به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از شورای عالی انقلاب فرهنگی، نشست بررسی پیشنویس «سیاستها و برنامههای اقدام شبکه ملی آموزشی، پژوهشی و تربیتی» به ریاست سعید رضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در محل دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد.
سعید رضا عاملی در ابتدای این جلسه با بیان اینکه رکن اصلی این کار شورای عالی فضای مجازی است، گفت: با توجه به اینکه موضوع مربوط به حوزه آموزش کشور است در شورای عالی انقلاب فرهنگی با هماهنگی صورت گرفته با دکتر فیروزآبادی انجام میشود.
وی افزود: فضای مجازی معادلات حکمرانی را عوض کرده است و از دهه ۸۰ به این سمت مدل حکمرانی و فرآیندها به فضای مجازی انتقال کرده است که در این حوزه بخش خصوصی پیشگام بودند و دولتها با تأخیر این کار را شروع کردند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه شورای عالی فضای مجازی اقدامات قابلتوجهی را انجام داده ولی راه نرفته زیادی داریم، گفت: بهعنوان مثال در بحث آمادگی الکترونیک که شاخص های مهمی در این مطرح است و شکلگیری شبکه ملی اطلاعات ناظر بر تامین این شاخص هاست، نیازمند ظرفیت سازی ها و بهره مندی از بخش است.
وی با اشاره به اینکه نگرانیهایی در این زمینه در کشور وجود دارد مبنی بر اینکه شاید نتوانیم در این حوزه موفق باشیم تصریح کرد: تجربه جهانی نشان داده که پلتفرمهای بزرگ موفق بودهاند و امروز در سطح جهانی ظرفیت های ارتباطی و اطلاعاتی داریم که جمعیت چند میلیاردی از آن استفاده می کنند. ما هم میتوانیم محیطهایی را طراحی کنیم که مانند پلتفرمهای بزرگ جهانی خدمات رضایت بخش ارائه دهند. فضای مجازی یک فرصت طلائی برای ارتقاء کیفیت زندگی است.
عاملی در تبیین ضعفهای موجود در فعالیتهای صورت گرفته برای فضای دوم در کشور گفت: ما با تفکر آنالوگ که مبتنی بر شیء و مکان است در فضای مجازی فعالیت میکنیم و این ممکن نیست و میبینیم که در آموزش الکترونیک ارائهشده در کشور در ترم دوم تحصیلی در کمیت موفق بودیم ولی در کیفیت موفق نبودیم و یکی از دلایل آن تعدد سامانه، نرم افزارها و ضعف در امور زیرساختی مثل پهنای باند بود. ممکن است سال آینده تنها مسیر آموزش و پژوهش ما، آموزش و پژوهش مجازی باشد. به نظرم با این کیفیت فعلی، حتماً با افت کیفیت آموزش و پژوهش مواجه می شویم.
عاملی گفت: ظرفیت فضای مجازی یک ظرفیت پیوسته است و درصورتیکه پلتفرم قدرتمند شکل بگیرد و بهمرورزمان قوت بگیرد کمکم این بستر خودش را جا میاندازد
وی افزود: مشکل دیگر اینکه دستگاهها و وزارتخانهها نگاه مستقل دارند و حتی در هر دستگاه شاهد هستیم که نگاههای محلهای و سازمانی وجود دارد که نگاه مکانمبنا و شیئی در این حوزه مخرب است و نیازمند همگرایی همافزایی در این امور هستیم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به تجارب دیگر کشورها در این زمینه گفت: همگرایی، همافزایی، شبکهای کردن، یکپارچگی، ارتقای کیفیت و پهنای باند بالا مهمترین تأکیدات صورت گرفته در اسناد آنهاست.
عاملی تأکید کرد: در طرح ارائهشده نمیخواهیم یکدفعه جلوی فعالیت دستگاهها را بگیریم. ظرفیت فضای مجازی یک ظرفیت پیوسته است و درصورتیکه پلتفرم قدرتمند شکل بگیرد و بهمرورزمان قوت بگیرد کمکم این بستر خودش را جا میاندازد.
وی با اشاره به طرح انجامشده در کشور در سال ۱۳۸۹ با عنوان شهر مجازی علم ایران گفت: شهر مجازی علم ایران شهری است که تمام ظرفیتهای علمی کشور میتواند در آنجا حضور پیدا کند. مثلاً در کتابخانه دیجیتال هر مرکز علمی مستقلاً اقدام به خرید اطلاعات میکند یا در موضوع نشر یک متن در چندین موسسه یا دانشگاه دیجیتال می شود و کارها بصورت تکراری بارها با همان نگاه آنالوگ تولید می شود. ما می توانیم یک کتابخانه مجازی با حجم داده های بزرگ برای ارائه خدمات به همگان داشته باشیم. یا نرم افزارهای خدمات آموزش و پژوهشی باید کیفیت بهتری پیدا کند و دایره کاربرانش افزایش پیدا کند و ظرفیت ملی و حتی منطقه ای و جهانی پیدا کند.
عاملی تأکید کرد: اگر همافزایی و یک مدل یکپارچه داشته باشیم یکبار یک کار انجام میشود و همه از خدمات آن بهرهمند میشوند.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران گفت: در طرح ارائهشده پیشنهادهایی را برای شبکه ملی یکپارچه آموزشی، پژوهشی و تربیتی در نظر گرفتهایم که این پیشنهادهای ارائهشده بر بستر شبکه ملی اطلاعات تعریف می شود.
عاملی همچنین در بخش دیگر جلسه با بیان اینکه دو تحول بزرگ در تحول دیجیتال رخ داد که یکی از آنها در انقلاب خدمات بود انتقال دادهها به جهان دوم بود و در مرحله بعد تبدیل این دادهها به خدمات بود.
وی یکی از ضعفهای اصلی را حکمرانی داده خواند و اظهار داشت: نهادهای کشور در دادن دادهها مقاومت میکنند و اگر همافزایی و یک مدل یکپارچه داشته باشیم یکبار یک کار انجام میشود و همه از خدمات آن بهرهمند میشوند.