به گزارش خبرگزاری مهر، مشرق نوشت: فاجعه بندر بیروت که سه شنبه هفته گذشته رخ داد و در عرض چند ثانیه بیش از ۸۰ درصد از این بندر را نابود کرد، ارتباط مستقیمی پیدا میکند، با قضیه کشتی «روسوس» که به ظاهر با پرچم کشور «مولداوی» و محموله ۲۷۵۰ هزار تنی نیترات آمونیم سفر دریایی اش را از مبدأ کشور «گرجستان» به مقصد کشور آفریقایی موزامبیک آغاز میکند.
از نوع و حجم محموله کشتی روسوس به خوبی میتوان پی برد که محموله این کشتی قاچاق و غیر قانونی بوده، چون این یکی از شیوههای قاچاقچیان سلاح و مواد منفجره در دریاهاست که محمولههای این چنینی را بار کشتی کرده و با مبدأها و مقصدهایی نامعلوم راهی دریا میکنند، که در صورت کشف و شناسایی مبدأ و مقصد واقعی مشخص نشود و در عین حال در نیمه راه پروژه خرابی صوری کشتی در نزدیکی بندر هدف کلید میخورد تا از آن بهره برداریهای مورد نظر سیاسی یا نظامی و امنیتی انجام شود.
به هر روی این کشتی با این محموله خطرناک از کشور گرجستان راه خود را به سمت موزامبیک در آفریقا بدون اینکه این کشور سابقهای در استفاده از ماده نیترات آمونیم داشته باشد، آغاز میکند و در میانه راه در بندر طرابلس به بهانه نیاز به تعمیر داشتن پهلو میگیرد و وقتی پلیس دریایی لبنان محموله کشتی را بررسی میکند و وقتی متوجه میشود که این محموله غیر قانونی است، آن را ضبط و خدمه کشتی را بازداشت میکند.
محموله و خدمه کشتی چند سالی در بازداشت باقی میمانند و در طول این مدت بارها مورد بازجویی و تحت فشار قرار میگیرند، تا واقعیت امر را بیان کنند، اما این اقدامات راه به جایی نمیبرد و سرانجام تحت فشارهای خارجی قاضی پرونده مجبور میشود، خدمه کشتی از جمله کاپیتان آن را آزاد کند، اما محموله نیترات در بندر باقی میماند.
این محموله مدتی در بندر طرابلس باقی میماند، تا اینکه در سال ۲۰۱۴ به بندر بیروت منتقل میشود، تا در منطقهای متروکه از این بندر نگهداری شود که همین انبار یا همان مخزن شماره ۱۲ بیروت است که روز سه شنبه منفجر شد.
اما اینکه چرا این محموله از بندر طرابلس به بندر بیروت منتقل میشود، ماجرا به سال ۲۰۱۳ باز میگردد، وقتی این کشتی در این مقطع زمانی وارد بندر طرابلس شد، گروههای تروریستی و معارضان سوری در اوج قدرت بودند و قرار بود، طبق هماهنگیهای صورت گرفته با جریان «المستقبل» به رهبری «سعد الحریری» و توسط جریان سلفی لبنانی که شمال لبنان را در دست داشت و به دلیل هم مرز بودن با سوریه به راحتی از به این کشور تردد داشتند، این محموله وارد سوریه شده و به دست گروههای معارض برسد، اما تیز هوشی حزب الله و اقدام میدانی به موقع رزمندگان مقاومت و آزادسازی منطقه «القصیر» سوریه و بسته شدن راه رفت و آمد تروریستها از شمال سوریه، در عمل کار انتقال این محموله را با شکست مواجه میکند، لذا ماندن محموله در طرابلس صلاح دیده نمیشود و دستور انتقال آن به بندر بیروت داده میشود تا حالا که امکان استفاده از آن برای نابودی سوریه وجود ندارد، در موارد دیگر بهره برداری شود.
این محموله در این چند سال در بندر بیروت نگهداری می شده تا اینکه سه شنبه گذشته خبر انفجار آن منتشر شد، حالا اینکه این انفجار به چه دلیل و به چه صورت انجام شده، آیا تحت تأثیر انفجار اول این محموله منفجر شده یا مورد حمله موشکی قرار گرفته، موضوعی است که باید درباره آن تحقیقات لازم و دقیق انجام تا نتیجه آن آشکار شود.
درحال حاضر نمیتوان با قاطعیت در این باره اظهار نظر کرد، چون همزمان با انفجار این مخزن، چند جنگنده آمریکایی و صهیونیستی در همان حوالی درحال پرواز و گشت زنی بودند و یا اینکه دلیل انفجار میتواند عامل نفوذی باشد که با منفجر کردن انبار مواد آتش بازی و محترقه باعث انفجار در مخزن نیترات شدند.
همانطور که سید حسن نصرالله گفت باید منتظر نتایج تحقیقات ماند. اما آنچه حائز اهمیت است و بر کسی پوشیده نیست، سهل انگاری مسئولین بندر بیروت است که از نزدیکان سعدالحریری بوده و باید در دادگاه به اتهامات آنان رسیدگی شود.