محمدرضا سیفی مدیر کل دفتر توسعه عدالت آموزشی و عشایر آموزش کشور در گفتگو با خبرنگار مهر درباره آخرین وضعیت شروع سال تحصیلی برای دانش آموزان روستایی و عشایری گفت: قرار بر این است که دانش آموزان عشایری به صورت حضوری سر کلاس ها حاضر باشند. یکی از علت هایش این است که تعداد آنها کم است و علت دوم این است که از کانون بیماری عموماً دور هستند. در واقع این بار شاید محرومیت به کمک آنها آمده است.
وی افزود: براساس شیوه نامهای که اردیبهشت ماه برای بازگشایی غیر اجباری مدارس داده بودیم، عمل خواهیم کرد و البته ویرایش جدید آن به زودی منتشر می شود.
به گفته سیفی تداوم آموزش در مناطق روستایی و عشایری که دسترسی به فضای مجازی ندارند انجام می شود.
وی ادامه داد: پویشی نیز به نام همه با هم با تبلت مدرسه می سازیم به راه افتاده است. هر تبلت قیمت یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان دارد و قرار است هزینه آن جمع آوری شود و این تبلت ها خریداری شود تا فرصت تحصیل برای کودکان محروم ایجاد شود. بنا به آماری که داریم سه میلیون و ۲۷۰ هزار دانش آموز هستند که علیرغم دسترسی به اینترنت اما وسیله هوشمند برای استفاده از آموزش در فضای مجازی ندارند.
مدیر کل دفتر توسعه عدالت آموزشی و عشایر آموزش کشور در ادامه بیان کرد: امسال ۱۶ هزار و ۲۶۷ دانش آموز در چهار استان مازندران، زنجان، هرمزگان و سیستان و بلوچستان کد عشایری اضافه بر آمار هر ساله دریافت کرده اند و به این ترتیب آمار دانش آموزان عشایری برای اولین بار به بالای ۲۰۰ هزار نفر می رسد.
سیفی درباره اینکه آیا مشخص شده است که کدام دانش آموزان به اینترنت دسترسی ندارند، خاطرنشان کرد: تمام استان های کشور موظف شده اند اطلس دسترسی دانش آموزان به روش های مختلف آموزشی را در بیاورند و به این ترتیب مشخص می شود که کدام دانش آموز به اینترنت یا وسیله هوشمند دسترسی ندارد.
وی با اشاره به اینکه از قبل هم آموزش مجازی از نظر آموزش و پرورش یک آموزش مکمل بوده است، تصریح کرد: خصوصاً برای پایه های دبستان و به طور خاص برای پایه های اول دبستان هیچ چیز جای آموزش حضوری را نمی گیرد. به همین دلیل در مناطق محروم کلاس های ابتدایی قرار است دو روز در هفته تشکیل شود. در مناطق عشایری هم که کلاس ها باز است و در بقیه جاها نیز هر جا تعداد کم باشد و منطقه سفید باشد کلاس حضوری برپا می شود. قطعاً سلامت دانش آموزان اولویت اول ماست و معلمان عشایری ما نیز پروتکل ها را به خوبی رعایت می کنند.
سیفی در پاسخ به سوال دیگری درباره اینکه آیا برای اجرایی شدن اساسنامه مدارس عشایری اتفاق تازه ای افتاده است؟ گفت: هنوز اتفاقی نیفتاده و امیدواریم این اساسنامه هرچه زودتر اجرایی شود چرا که آمار بازماندگان از تحصیل را به شدت کاهش می دهد و ماندگاری معلمان آموزش دیده در این مناطق را بالا می برد. وقتی بتوانیم حق کوچ و آمد و شد و سکنی گزیدن معلمان عشایری را بدهیم، قاعدتاً تأثیر بسیاری بر وضعیت آموزش در این مناطق دارد. ماده ۵ این اساسنامه تأکید دارد به منظور افزایش پوشش تحصیلی و جلوگیری از ترک تحصیل دانش آموزان خصوصاً دانش آموزان دختر، باید نسبت به ارائه فزون تر موارد پرورشی و آموزشی در دوره های متوسطه اهتمام شود. از جمله رفت و آمد رایگان، تأسیس خوابگاه شبانه روزی و تلاش برای گسترش آموزش از راه دور. مهمتر اینکه اگر ماده ۱۴ اساسنامه اجرا می شود تحقق عدالت آموزشی و توسعه متوازن آموزش در مناطق عشایری به اجرا در می آمد.
وی در پایان از معلمان عشایر و راهبران آموزشی که به صورت دغدغه مند و دلسوزانه در شرایط کرونا حضور داشته و آموزش ها را پیگیری کرده و می کنند، قدردانی کرد.