در حالی که وزیر خارجه روسیه تاکید می کند که در نشست اوایل ماه جولای سپر موشکی آمریکا بین رهبران روسیه و ایالات متحده بررسی خواهد شد، همتای آمریکایی وی پیشنهاد روسیه به آمریکا در این باره را بی اهمیت می داند.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رسانه های روسیه، "سرگئی لاوروف" اظهار داشت که پیشنهاد کشورش در رابطه با استفاده مشترک از ایستگاه راداری گاباله در آذربایجان، در دیدار روسای جمهور روسیه و آمریکا در روزهای اول و دوم جولای با حضور کارشناسان وزارت امور خارجه و دفاع دو کشور در آمریکا بررسی خواهد شد.

آمریکا در ماه ژانویه سال جاری (2007) به دو کشور لهستان و جمهوری چک که پیشتر از اقمار شوروی بودند و در حال حاضر از اعضای اتحادیه اروپا و ناتو هستند، پیشنهاد داد تا یک سامانه دفاع ضد موشکی شامل 10 موشک رهگیر در لهستان و یک سیستم راداری را در خاک جمهوری چک مستقر کند.

ایالات متحده توجیه خود را از این اقدام مقابله با تهدیدات موشکی کشورهایی مانند ایران و کره شمالی اعلام کرده ، اما روسیه به عنوان مخالف اصلی استقرار چنین سامانه ای بر این باور است که تهران و پیونگ یانگ فاقد چنان توان موشکی هستند که بتوانند منافع واشنگتن را موردهدف قراردهند، لذا به باورکرملین هدف استقرارچنین سامانه ای ازسوی آمریکا دراروپای شرقی، کنترل و تسلط بر سیستم های موشکی روسیه است.

روز پنجشنبه در نشست گروه هشت کشور صنعتی در آلمان "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهور روسیه به "جرج بوش" رئیس جمهوری آمریکا پیشنهاد داد که برای حل مشکل دفاع ضد موشکی به طور مشترک از ایستگاه راداری گاباله آذربایجان که  اجاره روسیه است، استفاده کنند.

گرچه این موضوع مورد موافقت آذربایجان است، اما پوتین گزینه های دیگری نیز برای استقرار این سامانه به جز اروپای شرقی ارائه کرده است.

ترکیه، عراق و یا "دریا" مکان های دیگری هستند که پوتین در پایان نشست گروه هشت از آنها به عنوان مکان های بالقوه برای استقرار این سامانه یاد کرد، اما گزینه آذربایجان گزینه ای است که جدی تر مطرح شده و حساسیت هایی را برانگیخته است.

به گزارش مهر، ایستگاه ردیابی گاباله، یکی از بخش های سیستم روسیه برای ردیابی پرتاب موشک های بالستیک است که  فضای کیهانی را تا مسافت 6 هزار کیلومتر، تا شمال آفریقا و جنوب غرب آسیا تحت کنترل دارد و مسکو توافقنامه 10 ساله اجاره این ایستگاه را سالیانه به مبلغ 7 میلیون دلار در سال 2002 با باکو امضا کرد و تا سال 2012 ، حق استفاده از آن را دارد.

اگر آمریکایی ها موافقت کنند که وارد گاباله شوند، آنها دیگر نیازی به ساخت ایستگاه ردیابی مشابه در چک نخواهند داشت، زیرا ایستگاه راداری در آذربایجان به راحتی وضعیت موشکی ایران را که دلیل ادعا شده آمریکا برای استقرار سپر موشکی است کنترل می کند.

در پیوند با این موضوع "کنستانتین کاساچف" رئیس کمیته امور بین المللی مجلس دوما اعلام کرد که اگر آمریکا پیشنهاد روسیه را رد کند و در هر حال سپر ضد موشکی خود را در لهستان و چک مستقر کند، به معنای آن است که این سیستم ها علیه روسیه می باشد و اینکه این امر نشان دهنده آن خواهد بود که آمریکایی ها توانایی تامل کردن درباره طبقه بندی های استراتژیکی جهان معاصر را که در آن دو طرف برای یکدیگر تهدیدی محسوب نمی شوند و به طور واقعی تمامی تهدیدات احتمالی مشترک می باشند، ندارند".

کاساچف معتقد است : "واکنش آمریکا نباید بر اساس منطق انطباق و یا عدم انطباق خصوصیت های فنی رادار، به دلخواه آمریکا پایه گذاشته شود، بلکه باید بر اصل پذیرش و یا رد امکان همکاری با روسیه در این زمینه استوار گردد".

اما درعین حال "کاندولیزا رایس" در مصاحبه ای با آسوشیتدپرس در نیویورک اظهار داشت که پیشنهاد روسیه درباره استفاده مشترک از ایستگاه راداری در آذربایجان تاثیری بر طرح آمریکا برای استقرار سیستم دفاع ضد موشکی در اروپای شرقی ندارد.

رایس پیشنهاد پوتین را در این رابطه "مایه شگفتی" توصیف کرد و گفت فقط در صورت ادامه همزمان مذاکرات با لهستان و چک این پیشنهاد ارزش بررسی دارد.

رایس گفت : "اما ما به مذاکرات با چک و لهستان ادامه می دهیم و قصد ادامه آن را نیز داریم. ما به بررسی آن در ناتو ادامه داده و خواهیم داد. ما کاری را انجام می دهیم که از نقطه نظر امنیتی آن را بهتر بدانیم".

اما این در حالی است که لاوروف ، آمریکا را به توقف مذاکرات پیرامون ایجاد پایگاه های دفاع ضد موشکی در اروپای شرقی تا زمانی که پیشنهاد روسیه در رابطه با ایستگاه راداری گاباله بررسی می شود فرا خواند.

لاوروف در مسکو به خبرنگاران گفت: "در حال حاضر برای تهدیدی فرضی، اطلاعاتی که از ایستگاه راداری گاباله در آذربایجان دریافت می شوند، کافی هستند. استفاده مشترک از اطلاعات این ایستگاه به آمریکا اجازه می دهد که از استقرار سیستم دفاع ضد موشکی در اروپا و فضا صرف نظر کند".

وزیر امور خارجه روسیه گفت: "اگر آمریکا خواستار ثبات است، باید از انجام اقداماتی که امنیت شرکای آنها را تحت تاثیر قرار می دهد، خودداری کند".

بر اساس توافقات به عمل آمده میان باکو- مسکو درباره استفاده از رادار "گاباله"، روسیه این ایستگاه راداری را تا سال 2012 اجاره کرده و سالانه بابت آن 7 میلیون دلار پرداخت می کند.

آمریکا فعلاً با این استدلال که رادار گاباله به ایران بسیار نزدیک است و با این فاصله در امکان رد یابی موشک کشورهای دشمن خطا وجود دارد، را رد کرده است.