به گزارش خبرگزاری مهر، هیأتهای نمایندگی سه کشور اروپایی انگلیس، آلمان و فرانسه در سازمان ملل با صدور بیانیههایی جداگانه، موضع خود را در قبال قطعنامه پیشنهادی آمریکا اعلام کردند.
انگلیس
نمایندگی انگلیس در سازمان ملل متحد در بیانیهای با تکرار ادعاها علیه ایران، دلایل خود برای رأی ممتنع به قطعنامه آمریکا را ذکر کرده است. متن کامل این بیانیه بدین شرح است: «ما مکرراً نگرانیهای خودمان را درباره رفتارهای بیثباتکننده ایران در منطقه، از جمله رفتارهای این کشور در انتقال سلاح به یمن، لبنان، سوریه و عراق با نقض قطعنامه ۲۲۳۱ ابراز کردهایم. بر همین اساس، ما نیز با نگرانیهای مطرحشده توسط برخی از اعضای شورا درباره انقضای محدودیتهای تسلیحاتی موجود علیه ایران در ماه اکتبر، همنظریم. وزرای خارجه ۳ کشور اروپایی [طرف برجام] به صراحت گفتهاند که منقضی شدن این محدودیتها پیامدهای مهمی برای امنیت و ثبات منطقه خواهد داشت.
پادشاهی متحده انگلیس به این قطعنامه رأی ممتنع داد؛ زیرا مشخص بود که از حمایت شورا برخوردار نیست و مبنایی برای رسیدن به اجماع فراهم نمیآورد. با وجود این، ما آماده همکاری با اعضای شورا و طرفهای برجام جهت یافتن راهی رو به جلو هستیم که بتواند حمایت شورا را جلب کند. پادشاهی متحده انگلیس سرسختانه به برجام و تلاش برای جلوگیری از ساخت سلاح هستهای توسط ایران متعهد است. ما با همکارانمان در فرانسه و آلمان، متعهدیم به اینکه در راستای تمایلمان برای بازگرداندن ایران به پایبندی برجام مذاکراتمان در چارچوب "مکانیسم حل و فصل اختلافات برجام" را پیش ببریم.
ما با تلاش برای بازگشت خودکار تحریمها (از طریق مکانیسم ماشه) که با تلاشهای فعلیمان برای حفظ برجام ناسازگار است، مخالفیم».
آلمان
نماینده آلمان در سازمان ملل در بیانیهای برغم تأکید بر تعهد برلین به پایبندی به برجام، به تکرار ادعاهایی درباره ایران پرداخت. در بیانیه نماینده آلمان آمده است:
«آلمان به اجرای کامل قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که برای تأیید برجام صادر شده متعهد است. ما به همراه فرانسه و پادشاهی متحده انگلیس، به رغم چالشهای ایجادشده توسط خروج آمریکا از برجام در می ۲۰۱۸ و عدم پایبندی سیستماتیک ایران به تعهدات کلیدیاش از جولای ۲۰۱۹، سرسختانه برای حفظ برجام تلاش کردهایم و به تلاشهایمان در این زمینه ادامه خواهیم داد. ما به برجام پایبندیم و از ایران میخواهیم تمامی اقدامات مغایر با این توافق را به عقب برگردانده و بدون تأخیر به پایبندی کامل به این توافق برگردد.
همزمان، ما به شدت درباره رفتارهای ایران در منطقه نگرانیم. از زمان تصویب قطعنامه ۲۲۳۱، ایران مکرراً مفاد مربوط به تحریمهای تسلیحاتی شورای امنیت را به طرق مختلف از جمله با ارسال سلاح به یمن، لبنان، سوریه و عراق نقض کرده است. بنابراین، ما با نگرانیهای مطرحشده از جانب برخی از اعضای شورای امنیت درباره انقضای تحریمهای مربوط به سلاحهای متعارف علیه ایران موافقیم. وزرای خارجه تروئیکای اروپایی به صراحت گفتهاند که انقضای این محدودیتها برای امنیت و ثبات منطقه تبعات منفی خواهد داشت.
با این وجود، آلمان به این قطعنامه رأی ممتنع داد زیرا این قطعنامه به ما برای حل موثر مخاطرات مشخصشده در بالا و بهبود امنیت و ثبات در منطقه کمک میکند. مشخص بود که این پیشنویس قادر به جلب حمایت شورای امنیت نخواهد بود. ما معتقدیم که برای یافتن راهی که مورد قبول اعضای شورای امنیت باشد و بتواند پاسخهای مناسبی برای مقابله با چالشهای ناشی از انقضای این تحریمها فراهم آورد به زمان و رایزنیهای بیشتری نیاز است».
فرانسه
فرانسه نیز همانند دو کشور اروپایی دیگر ضمن ابراز نگرانی از آنچه رفتارهای ایران در منطقه خوانده شده بر پایبندی به برجام تأکید کرده است. در متن بیانیه هیأت نمایندگی فرانسه چنین آمده است: «فرانسه بار دیگر بر تعهد خود به حفظ برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ این شورا که این توافق را تأیید کرد تأکید میکند. از آنجا که ما به برجام متعهدیم، به شدت از نقض تعهدات هستهای ایران ذیل این توافق نگرانیم. ما از ایران میخواهیم تمامی اقدامات مغایر با برجام را بدون تأخیر به عقب برگرداند و ما به تلاشهای مستمر خود در چارچوب مکانیسم حل و فصل اختلافات در برجام برای بازگرداندن ایران به پایبندی کامل برجام ادامه خواهیم داد.
ما به شدت از رفتارهای بیثباتکننده ایران در منطقه نگرانیم که از آن جمله میتوان به نقض مفاد مربوط به سلاحهای متعارف در قطعنامه ۲۲۳۱ از طریق انتقال سلاح به یمن، لبنان، سوریه و عراق و همچنین بازیگران غیردولتی اشاره کرد. بر همین اساس، انقضای تحریمهای سازمان ملل در خصوص سلاحهای متعارف که توسط قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت پایهگذاری شده و اکتبر سال جاری به پایان میرسد، میتواند تبعات جدی برای امنیت و ثبات منطقه داشته باشد.
با وجود این فرانسه به پیشنویس قطعنامه پیشنهادی رأی ممتنع داد زیرا این قطعنامه محتوی پاسخ مناسب به چالشهای ناشی از انقضای این تحریمها نبود؛ ضمن آنکه این قطعنامه بنا به این دلیل که قادر به جلب حمایت اعضای شورا نیست و فاقد مبانی لازم برای رسیدن به اجماع بر سر آن است احتمالاً قادر به پیشبرد امنیت و ثبات در منطقه نیز نخواهد بود».
گفتنی است که قطعنامه پیشنهادی و ضد ایرانی آمریکا در شورای امنیت با ۱۱ رأی ممتنع، دو رأی مخالف در برابر تنها دو رأی موافق از تصویب بازماند؛ اتفاقی که تلاشهای چندماهه دولت آمریکا برای جلب حمایت کشورهای عضو شورای امنیت (دائم و غیردائم) از تمدید نامحدود تحریم تسلیحاتی علیه ایران را یکسره برباد داد.