شیراز- مردم«بیرم»خواستار انتشار آزمایش کیفیت آب شرب هستند و می گویند آب آشامیدنی قابل استفاده نیست. این درحالیست که یک کارشناس علوم آزمایشگاهی با آزمایشی ساده کیفیت آب را نامطلوب دانست.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: پس از گزارش هفته گذشته خبرگزاری مهر در خصوص مشکلات آب شرب بیرم در لارستان و انتشار فیلمی از کیفیت نازل آب لوله کشی، روابط عمومی آبفا فارس با بیان اینکه آب شرب بیرم مشکلی ندارد و از کیفیت مطلوبی برخوردار است به این موضوع واکنش نشان داد.

سید علی خلیلی مدیر روابط عمومی شرکت آب و فاضلاب استان فارس طی گزارشی روند آبرسانی به شهروندان شهر بیرم را عادی اعلام کرده بود و اظهار داشت: وضعیت آب شرب این شهر از نظر کمی و کیفی مطلوب است.

آب شرب شهر بیرم در حال حاضر از محل سه حلقه چاه آب تأمین می‌شود و در تابستان سال جاری که فصل گرما و ماه‌های اوج مصرف آب می‌باشد، تاکنون شهروندان این منطقه از نظر کمیت و تأمین آب در تنگنا نبوده و با کمبودی در حوزه تأمین آب مواجه نشده‌اند.

افت فشار آب در برخی مناطق این شهر ناشی از اوج مصرف روزانه است و در شهر گرمسیری بیرم تنها در بعضی از ساعات شبانه روز به علت اوج مصرف با افت محدود فشار آب مواجه می‌شویم که این مورد بسیار طبیعی است و در دیگر شهرهای استان فارس نیز افت فشار معمول و قابل پیش بینی است.

در همین راستا شرکت آب و فاضلاب استان فارس می کوشد تا با بهره برداری مجدد از چاه شماره ۴ شهر بیرم که در حال کف شکنی می‌باشد، افت فشار آب در برخی از نواحی شهر را برطرف سازد. از نظر تأمین کیفی و بهداشتی آب شرب شهر بیرم نیز، شبکه آب شرب شهر با ۲ دستگاه کلرزن گازی گند زدایی می‌شود و همچنین بصورت ماهانه، آب چاه‌ها، مخازن و شبکه شهر نمونه برداری می‌شود و توسط آزمایشگاه امور آبفای لارستان مورد آزمایش کیفی قرار می‌گیرد و خوشبختانه تا کنون هیچ‌گونه گزارشی مبنی بر آلودگی آب این شهر گزارش نشده است.

همچنین کارشناسان شبکه بهداشت شهر بیرم نیز به صورت ماهانه از آب شرب بیرم نمونه برداری و آزمایش انجام می‌دهند و گزارش و نتایج تمام این آزمایش‌ها در اداره آبفا شهر بیرم موجود می‌باشد. در حال حاضر بخش بیرم داری سه دستگاه آب شیرین کن است که ۲ دستگاه آن متعلق به بخش خصوصی و یک دستگاه نیز متعلق به اداره آبفا شهر بیرم می‌باشد که همه این آب شیرین کن‌ها فعال بوده و در حال بهره برداری می‌باشند.

از آب شیرین کن‌های خصوصی یک دستگاه در روستای کریشکی واقع در ۵ کیلومتری شهر بیرم با تولید روزانه ۶۰ متر مکعب و یک دستگاه نیز در شهر بیرم با تولید روزانه ۱۲۰ متر مکعب در حال خدمات دهی به مردم بخش بیرم می‌باشند. همچنین آب شیرین کن اداره آبفا بیرم در روستای بالاده در فاصله ۵ کیلومتری از شهر بیرم نصب گردیده است. این آب شیرین کن روزانه ۳۰ متر مکعب تولید آب دارد که با نرخ آب بهای مصوب و با نظارت اداره آبفا، آب شرب شیرین در اختیار شهروندان بیرم و ساکنان روستاهای بخش بیرم قرار می‌دهد.

این بیانیه با اعتراض شدید شورای شهر بیرم و بیانیه این شورا در خصوص منتشر کردن گزارشات کارشناسی و آزمایشگاهی همراه بود.

مرورگر شما از ویدئو پشتیبانی نمی‌کند.
فایل آن‌را از اینجا دانلود کنید: video/mp4

طی مدت اخیر آب شرب بیرم و گزارشات مردمی به دست آمده نشان می‌دهد مردم این منطقه با مشکلات بسیاری روبرو هستند و برنامه‌هایی که برای بهبود این شرایط در نظر گرفته شده همگی بلند مدت است.

افت فشار و قطعی‌های مکرر و عدم دسترسی مناسب مردم به آب و گل آلود بودن آن نیز از جمله مسائلی است که بیرمی ها و مردم این منطقه هر روز با آن مواجه هستند این در حالیست که بیرم از جمله مناطق گرم استان است که این روزها نبود آب شرب نیز بر رنج مردم افزوده است. مشکلی که به محل گلایه‌ها و اعتراضات مختلفی بدل شده است.

با آغاز دهه اول محرم نیز سخنرانان این مراسم در بیرم نیز بخشی از سخنان خود را به این موضوع اختصاص دادند از آن جمله حجت الاسلام زائری بیرمی که با گلایه از وضعیت بد آب شرب در این منطقه خواستار رسیدگی سریع به مشکلات مردم شد و در هیأت اصغریه بیم حاج قاسم صداقت نیز با اظهار تأسف از موضع مسئولان آبفا با اشاره به پیگیری‌های نماینده لارستان در مجلس شورای اسلامی گفت: نماینده لارستان در دیدار با وزیر با ارائه آمار و نظرات کارشناسی علمی از املاح بالای آب بیرم و غیر قابل شرب بودن آن گفته و بسیار جای تأسف دارد که مسئولان آبفا اینچنین و به راحتی مشکلات مردم را نادیده می‌گیرند.

همچنین اهالی بیرم نیز در فیلمی با گلایه از موضع آبفای فارس و نشان دادن آب کدر و قهوه‌ای رنگ لوله‌ها می‌پرسند: آیا مسئولان حاضرند چنین آبی را به فرزندان خود بدهند؟

شورای اسلامی شهر بیرم: گزارشات کارشناسی و بهداشتی آزمایشگاه در خصوص آب بیرم را منتشر کنید

شورای شهر بیرم نیز در بیانیه‌ای مواضع خود را در خصوص وضعیت آب منطقه اعلام کردند.

در این بیانیه آمده است: در خصوص مشکلات آب شرب بیرم آنچه مشخص و مبرهن است اینکه هر آن‌کس که قطره‌ای نوشید از مزه بی‌مزگی آن از تلخی و شوری آن یا از املاح گچ و رسوب آن دانست بُحرانِ ته‌مانده آب سفره‌های زیرزمینی بیرم را.

اما چه شده که از نتایج آزمایش‌های میکروبی چاه‌های آب شرب بیرم (که توسط شبکه بهداشت لارستان) و آزمایش شیمیایی (توسط آبفای شهری) ماهانه انجام می‌پذیرد آمار و ارقامی نیست.

اگر امروز نماینده ارزشمند و حق‌گوی شهرستان از مشکلات آب شرب و زمین تشنه بیرم فریاد می‌زند چون باور دارد این درد چند دهه گذشته را، او صدای درد را شنید که آمد، او درد را حس کرد که فریادش بلند شد، او تَرَک دل‌های خسته مردمان صبور بیرم را در بی‌توجهی سالیان سالِ دست‌اندرکاران، با گوش جان شنید که نقاب تعارفات را کنار زد و به ندای بلند بیرم را دریابید خواستار توجه بیشتر به این دیار تشنه شد.

اما متولیان امر که این آب غیرقابل‌شرب را زمزم معرفی می‌کنند چه هدفی به دنبال دارند؟ خدا می‌داند. آیا از درد و داغ بیش از ده‌ها بیمار مبتلا به سرطان گوارشی و کلیوی که خانواده‌ها را داغدار یا درگیر بیمارستان‌ها کرده اطلاع دارند؟ آیا از آمار بیماران دیالیزی مردمان صبور بیرم خبر دارند؟ آیا از آمار بیماران دیالیزی مردمان صبور بیرم خبر دارند؟ آیا از هزینه‌های سنگین تهیه آب شرب در این آشفته‌بازار کرونا اطلاع دارند؟

اگر اندک اطلاعی حاصل می‌کردند یا اگر به مدت فقط یک هفته در کنار این مردمان نجیب و شریف بیرم زندگی می‌کردند مطمئناً قضاوت به‌گونه‌ای دیگر بود. ای‌کاش بجای توجیه ناکارآمدی‌های گذشتگان و سیاسی‌کاری در مشکلات، پنبه غفلت را از گوش بیرون آورده و صدای مظلومیت مردمان محروم بیرم را بشنوند، آستین همت بالا زده و در رفع محرومیت‌ها تلاش کنند.
باشد که محرم، یادآور تشنگیِ تاریخ بشریت و این سمبل مظلومیت اهل‌بیت (ع)، فریاد العطش کودکان سرزمین تشنه بیرم را بشنوند. و عباس وار ساقی دل‌های تشنه خدمت به مردمان این دیار باشند.
تا همواره دعای عاقبت‌به‌خیری دل‌های پاک مظلومان و محرومان ره‌توشه آخرتمان شود.

دلایل علمی در رد مطلوب بودن آب بیرم

اما آزمایش ساده علمی که بر روی آب شرب (لوله کشی) بخش بیرم صورت گرفته نتایج دیگری غیر از مطلوب بودن کیفیت آب دارد.

رسول عرفانی کارشناس علوم آزمایشگاهی در گفتگو با خبرنگار مهرو با انجام یک آزمایش عملی با بیان اینکه هدایت الکتریکی یا رسانایی الکتریکی شاخصی از خلوص آب است و هرچه آب خالص‌تر باشد رسانایی آن پایین‌تر است افزود : رسانایی الکتریکی آب می‌تواند مقدار کل جامدات محلول در آب TDSرا تخمین بزند.

مرورگر شما از ویدئو پشتیبانی نمی‌کند.
فایل آن‌را از اینجا دانلود کنید: video/mp4
وی با اشاره به فیلم آزمایش بر روی آب بیرم افزود: همانگونه که در فیلم مشاهده می‌شود هدایت الکتریکی آب مقطر نزدیک به صفر و بدین معنی است که فاقد املاح است و در ادامه می‌بینید که هدایت الکتریکی آب تصفیه و آب معدنی ۲۸۰ و ۳۰۵ میکروزیمنس است و در مقابل هدایت الکتریکی آب لوله کشی شهری بالای ۴۰۰۰ میکرو مشاهده می‌شود.

عرفانی با یادآوری اینکه حداکثر مقدار مجاز TDS آب آشامیدنی در استاندارد آب شرب ذکر شده‌است گفت: این مقدار در استاندارد آب شرب ایران ۱۵۰۰ و در شرایط ویژه ۲۰۰۰ میلی گرم در لیتر ذکر شده‌است این تنها یکی از پارامترهای کیفیت مطلوب آب آشامیدنی است و سایر پارامترها نظیر pH و نیترات جوابی در دسترس نیست.

عرفانی در خاتمه یادآور شد TDS آب دریا ۹۰۰۰ است و این نشان می‌دهد که آب بیرم با عدد ۴۰۰۰ کیفیت بسیار نازلی دارد.

به هر حال مردم شهر بیرم در خصوص آب شرب منطقه گلایه دارند و در این باره مسئولان باید برای شفاف سازی بهتر امور، آزمایش‌های کیفیت سنجی آب را منتشر کنند.