به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، در برهه زمانی خاصی قرار داریم، از طرفی بیماری همه گیر کرونا کسب و کارهای بسیاری را به شکلهای مختلف تحت تأثیر خود قرار داده و از طرف دیگر وضعیت اقتصادی نیز تحت تأثیر این شرایط قرار گرفته است. قیمت ارز مدام رو به افزایش است و این وضعیت اولین و اصلی ترین تأثیر خود را بر صنایع کلاسیک همچون صنعت چوب، فلز و … خواهد داشت. در این مقاله میخواهیم وضعیت صنعت چوب و دکوراسیون را مورد بررسی قرار دهیم و از تأثیرات رخ داده و تأثیرات احتمالی افزایش قیمت ارز در کسب و کارهای مرتبط با صنعت چوب بگوییم.
قبل از هر چیز بد نیست نگاهی به آمار و ارقام داشته باشیم. این اعداد و ارقام مربوط به سال ۹۹ است.
آمار و ارقام صنعت چوب
طبق آنچه که شورای ملی صنعت چوب اعلام کرده، مبلمان در حال حاضر در دسته صنایع کوچک و متوسط با رویکرد صادراتی محسوب میشود، اما اعداد و ارقام نشان میدهند گستردگی فعالیتها در صنعت چوب را نمیتوان کوچک در نظر گرفت.
طبق آمار، گردش مالی در صنعت چوب و مبلمان چیزی در حدود هفتاد هزار میلیارد تومان است که البته این عدد در بخشهای مختلف این صنعت همچون زنجیره تأمین، تولید، تجارت و توزیع پراکنده شده است.
آمارها همچنین میگویند که صنعت چوب به راحتی ۱ میلیون شغل و حدود ۸ درصد از اشتغال بخش صنعت را در خود جای داده است. این آمار قطعاً برای شاغلان و صاحبان کسب و کار در این صنعت جالب توجه است.
تعداد واحدهای اقتصادی مرتبط با این صنعت در بخشهای مختلف همچون تولید، توزیع و … نیز چیزی در حدود ۱۰۰ هزار واحد اقتصادی را شامل میشود. بد نیست به اعداد و ارقام زیر هم توجه کنید؛
* بیش از ۳۵۰ کارخانه بزرگ تولیدی فعال در زمینه تولید مواد اولیه و مواد واسطهای همچون ورقهای ام دی اف، نئوپان و ورقهای پوشانده شده با انواع روکش PVC.
* حدود ۳۳۰ کارخانه بزرگ تولید کابینت و دیگر اقلام دکوراسیون
* بیش از ۴۶۷۰۰ واحد اقتصادی صنعتی، کارگاهی و...
* بیش از ۷ هزار شرکت مرتبط و فعال در زمینه توزیع، فروش و بازرگانی
* ۷ شهرک صنعتی فعال در استان تهران (برای مثال شهرک صنعتی چهاردانگه)
* مجموعاً ۱۵ شهرک صنعتی در دیگر استانهای کشور
* مشاغل مرتبط با صنعت چوب، همچون روکش، چسب، انواع فوم، فلز و رنگ و یراق آلات
تأثیر منفی افزایش قیمت ارز در صنعت چوب
تأثیر منفی افزایش قیمت از در صنعت چوب از این بخش از آمارها شروع میشود. بر اساس آمارها میزان صادرات محصولات چوبی و مبلمان، بیش از ۳۰ میلیون دلار در سال است. این عدد چندان کم نیست، اما با وجود اینکه فرصتهای زیادی برای توسعه آن وجود دارد، اما فاصله زیادی تا اعداد مربوط به آمار واردات این صنعت دارد.
بر اساس آمار، ارزش واردات در صنعت چوب چیزی در حدود ۳ میلیارد دلار در سال است. این عدد چندین برابر آمار صادرات این صنعت است و افزایش قیمت ارز باعث میشود این اعداد نگران کنندهتر شوند و نگران کننده تر نیز به نظر برسند. این ۳ میلیارد دلار در واقع صرف واردات مواد اولیه مورد نیاز در این صنایع، ماشین آلات، ابزار و یراق آلات است.
افزایش قیمت ارز در اولین مرحله بر کسب و کارهای فعال در این صنعت تأثیر گذاشته و در مراحل بعدی تأثیراتی بسیار بدی بر اقتصاد کشور نیز به جا خواهد گذاشت.
افزایش قیمت ارز چطور تأثیر منفی خود را میگذارد؟
همانطور که بیان کردیم، ۳ میلیارد دلار واردات در صنعت چوب به مواد اولیه، صنایع، ماشین آلات، ابزار و یراق آلات اختصاص مییابد.
متاسفانه برخلاف اینکه این صنعت وابستگی زیادی به واردات دارد، اما صنعت چوب و مبلمان و کابینت در لیست مشاغل آسیب پذیر قرار نگرفتهاند که این مسئله باعث آسیب رسیدن به کسب و کارهای بزرگ و کوچک در این صنعت شده است.
کسب و کارهای کوچک فعال در این صنعت که نیاز مبرمی به مواردی مثل مواد اولیه و ابزار و یراق آلات دارند متأسفانه به دلیل افزایش قیمت ارز با مشکل شدید در واردات مواد اولیه مواجه شده اند و این مسئله در فعالیت آنها تأثیری بسیار منفی به جای گذاشته است. بدیهی است که برای مثال وقتی قیمت ارز افزایش مییابد قیمت روکش وکیوم که یکی از محصولات مهم در صنعت چوب است با افزایش شدیدی رو به رو شده و قیمت نهایی محصولات نیز افزایش مییابد.
علاوه بر این در کسب و کارهای بزرگ فعال در این صنعت نیز به تجهیزات و ماشین آلات و قطعات مورد استفاده آنها و همچنین مواد اولیه نیاز مبرمی دارند و مشکلات ارزی دامنگیر آنها نیز شده است و در نتیجه میزان تولید و فروش محصولات آنها را کاهش داده است.
به دنبال این تغییرات میزان اشتغال در این صنعت نیز متأسفانه رو به کاهش است.
افزایش قیمت ارز تنها مشکل نیست
مشکلات دیگری هم وجود دارند که مانع واردات مواد اولیه به کشور میشوند. برای مثال چوب که به عنوان یکی از مهمترین مواد اولیه در صنعت چوب شناخته میشود از داخل کشور غیر قابل تأمین است و به دلیل قوانین ممنوعیت بهره برداری از جنگلها در ایران این مشکل نیز یکی از مشکلات مهم است. به گفته صاحبان کسب و کارهای متوسط و کوچک فعال در حوزه چوب و کابینت این روزها حتی دیگر محصولات وارداتی معمولی مثل روکش ام دی اف MDF نیز به سختی قابل تأمین است.
این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.