تاریخ انتشار: ۱۱ شهریور ۱۳۹۹ - ۱۰:۵۱

همدان - مسئول واحد آموزش و پژوهش حوزه هنری استان همدان گفت: کتاب «قهوه خانه در همدان» از مجموعه دانشنامه استان همدان به مناسبت ۱۳ شهریور روز مردم شناسی منتشر شد.

مصطفی قهرمانی ارشد در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه قهوه خانه‌ها از مراکز تجمع و مراودات اجتماعی مؤثر بین مردم بوده‌اند، گفت: کتاب «قهوه خانه در همدان» به معرفی انواع قهوه خانه‌ها، قهوه چی ها و تاریخ قهوه خانه در استان همدان پرداخته و ۳۰۰ قهوه خانه در همدان را برشمرده است.

مصطفی قهرمانی ارشد با اشاره به اینکه قهوه خانه‌ها دارای مجموعه‌ای از اصناف بوده‌اند، گفت: نقالی و پرده خوانی، نقاشی، خوانندگی، معرکه گیری و هنرنمایی پهلوان‌ها و فروشنده‌های فعال در قهوه خانه‌ها، از مجموعه صنف‌های فعال در قهوه خانه‌های همدان بوده است.

وی قهوه خانه‌ها را دارای کارکرد ادبی و اجتماعی مؤثر بین مردم دانست و افزود: کارکرد ادبی قهوه خانه‌ها از دوره صفویه رایج شد که شامل شعر و شاعری، سخن وری، سردمداری و قصه خوانی بوده و کارکرد اجتماعی آن انجام امور خیریه، گلریزان، تهیه جهیزیه برای نیازمندان، ریش سفیدی بزرگان و رفع دعاوی بین اهالی شهر را شامل می شده است.

مسئول واحد آموزش و پژوهش حوزه هنری استان همدان «علی اصغر حمدیه» را به عنوان پژوهشگر و نگارنده و «محسن صیفی کار» را ویراستار کتاب «قهوه خانه در همدان» معرفی کرد و گفت: این کتاب با پژوهش میدانی، در هفت فصل، ۳۳۶ صفحه، قطع وزیری، به عنوان نوزدهمین اثر مکتوب دانشنامه استان همدان روانه بازار کتاب شده است.

قهرمانی ارشد قهوه‌خانه‌ها را مرکز تعامل چهره به چهره مردم یک شهر دانست و افزود: تعاملات چهره به چهره موجب افزایش سرمایه‌های اجتماعی در جامعه می‌شود که امروزه در سایه فضای مجازی و دوری انسان‌ها از یکدیگر، شاهد کم رنگ شدن آن هستیم و این کتاب در آستانه ۱۳ شهریور روز مردم شناسی منتشر شده است.