آمریکا رقم زد. اینکه دونالد ترامپ به حکم پلیس قاتل آمریکایی اعتراض میکند و میگوید حق او این نیست که اعدام شود و خواستار چند ماه زندانی شدن او است گویای این نکته میباشد که غرب و معیارهای حقوقی و اخلاقی آن بشدت دچار تناقض هستند. حقوق بشر در غرب نیاز به یک اصلاح حقیقی دارد.