به گزارش خبرنگار مهر، علی قجری دانشجوی دکتری دانش اجتماعی مسلمین دانشگاه تهران در یادداشتی به نقد و بررسی کتاب جامعه ما؛ در اندیشه و آثار شهید محمدباقر صدر نوشته سید منذر حکیم و ترجمه مسعود فکری پرداخته است؛
انتشار کتاب ارزشمند و فاخر «جامعه ما» که با تلاش مجاهدانه و قلم نیکوی استاد فاضل و دانشمند برجسته جناب سید منذر حکیم به زیور طبع آراسته شده و به لطف حضرت حق، اخیراً به جامعه علمی و فرهنگی پارسی زبانان عرضه شده است، بهانهای شد تا به رسم قدرشناسی از این مؤلف و مترجم این اثر، به اجمال و اندازهای ناچیز از دریای جوشان اندیشه رفیع علمی استاد شهید آیت الله سیدمحمدباقر صدر (ره) را مرور نمائیم. تألیف این اثر نفیس و محققانه، فرصتی بسیار مناسب و بستری مهیا برای شرح و بسط اندیشههای اجتماعی استاد شهید را در جامعه علمی و فرهنگی ما فراهم میآورد. این کتاب با تبویب ارزنده، قلمی شیوا و نگاهی روشمند، توانسته است طی شش فصل منسجم، چارچوب اندیشه اجتماعی شهید صدر را -که خود ایشان تحت عنوان مستقل «مجتمعنا» و به عنوان یکی از اعضای مجموعه سه گانه آثار اصلی خود موردنظر داشته اند- به خوبی ترسیم و تشریح نماید. این فرصتی مغتنم است که دانش پژوهان فاضل از حوزه و دانشگاه، بتوانند در یک کل واحد و منسجم به تصویری از بنیانهای اندیشه اجتماعی شهیدصدر دست یابند. بخشی از ابعاد مهم اندیشه اجتماعی شهید صدر، که در این اثر نیز به خوبی موردتوجه قرار گرفته است را میتوان در چند محور مدنظر قرار داد.
۱. «اجتماعی بودن» ویژگی ذاتی اندیشه شهید صدر است.
شهید صدر با وجود اینکه به عنوان یک متبحر و صاحبسبک در اصول و فروع علوم اسلامی شناخته میشود، محوریت مسائل و مشکلات اجتماعی انسان امروز را همواره چون نخ تسبیحی در اندیشه و تتبعات خود مدنظر داشته است. در بحث از بنیانهای معرفتی انسان -که در «فلسفتنا» نضج یافته-، در بحث از شیوه و الگوی زندگی اقتصادی انسان امروز -که در «اقتصادنا» ساخته و پرداخته شده-، در تأکید بر نظاممندی و الگومندی اندیشه دینی برای حیات بشر -که در «الاسلام یقود الحیات» تدارک دیده شده است-، همه و همه بر محوریت دغدغهها و مفاهیم اجتماعی زیست انسان امروز، بنیان نهاده شدهاند.
۲. «حل مسئله» رویکرد ذاتی اندیشه اجتماعی شهید صدر است.
هر آنچه در آثار، احوال و آرای شهید بزرگوار مرور میشود، زندگی او را سراسر حل مسئله مییابیم. شهید صدر به معنای دقیق کلمه فرزند زمینه و زمانه خویش است و همین امر باعث گردیده تا آثار اصلی ایشان در پاسخ به بیشمار مسائل حیات جمعی انسان، به ویژه مسلمانان قرن حاضر، شکل گیرد. در دورهای که شیوع اندیشه چپ و مارکسیستی از یکسو، و قدرتنمایی امپریالیسم پیش روی ملل اسلامی از سوی دیگر، فرد فرد مسلمانان را با شبهات و بحرانهای فکری و فرهنگی مواجه نمود، ایشان مأموریت خویش را برای پاسخگویی به خلاءهای فکری و مشکلات پیچیده زیست انسان مسلمان در این دوره تاریخی قرار میدهند. این رویکرد شهید صدر، امروزه از دو حیث برای ما مهم و قابل توجه است: نخست از جهت «دانش» و اطلاعات غنی که ایشان به مخاطب خود عرضه میکند و خلاءهای ذهن او را در مواجهه با مکاتب فکری و سیاسی پر مینماید؛ و دوم، از جهت «بینش» و الگویی برای شیوه درستِ روبرو شدن با مسائل هر دوره تاریخی که پیش روی فرد فرد و کل جامعه اسلامی قرار دارد.
۳. «شیوه مفهوم پردازی» در مسائل اجتماعی، وجه ممیزه اندیشه شهید صدر در میان متفکران مسلمان است.
شهید صدر با دقت و ظرافت یک اندیشمند و پژوهشنده اجتماعی، به طراحی و تدارک مفاهیم بنیادین در مسائل اجتماعی میپردازد. آنچه امتیاز و فضل تقدم ایشان نسبت به سایر اندیشمندان مسلمان در حوزه اجتماعی است، عمق معنایی مفاهیم است؛ به عبارتی، آنجا که از توازن اجتماعی، تعاون اجتماعی، عدالت اجتماعی، نظام اجتماعی و… سخن میگوید، گویی دست به غنی سازی این مفاهیم میزند. شهید صدر مفاهیم را عمق و گسترهای توأمان میبخشد و پوشش تحلیلی آنها را وسیع میسازد، به نحوی که میتوان «هر مفهوم را به مثابه یک نظریه» موردتوجه قرار داد و چارچوبی ضابطه مند برای تحلیل مسائل اجتماعی به دست داد.
۴. «اعتباربخشی دینی» به تحلیلهای اجتماعی، از موازین روش شناسی شهید صدر است.
شهیدصدر به عنوان یک عالم اسلامی ذالفنون، پیوندی وثیق میان مبانی اصیل و ناب اسلامی با مسائل و موضوعات اجتماعی برقرار میکند. ایشان هیچ مفهوم و بحث اجتماعی را بدون ارجاع به پشتوانه قرآنی آن صورت نمیدهد و به همین سبب است که گامهای استواری در احصا نظریه اجتماعی قرآن پیموده است. این امر موجبات اعتباربخشی یا اعتباریابی اندیشه اجتماعی ایشان را به عنوان الگویی تراز برای اندیشه اجتماعی اسلامی فراهم میآورد. این در حالی است که قاطبه رویکردهای ایشان در موضوعات اجتماعی، ناظر به سطح «امّت اسلامی» است؛ به بیانی، شهید صدر مسیری را در تدارک سازه اندیشه اجتماعی بر مبنای معرفت شناسی دینی اسلام بنیان میگذارد که وجه اشتراک مذاهب اسلامی است. میزان استقبال و ارجاع به اندیشههای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی ایشان در جغرافیای فرهنگی جهان اسلام، از مصر تا سوریه، پاکستان، ایران، عراق و … دال بر درجه اعتبار دینی اندیشه ایشان در میان جوامع اسلامی است.
۵. «تازگی و نو بودن» مسائل اجتماعی موردنظر شهید صدر، برای حیات امروز بشر.
هر آنچه امروز در مطالب و مباحث اجتماعی متفکران مختلف پیش میرویم، اهمیت صورت بندی و مسئله یابی نیم قرن پیش شهید صدر، بیشتر رخ مینمایاند. ایشان محوریت اندیشه اجتماعی خود را بر یک سوال بنیادین درباره «نظام اجتماعی شایسته» قرار دادند و در پاسخ به این پرسش محوری، دهها صورت مسئله را طراحی نموده و پاسخ میدهد. برمبنای همین پرسش و منطق است که مکاتب مهم اندیشه بشری را مورد بررسی دقیق و عمیق قرار داده و از تولّد «انسان سوم» یعنی انسان مکتب اسلام، سخن میگوید. امروز نیز شاهد آن هستیم که ابنا بشر در پی راه و روش صحیح زندگی و به عبارتی پرسش «چگونه زیستن» هستند. همین سبب تازگی و کاربردی بودن اندیشه اجتماعی ایشان برای دوره تاریخی حاضر و حتی نسلهای آتی است.
۶. «مغفول ماندن» اندیشه اجتماعی شهیدصدر، در حاشیه عظمت اندیشه فقهی و اصولی ایشان.
آنچه امروز باید بدان توجهی ژرف نمود، ناشناخته ماندن ابعاد اجتماعی شخصیت و اندیشه شهید صدر در حاشیه بلندای بنای علمی ایشان در حوزه فقه و اصول است. این ضرورتی بی بدیل است که حوزههای علمیه امروز در کنار دانشگاهها، علاوه بر تعمق و تدبر در اندیشه تخصصی شهید بزرگوار در حوزه علوم اسلامی، میراث غنی ایشان در زمینه اندیشه اجتماعی را مورد بازخوانی، بسط و نقادی قرار دهند. شیوهای که خود شهید کرراً از آن استفاده نموده و همواره سنتی حسنه در میان علمای اسلامی بوده است.
استاد شهید آیت الله سیدمحمدباقر صدر (ره) در طول پنج دهه عمر با برکت خود، پایه گذار بسیاری از رویکردهای نوین در جریان علمی جوامع اسلامی بودهاند. این مهم تا حدّی است که امام خمینی (ره) در سخنرانی پس از شهادت ایشان تأکید میکنند که فقدان این عالم شهید ثلمهای بزرگ بر پیکر جهان اسلام است و به آحاد مسلمانان از مردم تا نخبگان در جوامع مختلف اسلامی سفارش میکنند که آثار این عالم برجسته را مورد توجه و مطالعه قرار دهند. آنچه امروز به همّت مؤلف کتاب جامعه ما پیش روی ماست، میتواند زمینهای بسیار مناسب برای پژوهشگران اجتماعی و علاقه مندان به اندیشههای اجتماعی متفکران مسلمان باشد و فرصتی جدید را برای بسط این اندیشههای نافع و راهگشا در حل و رفع مسائل اجتماعی جوامع اسلامی فراهم آورد.