رییس قوه قضاییه در جلسه شورای عالی استان‌ها بر این نکته تاکید کرد که اعضای شوراها دژ محکمی در برابر هرگونه نفوذ، رانت‌خواری و فساد و هر امری که حقوق عامه مردم را بخواهد پایمال کند، بسازند.

به گزارش خبرنگار مهر، سید ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه در سی و چهارمین جلسه شورای عالی استان‌ها که صبح امروز برگزار شد به توصیف آرمانشهر پرداخت و گفت: همه فلاسفه به دنبال تعریف از شهر سالم بودند و در واژگان اسلامی واژه امت بیان شده که در واقع امت مردمی هستند که دارای هدف واحد و مقصد واحد هستند و این طوری که در امت عنصر شاخص تلقی می‌شود موضوع حرکت و عدم سکون و توقف است.

وی ادامه داد: در واژه امت عنصر مقتدا و رهبر دیده شده و تمام ظرفیت‌های موجود امت باید به گونه‌ای به کار گرفته شود تا این جمعیت به هدف اصلی خود که همان سیر الی الله است برسد.

به گفته وی ظرفیت‌های نیروی انسانی کارآمد و ظرفیت‌های مادی باید با مدیریت صحیح در جهت رسیدن به هدف بزرگ امت اسلامی به کار گرفته شود.

رئیسی شهر اسلامی و سالم را دارای ویژگی‌های همچون معنویت اخلاق و عقلانیت و عدالت دانست و گفت: در قانون اساسی ما اصل است ۱۰۱ و ۱۰۲ به ویژگی‌های تشکیل شوراها اشاره شده که برای پیشرفت امور اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، بهداشتی و عمرانی شهرها تشکیل می‌شوند و باید تلاش کرد این فلسفه در آن دنبال شود.

وی شوراها را جلوه حضور و اراده مردم برشمرد و گفت: مطابق قانون اساسی شوراها برای پیشرفت امور اقتصادی شهرها و روستاها تشکیل شده‌اند و تلاش شوراهای شهر و روستا باید در راستای پیشرفت امور اقتصادی و فرهنگی و… باشد. اعضای شوراها دژ محکمی در برابر هرگونه نفوذ، رانت‌خواری و فساد و هر امری که حقوق عامه مردم شهرها و روستاها را بخواهد پایمال کند بسازند و شوراها در این جهت باید با همه بخش‌ها همکاری کنند. هر امری که حقوق عامه را بخواهد ضایع کند و به منابع طبیعی و ذخایر کشور آسیب وارد کند باید با برخورد شوراها مواجه شود.

رئیس قوه قضائیه با تأکید بر اینکه شوراها حق ارائه طرح در مجلس را دارند گفت: اما آیا در کنار این حق به تکالیف خود هم توجه دارند و از ظرفیت‌های موجود استفاده کافی می‌شود که برای مثال در تغییر کاربری اراضی کشاورزی توجه داشته باشند.

وی با تاکید بر اینکه مخالف ویلاسازی در مناطق خوش آب و هوا نیستم، گفت: اما این مسئله نباید حقوق شهروندان را تضعیف کند.

رئیسی حفظ حریم باغات مزارع کشاورزی، شهر و روستا را از اولویت‌های شوراهای شهر دانست و افزود: هیچ کمیسیون و تبصره و ماده قانونی نباید حقوق عامه را دچار مشکل کند.

رئیس دستگاه قضا با اشاره به اینکه دادستان‌ها و مجموعه‌های قضائی استان‌ها باید مامن قانون مداری باشند، اظهار داشت: ایجاد خوف و ترس در دل کسانی که می‌خواهند کار قانونمند انجام دهند اشتباه است اما کسانی که می‌خواهند به حقوق عامه دست اندازی کنند باید شوراها اولین مانع آنها باشند و در آخر مرحله داستان‌ها وارد شوند.
وی گفت: باید مقابل تخلفات زیاده‌خواهی‌ها ایستاد تا این موارد به پرونده قضائی تبدیل نشود.

رئیس قوه قضائیه با اشاره به اینکه باید روند فعالیت شوراها آسیب‌شناسی شود ایجاد یک سامانه شفاف سازی را کار مبارکی دانست و بیان کرد: شوراها اولین مدعی سلامت قانونی مندی هستند و اجازه ندهند چهره شوراها که نماینده مردم هستند محدود شود.

رئیسی آشنایی اعضای شورا با قوانین و اجرای سازوکارهای نظارتی درونی را از اولویت‌های این نهاد دانست و گفت: مردم با انتظار و امید پای صندوق‌های رأی می‌روند و دلشان می‌خواهد شوراها و دیگر نهادهای کشور در جهت آبادانی و توسعه بهداشت و حل مسائل اجتماعی قدم بردارند.

وی ارتباط شوراها و اعضای آن را با حقوقدانانی که در شهرداری فعالیت می‌کند در ایجاد تصمیم‌های بر پایه رعایت مسائل حقوقی حائز اهمیت دانست و گفت: امکانات شهرداری‌ها باید در جهت گره گشایی از مسائل شهری باشد و هر گره گشایی از زندگی آحاد مردم مورد حمایت دستگاه قضا است.

وی افزود: منافع شخصی که در انواع تغییر کاربری‌ها و زمین خواری‌ها دیده می‌شود باید از سوی شوراهای شهر مورد توجه قرار گیرد.

رئیس قوه قضائیه شوراها را همکار قوه قضائیه برشمرد و گفت: این همکاری در جهت مبارزه با انحرافات موجب می‌شود حقوق عامه رعایت شود.

وی ادامه داد: ما شوراها را همکار خود می‌دانیم تا با کمک آنها حقوق استفاده از آب خاک و محیط زیست از مردم ضایع نشود.

رئیسی با تاکید بر اینکه ما موافق توسعه یافتگی هستیم، گفت: اما هرگونه توسعه یافتگی اقتصادی فرع بر حفظ محیط زیست است.

آیت الله رئیسی در ادامه با تاکید بر اجرای ساز و کارهای نظارتی قوی در درون شوراها، اظهار کرد: در همه جا نظارت درون سازمانی بر نظارت برون سازمانی مقدم است.

رئیس قوه قضائیه گفت: نظارت‌هایی را دستگاه قضائی، وزارت کشور و دستگاه‌های دیگر دارند؛ اما تقویت نظارت درون سازمانی در شوراها مقدم است.

وی خطاب به اعضای شوراها افزود: باید ساز و کارهایی ایجاد کنید که در درون خود شوراها این نظارت نهادینه شود. اگر شوراها با یک تخلف مواجه شدند، فریادشان بلند شود و زنگ خطر به صدا دربیاید؛ این زنگ خطر در درون خود شما باید به صدا درآید و آسیب را خودتان حل کنید.

آیت الله رئیسی با بیان اینکه یکی از افتخارات ما در نظام اسلامی این است که با رأی مردم همه نهادهایش شکل می‌گیرد، عنوان کرد: مردم با یک انتظاری پای صندوق رأی می آیند و با یک امیدی به اعضای شوراها رأی می‌دهند.

وی گفت: مردم می‌خواهند اتفاقاتی در جهت آبادانی، بهداشت و مسائل اجتماعی بیفتد؛ اگر انتظارشان محقق نشود، ناامید می‌شوند.

رئیس قوه قضائیه ادامه داد: در ارتباط با شوراها اگر نیاز به اصلاح ساختار داریم؛ پیشنهاد قوانین دست خودتان است و در این جهت پیشنهاد کنید تا مقررات و قوانین مورد نیاز به ویژه در امر نظارت دیده شود.

رئیسی با اشاره به این مطلب که به نظر می‌رسد شوراها در برخی موارد نیاز به اصلاح ساختار دارند که اجازه اصلاح این ساختار با توجه به امکان ارائه طرح به مجلس در دست خود شوراهاست، گفت: البته در کنار اصلاح امور ساختاری باید اصلاح رفتاری هم صورت گیرد به گونه‌ای که باید را برای افراد قانون مدار باز باشد اما برای سودجویان بسته شود.

وی ادامه داد: افراد متخلف باید اول از شوراها به ترسند و بعد از دادستان‌ها خوف داشته باشند. شورایی که مقابل فساد می‌ایستد و اجازه بروز تخلف نمی‌دهند مورد حمایت دستگاه قضائی و مورد حمایت نظام است.

وی در خصوص کمیسیون ماده ١٠٠ شهرداری‌ها نیز بیان کرد: مسئله ماده ١٠٠ که در یکی از جلسات گفتم و در اینجا نیز اشاره کردند، باید حل کنیم، تخلف خریدن، کار درستی نیست. در یک کوچه‌ای چند نفر آمدند و کوچه را اشغال و سد معبر کردند، می‌گویند پولش را می‌دهیم، این حرف درست است؟ شما این حرف را می‌پسندید؟

آیت الله رئیسی افزود: اینکه هر روز جلوی چشم پیر و جوان و مرد و زن تخلفی علنی در شهری می‌شود و طرف بگوید پولش را می‌دهم، درست نیست، اگر این کار تخلف است نباید صورت گیرد.

رئیس قوه قضائیه در ادامه با تاکید بر لزوم تدبیر اندیشی در خصوص درآمد شهرداری‌ها بیان کرد: در خصوص درآمد شهرداری‌ها باید فکری کرد که منابع درآمد شهرداری‌ها از کجا باشد.

وی اظهار کرد: تخلفاتی که رخ می‌دهد مسائلی است که دارد حقوق عمومی را ضایع می‌کند، حق تنفس را از مردم می‌گیرد و شش های شهر را مورد تهدید قرار می‌دهد.

آیت الله رئیسی ادامه داد: هر شهر و روستایی شش‌هایی دارد که بسیار مهم است، نمی‌شود با خریدن و پول، مساله را حل کرد.