نسخه جولای ۲۰۲۰ رتبه بندی «وبومتریک» دانشگاه های برتر منتشر شد و ۱۱۸ وب سایت دانشگاهی ایرانی در میان ۳ هزار و ۸۰۰ دانشگاه برتر دنیا قرار گرفتند.

به گزارش خبرنگار مهر، نسخه جدید جولای ۲۰۲۰ در رتبه بندی وبومتریک با عنوان «رتبه بندی شفاف دانشگاه های برتر با استناد در پروفایل های برتر گوگل اسکولار Google Scholar منتشر شد. این رتبه بندی نسخه دهم (جولای ۲۰۲۰ نسخه ۱۰.۱.۰ BETA) است و ۳ هزار و ۸۱۲ مرکز دانشگاهی و علمی را مورد بررسی قرار داده است.

این نسخه با استفاده از شاخص های به دست آمده در این ماه به منظور حفظ تازگی داده های جدیدترین و بروزترین رتبه بندی دانشگاه ها ساخته شده است.

در این نسخه اعلام شده است که به دنبال درخواست بسیاری از دانشگاه ها، تصمیم گرفته شد از پروفایل های استنادات گوگل اسکولار Google Scholar Citations (GSC) به طور موقت استفاده نشود.

اما با توجه به اینکه بیش از ۵ هزار پروفایل در گوگل اسکولار وجود دارد و تاریخ نهایی برای اتمام کار وجود ندارد وبومتریک نمی تواند به طور کامل از آن استفاده کند.

با این وجود وبومتریک تاکید کرده است هنوز متعهد به استفاده از این منبع کلیدی است از همین رو در فهرستی که برای این نسخه استفاده کرده تنها دامنه اصلی هر دانشگاه که دارای پروفایل های گوگل اسکولار سایتیشن Google Scholar Citations (GSC) هستند را مورد توجه قرار داده است.

وبومتریک (Webometrics) یا رتبه بندی وب سایت های دانشگاهی یک رتبه‌بندی وب‌سنجی است که در سال ۲۰۰۴ توسط آزمایشگاه سایبرمتریک، واحدی از انجمن ملی تحقیقات اسپانیا، بر اساس چهار شاخص تهیه شده است.

شاخص حضور (۵ درصد)،  شاخص ضریب تأثیر (۵۰ درصد)، شاخص بازبودن و شفافیت (۱۰ درصد)، شاخص عالی بودن (۳۵ درصد) در این رتبه بندی موثر هستند. به این ترتیب:

«ارائه دانش عمومی» (اندازه یا تعداد صفحات اصلی وب سایت اصلی موسسه که منشاء آن در گوگل قابل بازیابی باشد) با وزن ۵ درصد.

«قابلیت مشاهده محتویات وب» (تأثیر تعداد شبکه های خارجی که به صفحه های وب موسسه پیوند می زنند عادی شده و سپس ارزش متوسط آن که منشاء آن Ahrefs و Majestic است) با وزن ۵۰ درصد.

«شفافیت» محققان برتر استناد شده (تعداد استنادات از ۱۰۰ نویسنده برتر (به استثنای ۵ ناحیه خارج) که منشاء آن پروفایل گوگل اسکولار محققان است) با وزن ۱۰ درصد.

«عالی بودن» مقالات برتر استناد شده (تعداد مقالات در میان ۱۰ درصد برتر و دارای بیشترین استناد در ۲۶ رشته برای پنج سال: ۲۰۱۳-۲۰۱۷ که منشاء آن Scimago است) با وزن ۳۵ درصد.» از شاخص های وبومتریک هستند.

۱۰ دانشگاه برتر وبومتریک در نسخه جولای ۲۰۲۰

رتبه دانشگاه کشور استنادات ذکر شده در وبومتریک
۱ هاروارد آمریکا ۱۴۳۷۱۶۸۳
۲ استانفورد آمریکا ۱۱۹۳۵۵۵۰
۳ کالیفرنیا برکلی آمریکا ۸۶۷۹۹۳۱
۴ انستیتو فناوری ماساچوست MIT آمریکا ۸۲۷۷۴۳۹
۵ کالیفرنیا سن دیگو آمریکا ۷۵۳۷۹۱۹
۶ کلمبیا نیویورک آمریکا ۷۳۷۲۱۹۷
۷ کمبریج انگلستان ۷۳۴۰۲۲۳
۸ کالیفرنیا لس آنجلس UCLA آمریکا ۷۱۲۳۵۴۹
۹ آکسفورد انگلستان ۶۹۷۷۶۲۸
۱۰ میشیگان آمریکا ۶۷۲۴۹۶۳

از جمهوری اسلامی ایران نیز ۱۱۸ دانشگاه و مرکز آموزشی و پژوهشی در فهرست ۳ هزار و ۸۱۲ دانشگاه برتر قرار دارند.

اولین دانشگاه، دانشگاه علوم پزشکی تهران با میزان استنادات ذکر شده از سوی وبومتریک با میزان ۷۴۰۲۲۰ است و آخرین دانشگاه ایرانی در این جمع دانشگاه علم و فرهنگ با میزان استناد ۱۰۱۸ است.

جدول ۲۰ دانشگاه برتر ایران در وبومتریک جولای ۲۰۲۰

ردیف رتبه جهانی دانشگاه استنادات ذکر شده در وبومتریک
۱ ۳۵۰ دانشگاه علوم پزشکی تهران ۷۴۰۲۲۰
۲ ۴۴۶ دانشگاه تهران ۵۳۷۹۷۱
۳ ۵۴۲ دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی ۴۱۱۲۷۳
۴ ۵۵۸ دانشگاه تربیت مدرس ۳۹۲۱۷۲
۵ ۶۱۳ دانشگاه صنعتی امیرکبیر ۳۲۹۸۴۴
۶ ۶۶۵ دانشگاه صنعتی اصفهان ۲۷۲۸۳۴
۷ ۶۸۸ دانشگاه علوم پزشکی شیراز ۲۵۹۹۸۵
۸ ۷۰۷ دانشگاه علوم پزشکی تبریز ۲۴۹۶۰۴
۹ ۷۱۶ دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ۲۴۵۶۶۶
۱۰ ۷۲۹ دانشگاه علم و صنعت ایران ۲۳۷۸۱۷
۱۱ ۷۴۸ دانشگاه فردوسی مشهد ۲۲۷۶۵۶
۱۲ ۷۵۱ دانشگاه علوم پزشکی ایران ۲۲۶۴۳۳
۱۳ ۷۶۶ دانشگاه علوم پزشکی مشهد ۲۱۵۳۲۱
۱۴ ۷۹۱ دانشگاه تبریز ۲۰۰۵۹۵
۱۵ ۷۹۹ دانشگاه شیراز ۱۹۶۶۹۴
۱۶ ۸۴۳ دانشگاه شهیدبهشتی ۱۷۴۰۷۰
۱۷ ۹۳۵ دانشگاه صنعتی خواجه نصیر طوسی ۱۳۶۹۱۷
۱۸ ۱۰۱۶ دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز ۱۱۰۵۶۵
۱۹ ۱۰۸۲ دانشگاه علوم پزشکی همدان ۹۶۱۴۲
۲۰ ۱۱۱۹ دانشگاه گیلان ۸۹۷۶۸

از تعداد ۱۱۸ مرکز آموزشی و پژوهشی ایرانی حاضر در این رتبه بندی ۶۰ دانشگاه مرتبط با وزارت علوم و ۳۴ دانشگاه مرتبط با وزارت بهداشت هستند. تعداد ۴ پژوهشگاه و انستیتو تحقیقاتی در میان این مراکز حضور دارند. همچنین تعداد ۲۰ واحد دانشگاه آزاد اسلامی در جمع برترین های وبومتریک قرار دارند.