خبرگزاری مهر- گروه استانها: شیوع ویروس کرونا که از اواخر سال گذشته دامنگیر کشور شد تعطیلی بسیاری از صنوف را رقم زد و در این میان مرغداران نیز بی نصیب نماندند به طوری که مرغداران هم مانند بسیاری از واحدهای تولیدی متحمل ضرر شدند چرا که با کاهش قدرت خرید و تعطیلی بسیاری از مهمانیها و مراسم تا حدودی مرغ از سبد مصرفی خانوارها حذف شد.
طبق آنچه همواره عنوان میشود مرغداریها در ایام پایانی سال جوجه ریزی را افزایش میدهند و سال ۹۸ نیز به روال سالهای قبل برای ایام پایانی سال میزان جوجه ریزی در واحدهای مرغداری افزایش یافت اما با شیوع ویروس کرونا تقاضای مرغ از سوی مردم و مصرف کنندگان عمده شامل هتلها و رستورانها کاهش یافت و همین وضعیت زمینه را برای مازاد تولید و متضرر شدن مرغداریها فراهم ساخت.
مشکل تنها کاهش تقاضا مرغ از سوی مصرف کنندگان نبود بلکه از سوی دیگر افزایش چشمگیر قیمت نهادههای دامی ناشی از کمبود عرضه، موجب شد قیمت مرغ با نرخ واقعی خود فاصله چشمگیری پیدا کند.
قیمت گوشت مرغ در همدان تا هر کیلو ۱۹ هزار تومان نیز افزایش یافت
پس از گذشت چند هفته و با آغاز سال جاری نوسان در قیمت گوشت مرغ شکل جدی تری به خود گرفت تا جایی که در چند هفته اخیر قیمت گوشت مرغ در همدان تا هر کیلو ۱۹ هزار تومان نیز افزایش یافت به نحوی که افزایش قیمت مرغ سفره همدانیها را هم کوچک کرد.
پس از رسانهای کردن موضوع و پیگیری چرایی این اتفاق قیمت هر کیلو گرم گوشت مرغ که در بازار همدان به بیش از ۱۹ هزار تومان رسیده بود با مصوبه ستاد تنظیم بازار به هر کیلو ۱۵ هزار تومان کاهش یافت اما با این وجود از آنجایی که شاهد گرانی این ماده پروتئینی هستیم این افزایش قیمت و کاهش قدرت خرید مردم، موجب کاهش چشمگیر فروش مرغ شد.
کارشناسان معتقدند علت اصلی گرانی گوشت مرغ و کمبود آن نبود نهادههای دامی ازجمله کنجاله سویا و ذرت است که اکثراً وارداتی هستند و به دلیل تحریمها و افزایش نرخ ارز، وارد کردن آنها به کشور دشوار شده است که این کمبود نهادهها شامل استان همدان هم میشود.
دلیل دیگر از نظر کارشناسان کشتار مرغ تخم گذار به جای مرغ گوشتی در چند ماه گذشته است که همین اتفاق باعث افزایش قیمت تخم مرغ به نرخ هر دانهای یک هزار و ۲۰۰ تومان شده است.
با همه این تفاسیر، منشأ مشکلات هر چه که باشد آسیب افزایش قیمت متوجه مردم و مصرف کنندگان است؛ خانوادهای که در ماه فقط چند بار یا بعضی از اقشار کم در آمد جامعه خیلی کمتر مرغ می خرند، امروز با توجه به افزایش سرسام آور قیمت اغلب کالاها به سختی میتواند یک کیلو گرم گوشت مرغ برای خانواده تهیه کنند و روز به روز شاهد کوچکتر شدن سفره خانوادهها هستیم.
طی مشاهده میدانی بازار مرغ و گفت و گو با چند مرغ فروش در خیابان شهدای همدان بیشتر فروشندهها عامل اصلی گرانی مرغ در همدان را کمبود و گرانی نهادههای دامی ازجمله خوراک اصلی طیور یعنی کنجاله سویا دانستند و عنوان کردند: تولید مرغ در داخل استان همدان کفاف نیاز داخلی را نمیدهد و گرانی ارز نیز باعث شده تا شاهد افزایش قیمت این محصول که تقاضای زیادی دارد و سفره بیشتر ایرانیها را تشکیل میدهد باشیم.
چند روزی است تعداد مشتریهایم بسیار کم شده چون مردم با دیدن افزایش قیمت مرغ شوکه میشوند و قدرت خرید ندارند حمید که یک مرغ فروش در خیابان شهدای همدان است در گفتگو با مهر از اوضاع بسیار نامناسب بازار مرغ برایمان گفت و افزود: چند روزی است تعداد مشتریهایم بسیار کم شده چون مردم با دیدن افزایش قیمت مرغ شوکه میشوند و قدرت خرید ندارند.
این فروشنده مرغ گفت: نرخ مصوب ستاد تنظیم بازار برای هر کیلوگرم گوشت مرغ در شب عید ۱۲ هزار و ۹۰۰ تومان بوده که بدون هیچ گونه سود و یا افزایش قیمتی مرغ را به فروش رساندهایم؛ اما در یک هفته اخیر این نرخ به هر کیلو ۱۵ هزار تومان رسیده است.
وی با بیان اینکه مرغداریها مرغ زنده را به قیمت هر کیلو ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان به کشتارگاه میدهند و مرغ فروش باید مرغ را از کشتارگاه به قیمت هر کیلو ۱۵ هزار و ۸۰۰ تومان خریداری کند اما به نرخ ۱۵ هزار تومان یا ۱۴ هزار و ۵۰۰ تومان به مشتری بفروشد که در این بین مرغ فروش متحمل ضرر میشود، گفت: متأسفانه مشتریها گرانی را از چشم فروشنده میبینند و کم کم مشتریها اعتماد خود را نسبت به فروشندههایی که ثابت از آنها خرید میکنند از دست میدهد و مغازه دار با کمبود شدید مشتری و فروش مواجه میشود.
یکی دیگر از فروشندگان مرغ نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه مردم قدرت خرید مرغ به قیمت هر کیلو ۱۵ هزار تومان و بالاتر را ندارند؛ افزود: گفته میشود افزایش نرخ مرغ به دلیل افزایش نرخ نهادههای دامی از جمله سویا و ذرت که خوراک اصلی در مرغداری هاست صورت گرفته است.
مرغ همدان به دلیل بی کیفیتی مشتری زیادی در بازار همدان ندارد و مردم بیشتر خواهان خرید مرغهای وارداتی از استانهای دیگر هستند احمد با بیان اینکه همچنین هزینههای پرورش و نگهداری جوجه و مرغ بسیار بالاست و مرغداران متحمل هزینههای زیاد و همچنین ضرر شدهاند، گفت: البته مرغ همدان به دلیل بی کیفیتی مشتری زیادی در بازار همدان ندارد و مردم بیشتر خواهان خرید مرغهای وارداتی از استانهای دیگر هستند.
وی ادامه داد: مرغ تولیدی شهرستانهایی مثل نهاوند، تویسرکان و ملایر و شهر همدان اصولی و بهداشتی پاک و بسته بندی نمیشود و نهایتاً یک روز دوام نگهداری دارد.
وی افزود: همین موضوع سبب شده مرغ فروشان همدانی نیز کالایی که طرفدار بیشتری دارد را در مغازه خود داشته باشند و از شهرهای مهاباد و زنجان و یا شمال کشور به استان مرغ وارد میکنند.
وی با بیان اینکه از دلایل گرانی مرغ در درجه اول شیوع ویروس کرونا است که باعث شد مرغداریها در ایام عید شروع به جوجه ریزی نکنند؛ گفت: گذشته از این مورد افزایش نرخ ارز و کاهش واردات خوراک مرغ باعث افزایش نرخ نهادههای دامی شده کمااینکه هر ساله با شروع فصل گرما مرغداران پرورش مرغ را کاهش میدهند تا با تلفات ناشی از این فصل روبرو نشوند.
یکی دیگر از تولیدکنندگان مرغ در همدان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه حمایت دولت از مرغداریها و در اختیار گذاشتن ارز دولتی برای وارد کردن نهادههای دامی و خوراک طیور به کشور ضروری است، افزود: ترغیب مرغداریها به جوجه ریزی، کاهش صادرات مرغ و به خصوص جوجه به خارج از کشور نیز در این موضوع مؤثر است.
اکبر رنجبران افزود: کوتاه کردن دست دلالان را نباید نادیده گرفت چراکه گاه گوشت مرغ تا از کشتارگاه به دست مصرف کننده برسد افزایش قیمتی را شاهد خواهد بود.
وی تاکید کرد: نظارت دقیق بر کل بازار باید مستمر باشد و تنها به یک یا دو کالا منحصر نشود بلکه باید بر روی تمام تبادلات در بازار نظارت صورت گیرد.
رئیس اتحادیه مرغ و ماهی همدان نیز با بیان اینکه در حال حاضر قیمت هر کیلوگرم مرغ در بازار ۱۵ هزار تومان تعیین شده است، عنوان کرد: قیمتگذاری بیش از این مبلغ تخلف محسوب میشود.
جواد عاشوری با یادآوری اینکه مرغ گرم همدان با قیمت هر کیلو ۱۴ هزار و ۵۰۰ تومان به واحدهای صنفی عرضه میشود، افزود: بازرسان اتحادیه بهمنظور جلوگیری از تخلف همهروزه در دو شیفت صبح و بعدازظهر بازار را رصد میکنند.
روزانه بیش از ۷۰ تُن مرغ گرم در همدان عرضه میشود
عاشوری با تاکید بر اینکه مردم هر نوع گرانفروشی بالاتر از نرخ مصوب را از طریق سامانه ۱۲۴ اطلاعرسانی کنند، اضافه کرد: در حال حاضر کمبودی در زمینه عرضه این کالا وجود ندارد و روزانه بیش از ۷۰ تُن مرغ گرم در همدان عرضه میشود.
رئیس اتحادیه مرغداران استان همدان نیز با بیان اینکه سیاستهای اشتباه یک سال گذشته و افزایش هزینههای تولید ازجمله دلایل افزایش قیمت مرغ بوده است، گفت: همدان با ۵۵۰ واحد مرغداری یکی از استانهای فعال در این صنعت است.
جعفر حیدری بیان اینکه جوجهریزی در استان همدان نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش چنددرصدی داشته است، گفت: دلیل افزایش قیمت گوشت مرغ در استان همدان کاهش چنددرصدی جوجهریزی نسبت به مدت مشابه سال قبل نیست بلکه افزایش هزینههای تولید و پایین نگه داشتن قیمت دستوری مرغ زنده ازجمله دلایل افزایش قیمت مرغ بوده است.
وی با تأکید بر اینکه فروش زیر قیمت مصوب ضرر هنگفتی را متوجه واحدهای تولیدی کرد، گفت: اعلام قیمت جدید مرغ توسط دولت به میزان هر کیلو ۱۵ هزار تومان مورد تأیید تولیدکنندگان نیست چراکه بر اساس تأمین نهادهها با نرخ مصوب یعنی ذرت یکهزار و ۵۰۰ تومانی و سویای دو هزار و ۴۵۰ تومانی تعیین شده در حالی که قیمت ذرت در بازار آزاد دو هزار و ۵۰۰ تا دو هزار و ۸۰۰ تومان و قیمت سویا نیز بین ۶ هزار و ۵۰۰ تا هفت هزار تومان است.
مرغدار ۶۰ درصد نهادههای دامی مورد نیاز را از بازار آزاد تهیه میکند
حیدری با بیان اینکه مرغدار ۶۰ درصد نهادههای دامی مورد نیاز را از بازار آزاد تهیه میکند، گفت: ۵۵۰ واحد مرغداری با ظرفیت ۹.۵ میلیون قطعه جوجهریزی در دوره، در استان همدان فعال است و سرمایه در گردش این واحدها کاهش یافته است.
تا کنون تعریف جامع و کلی از گرانی ارائه نشده به طوری که هنگامی که صحبت از گرانی است به درستی نمیتوانیم مختصات و ویژگیهای آن را بیان کنیم و در واقعیت جامعه نیز نمیتوانیم به خوبی و با استدلال تعیین کنیم که چه چیزی گران است و چه چیزی گران نیست اما آنچه مسلم است دود گرانیها به چشم مردم میرود و همین موضوع بر نارضایتیها دامن خواهد زد بنابراین باید با حمایت از واحدهای تولیدی باری از روی دوش مردم و کاهش هزینهها برداشت.