خبرگزاری مهر؛ گروه سلامت: ۱۴ مرداد ماه بود که دستور العملهای بهداشتی ویژه هیئتهای محرم از سوی علیرضا رئیسی معاون بهداشت وزارت بهداشت ابلاغ شد. در یکی از بندهای مهم این ابلاغیه آمده بود: «برگزاری مراسم در فضای باز اولویت اصلی مجالس حسینی باشد، و در صورت اضطرار در محیطهای بسته میبایست یک چهارم ظرفیت مکان و با حفظ فاصله فیزیکی برگزار شود. هر چقدر ارتفاع سقف محیطهای بسته بلندتر باشد مثل ۶ یا ۸ متر، به فضای باز نزدیکتر میباشد. مسئله اصلی تهویه هوا است.»
اما روز گذشته و به فاصله دو روز مانده به ماه محرم دکتر رئیسی یکباره نکات جدیدی برای هیئتها اعلام و آنها را تنها ملزم به انجام مراسمات در فضای روباز کرد. رئیسی در یک نشست خبری گفت: هر گونه مراسم در فضای سر بسته مطلقاً ممنوع است!
کسانی که با هیئت داری آشنایند خوب میدانند که برای برگزاری یک مراسم مذهبی آنهم به مدت حداقل ۱۰ شب تمهیداتی مورد نیاز است که اقدام به آن حداقل از ۲ هفته قبلترش آغاز میشود و به یکباره نمیشود ۲ روز مانده به اغاز مراسم تدبیر جدیدی کرد.
دستور العملهای جدید معاون بهداشت وزارت بهداشت در حالی از سوی وی ارائه شد که ستاد مقابله با کرونا به جمع بندی پیشگیریها و دستورالعملهای ویژه برای مراسم محرم الحرام رسید و تقریباً ۲ هفته پیش از آن به هیئتها ابلاغ شد تا هیئتها در این فاصله زمانی با در نظر گرفتن آن دستورالعملها مراسم خود را انجام دهد.
ماهیت ذاتی تشکیل ستاد مقابله با کرونا، برای به میان آمدن آرا مختلف و چکشکاریهای لازم برای ابلاغیههای مختلف بهداشتی و بررسیهای چند جانبه از سوی تمام اعضا آن است. هنگامی که ستاد به یک جمع بندی و مصوبه کلی برسد به طبع به تصویب حداکثر اعضا موافق آن رسیده است. حال طبق کدام قانون و وظیفهای تنها دو روز مانده به شروع محرم معاون بهداشت، بدون در نظر گرفتن رویه برگزاری هیئتها و لزوم آمادگی چند روزه برای برگزاری مراسم در ایام کرونا با شرایط خاص، برای هیئتها دستورات بهداشتی جدید ابلاغ میکند؟
طبیعتاً شیوه نامههای جدید باید زیر نظر رئیس ستاد ملی مقابله با کرونا و از طریق سخنگو اعلام شود. علیرضا رئیسی بدون در نظر گرفتن این مورد و بی توجهی به سلسله مراتب موجود در ستاد ملی مقابله با کرونا برای ابلاغ شیوه نامهها؛ طبق کدام شخصیت حقوقی خود در ستاد ملی مقابله با کرونا برای خود، به شکل جداگانه دستور العمل صادر میکند؟
اگر بنا باشد هر عضو ستاد ملی کرونا برای خود یک شیوه نامه تنظیم کند و در کنفرانسها و یا نشستهای خبری به مردم ارائه دهد دیگر هیچ دلیلی برای تشکیل ستاد وجود نداشت.
رئیسی در این نشست گفته بود: «بررسیها نشان میدهد هر وقت پروتکلهای بهداشتی را به دقت عمل کردهایم، وضعیت بهبود یافته است. البته هنوز وضعیت خوب و سفید نشده است. وقتی پروتکلها را رعایت کنیم، دو هفته بعد سیر نزولی بیماری رخ خواهد داد و اگر رعایت نکنیم، دو هفته بعد شاهد سیر صعودی بیماری خواهیم بود و یک ماه بعد از آن میزان مرگ و میر بالا میرود.»
در همین رابطه حجت الاسلام جلالی، معاون امور فرهنگی و تبلیغ سازمان تبلیغات اسلامی شب گذشته (سه شنبه ۲۸ مرداد ماه) میهمان برنامه تهران بیست در شبکه پنج سیما شد و درباره اجرای دستورالعملهای مراسم عزاداری در ماه محرم توضیحاتی ارائه داد: «در یکی از جلساتی که وعاظ و مداحان با چند نفر از معاونین وزارت بهداشت داشتند، یکی از معاونین آقای نمکی دوتا نکته گفتند؛ اول اینکه برگزاری مراسم در اماکنی که سقفهایی بلندتر از ۶ متر به همراه تهویه کامل دارند، مانعی ندارد و نکته دوم اینکه برگزاری مراسم در فضای مسقف با یک چهارم ظرفیت مشکلی ندارد. بعد دکتر رئیسی، از معاونین وزیر بهداشت در مصاحبهای که روز ۲۸ مرداد یعنی دو روز مانده به محرم داشتند بیان کردند که برگزاری مراسم در فضای سربسته مطلقاً ممنوع است.»
او ادامه داد: «خب ببینید هیئتی که همه تدارکات برگزاری مراسم را براساس دستورالعمل قبلی فراهم کرده است الان که دو روز مانده به محرم باید چه کند؟ البته همین امروز یکی از وعاظ برجسته با من تماس گرفتند و خیلی گلایه داشتند و گفتند که چون مقام معظم رهبری فرمودند که از دستورالعمل ستاد کرونا باید تبعیت کنید، ما تبعیت میکنیم، ولی واقعاً الان وضعیت هیئتها آشفته است. خواهش من از مسئولین وزارت بهداشت این است که چنانچه همانطور که قبلاً هم در جلسهای اعلام کردند، برگزاری مراسم در فضاهایی با سقف بیشتر از ۶ متر به همراه تهویه مانعی ندارد، اعلام کنند تا مشکل بسیاری از هیئتهای ما که هزینههای زیادی را متحمل شدند حل شود و این آشفتگی موجود کمی رفع شود.»
به گزارش مهر این اولین بی تدبیری و تناقض مواضع ستاد ملی کرونا نیست که ذهن مردم را دچار آشفتگی میکند، تغییر مواضع مکرر به محدودیتها از جمله ممنوعیت سفرها و ممنوعیت فعالیت اصناف مختلف و بحث نحوه حضور دانشجویان و دانش آموزان و زمان آغاز سال تحصیلی جدید از جمله این موارد است؛ در مورد مهمتر و فراگیرتر بحث تعویق کنکور و زمان دقیق برگزاری آنکه دچار بیش از چهار بار تناقضگویی از سوی مسئولان قرار گرفت.