بیرجند-در حالی یاقوت سرخ خراسان جنوبی تحت تاثیر ضربات کرونا قرار گرفته که قرار است با تشکیل کنسرسیومی از فعالان این حوزه حمایت شود.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: کشاورز در گرمای تابستان و در سرمای استخوان سوز زمستان با سختی فراوان نهایت تلاش خود را برای به بار نشستن محصول انجام می‌دهد ولی تجربه سال‌های متمادی نشان داده که در نهایت سهم اصلی نصیب دلال و واسطه‌گر می‌شود و برای کشاورز جز دستان پینه بسته چیزی باقی نمی‌ماند.

محصول استراتژیک زرشک نیز از این قصه مستثنی نیست و از طرف دیگر مشکلات دیگری در حوزه صادرات و بازاریابی آن وجود دارد که فعالان اقتصادی و کشاورزی خراسان‌جنوبی تصمیم گرفتند با تشکیل کنسرسیوم زرشک و با همفکری و همکاری همه جانبه این مشکلات را کاهش دهند.

در این راستا کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند با هدف تعیین اعضای کنسرسیوم زرشک و مشخص شدن وظایف هر کدام از بخش‌های این کنسرسیوم برگزار شد.

سید حسین خیریه رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند در این جلسه اظهار کرد: یک کنسرسیوم زمانی تشکیل می‌شود که می‌خواهیم در قسمت‌های مختلف یک کار مشارکت داشته داشته باشیم تا در نهایت ارزش معاملاتی برای یک کالا ایجاد کنیم.

وی بیان‌کرد: کنسرسیوم‌ها با این هدف تشکیل می‌شوند که از امکانات موجود به بهترین نحو ممکن استفاده شود.

تشکیل کنسرسیوم به بازاریابی محصول زرشک در بازارهای صادراتی کمک می‌کند

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند گفت: در زمینه محصول استراتژیک زرشک نیز اگر با تشکیل کنسرسیوم توانایی‌ها تجمیع شود توان مضاعفی برای بازاریابی بهتر و فروش آن به ویژه در بازارهای صادراتی به وجود خواهد آمد.

خیریه با بیان اینکه طرح ایجاد کنسرسیوم زرشک در شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی مطرح و تصویب شده است، اظهار کرد: می‌خواهیم با تشکیل این کنسرسیوم فعالان در حوزه محصول زرشک منافع بیشتری از کارکرد خود به دست آورند.

وی بیان‌کرد: در زمینه اعضای کنسرسیوم نیز سه نفر از تولیدکنندگان به پیشنهاد اتاق بازرگانی، سه نفر از تولید کنندگان به پیشنهاد جهاد کشاورزی، سه نفر از فعالان در حوزه صنایع تبدیلی و تکمیلی به پیشنهاد جهاد کشاورزی و سازمان صمت و نمایندگان برخی از سازمان‌ها و ادارات مرتبط پیشنهاد شده است.

ضرورت همکاری کنسرسیوم زرشک و میز صادراتی عناب و زرشک

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند ادامه‌داد: تلاش ما بر این است که کنسرسیوم زرشک خراسان‌جنوبی و میز صادرات عناب و زرشک همکاری مضاعفی داشته باشند تا در این حوزه از موازی کاری جلوگیری شود.

خیریه گفت: در کنسرسیوم ما کار را با آموزش در بخش تولید شروع می‌کنیم و در این زمینه با استفاده از مبانی علمی پیش می‌رویم و در نهایت نیز کار را با صنایع تبدیلی و تکمیلی ادامه خواهیم داد.

وی اظهار کرد: متأسفانه در شرایط فعلی یکی از مشکلاتی که برای محصول زرشک به وجود آمده، این است که به واسطه کاهش تقاضای مصرف و صادرات آن در اثر کرونا میزان زیادی از محصول زرشک کشاورزان خراسان‌جنوبی در انبارها مانده است.

پیرامون خروج ریشه زرشک از استان سختگیرانه‌تر برخورد شود

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند با اشاره به اینکه این موضوع بر قیمت محصول زرشک نیز تأثیر گذاشته است، بیان‌کرد: باید در زمینه خروج ریشه محصول استراتژیک زرشک از استان نیز سختگیرانه‌تر برخورد شود.

خیریه یادآور شد: زرشکی که کنسرسیوم اجازه صادرات آن را بدهد بی‌شک از کیفیت بالایی نیز برخوردار خواهد بود تا در بازارهای صادراتی نیز مورد اقبال واقع شود.

وی با تأکید بر اینکه باید مصرف زرشک و استفاده از آن را در صنایع تبدیلی و تکمیلی بالا ببریم، اظهار کرد: علاوه بر این باید با تبلیغات مصرف داخلی زرشک را افزایش می‌دهیم.

غلامرضا دره‌کی معاون مدیریت امور باغبانی جهاد کشاورزی خراسان‌جنوبی نیز در این جلسه اظهار کرد: پیش بینی می‌شود که در سال جاری حدود ۲۲ هزار تن زرشک خشک از سطح باغات خراسان جنوبی برداشت داشته باشیم که افزایشی را نسبت به سال‌های قبل نشان می‌دهد.

وی بیان‌کرد: در سال‌های اخیر آفات و بیماری‌های مرتبط با محصول زرشک مورد بررسی قرار گرفته و اقدامات پیشگیرانه‌ای در این حوزه انجام شده است که نتیجه آن را در افزایش برداشت این محصول در استان می‌بینیم.

معاون مدیریت امور باغبانی جهاد کشاورزی خراسان‌جنوبی با اشاره به اینکه زرشک خراسان‌جنوبی بهترین کیفیت را در موقع برداشت دارد، گفت: اگر گاهی شاهد کاهش کیفیت زرشک هستیم به واسطه مسائلی است که بعد از برداشت برای این محصول رخ می‌دهد.

فعالیت ۳۶ هزار بهره بردار زرشک در استان

دره‌کی با اشاره به اینکه بزرگترین چالش در حوزه محصول زرشک خرده مالکی است، اظهار کرد: در حال حاضر در خراسان‌جنوبی ۳۶ هزار بهره بردار زرشک وجود دارد.

وی یادآور شد: جهاد کشاورزی استان هیچ‌گونه مجوز رسمی برای خروج ریشه محصولات استراتژیک خراسان‌جنوبی نداده است و تنها به صورت بسیار محدود برای برخی از پژوهشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی صورت گرفته است.

سعید بهشتی راد، رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان‌جنوبی نیز در این جلسه اظهار کرد: در زمینه فعالیت‌های کنسرسیوم باید بررسی کنیم که می‌خواهیم در حوزه تولید، بارگاه‌های زرشک و یا بسته‌بندی و صادرات چه اقداماتی انجام دهیم.

وی بیان‌کرد: این نکته از آن جهت حائز اهمیت است که هر کدام از بخش‌های تولید و صادرات حوزه بزرگی را شامل می‌شود و به عنوان مثال ما در بخش تولید زرشک با ۳۶ هزار بهره بردار زرشک سر و کار داریم.

رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان‌جنوبی گفت: اگر کنسرسیوم را تخصصی‌تر کنیم به نتایج مطلوب‌تری می‌رسیم.

سرحدی از فعالان اقتصادی حوزه محصول زرشک و مدیرعامل شرکت کشت و صنعت خاوران نیز در این جلسه اظهار کرد: تولید زرشک کشور در اختیار خراسان‌جنوبی است و سایر استان‌ها به صورت بسیار محدود و کم این محصول را کشت می‌کنند.

وی بیان‌کرد: در کنسرسیوم هدف اعتبار بخشیدن به این محصول اصلی استان از طریق افزایش کیفیت و قیمت گذاری مطلوب به ویژه برای بازارهای صادراتی است.

منافع جمعی تولیدکنندگان و صادرکنندگان هدف کنسرسیوم

این فعال اقتصادی خراسان‌جنوبی اظهار کرد: امیدواریم بتوانیم با همکاری و همفکری و تلاش در کنسرسیوم منافع جمعی تولیدکنندگان، بهره‌برداران و صادرکنندگان زرشک، این محصول استراتژیک خراسان‌جنوبی را تأمین کنیم.

حسین طالبی از دیگر فعالان در عرصه صادرات زرشک نیز در این جلسه بیان‌کرد: متأسفانه نبود بسته‌بندی مطلوب زرشک، خشک شدن آن در شرایط غیر استاندارد و بسیاری از موارد دیگر بعد از برداشت کیفیت زرشک را پایین می‌آورد که در حوزه صادرات تأثیرگذار است.

وی با اشاره به اینکه برای دریافت یک مجوز بسته‌بندی بسیار سخت‌گیرانه عمل می‌شود، ادامه‌داد: باید آموزش در زمینه محصول زرشک را از پایه شروع کنیم تا محصول در زمان و موقعیت مطلوب برداشت شود.

نگاهی به مشکلات صادرکنندگان زرشک

رضایی از دیگر صادرکنندگان زرشک خراسان‌جنوبی نیز در این جلسه با اشاره به اینکه در طول دو- سه سال گذشته حدود ۷۰۰ تن زرشک به کشورهای مختلف صادر کرده است، گفت: مهمترین مشکل ما پایین آمدن کیفیت زرشک به واسطه سهل انگاری‌هایی است که بعد از برداشت صورت می‌گیرد.

وی با بیان اینکه از جمله این سهل‌انگاری ها خشک‌کردن زرشک در شرایط غیر استاندارد است، اظهار کرد: باید بر کارگاه‌های زرشک نظارت جدی تری صورت گیرد تا خشک شدن این محصول در شرایط استاندارد صورت گیرد.

گفتنی است در پایان جلسه رأی‌گیری برای تعیین اعضای کنسرسیوم زرشک انجام شد که در بخش صادر کنندگان اتحادیه زرشک کاران خراسان جنوبی ۷ رأی، آقای رضایی ۱۰ رأی، آقای احتشام ۱۵ رأی، آقای طالبی ۵ رأی، آقای بزرگمهر ۳ رأی، آقای خامه زر ۶ رأی و آقای ملکی ۵ رأی را به دست آورد.

در بخش صنایع تبدیلی و تکمیلی نیز آقای صفار پور ۱۵ رأی، آقای بی کی ۱۷ رأی، آقای مهرور۸ رأی، آقای جهانی ۴ رأی و آقای خسروی نیز ۱۰ رأی را به دست آورد.