به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت علوم، آیین رونمایی از سامانه پلتفرم حافظه ملی و سامانه سنا، با حضور معاون اول رئیس جمهوری و وزیران علوم، تحقیقات و فناوری، فرهنگ و ارشاد اسلامی و آموزش و پرورش در سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران برگزار شد.
غلامی در این مراسم ضمن تسلیت ایام شهادت حضرت اباعبدا… الحسین (ع) اظهار داشت: در عصری زندگی میکنیم که آن را با ویژگیهای انفجار اطلاعات نیز تعریف کردهاند. در این عصر، دسترسی به اطلاعات تسهیل شده و فناوری نیز به مدد آن آمده؛ اما آنچه جویندگان دانش و پژوهشگران به آن دسترسی پیدا میکنند شاید در حدی که اراده و اندیشه حقیقتجوی آنها انتظار دارند نمیتواند آنها را اقناع و سیراب کند، مگر آنکه اطلاعات و منابع، مستخرج از منابع اصیل باشد.
وی افزود: منابع و مستندات در طول تاریخ، در مجموعهها و اماکنی با عنوان «کتابخانهها» جمعآوری و در مخازن حفاظت شده نگهداری میشوند، که خیلی وقتها دسترسی به آنها برای افراد محدودی امکانپذیر است.
به گفته وزیر علوم، در مراکز علمی دنیا، یکی از برنامهها و اقداماتی که در عمل به آن پرداختهاند، دادن دسترسی به منابع علمی در اختیار خودشان است و مشاهده میکنیم که دانشگاهها و مراکز علمی مختلف، دسترسی آسان به این منابع را فراهم کردهاند و به نوعی با برنامهها و محدودیتهایی در اختیار جویندگان دانش و حقیقت قرار میگیرد. آنچه مهم است آن است که دسترسی به اسناد و مدارک اصیل معتبر و قابل اعتماد آسان نمیباشد و گاهی مقدور نیست.
وی با بیان اینکه به سبب سبقه تاریخی و فرهنگی، منابع علمی بسیاری در دانشگاهها و مراکز علمی، تخصصی و عمومی کشور گردآوری شده است، تصریح کرد: سامانهای که رونمایی شد یکی از روشهای خوب و اقدامات مهمی است که ما به عنوان صاحب سرمایه و میراث غنی فرهنگی و علمی، این فضا را برای دسترسی هم دانشپژوهان کشورمان و هم در دنیا فراهم میکنیم.
غلامی خاطرنشان کرد: راهاندازی این سامانه میتواند این فرصت را فراهم کند که در حوزه تحقیقات تاریخ، فرهنگ و بسیاری از زمینههای علمی، این ثروت و گنجینه ارزشمند را در اختیار محققان و دانش پژوهان قرار دهیم و حتماً آثار و برکاتی را به دنبال خواهد داشت که در نوع خود ویژه خواهد بود.
گفتنی است در این آیین نخستین و جامعترین بانک کتاب شناسی منابع فارسی جهان با عنوان سامانه «حافظه ملی»، با هدف رسیدن به درگاه تعاملی کنشگران میدان علم، غنی سازی تجربه کاربران و توزیع عادلانه اطلاعات و همچنین در جهت توزیع عادلانه و دسترسی آزاد به اطلاعات نخستین پایگاه جستوجوی محتوای روزنامه و نشریات کشور با عنوان «سنا» رونمایی شد.