اهواز- یک فعال فرهنگی و شاعر آئینی خوزستان گفت: ترویج هنر و ادبیات عاشورایی در استان خوزستان ضروری است

به گزارش خبرنگار مهر، مصطفی بوعذار عصر امروز در نشست ترویج هنر و ادبیات عاشورایی، اظهار کرد: پیام غنی عاشورایی قرن‌هاست که دستمایه شاعران متعهد و ولایی قرار گرفته است و تبیین مفاهیم، ترویج هنر و ادبیات عاشورایی در استان خوزستان ضروری است که این امر بیشتر توسط هنرمندان، شاعران و نویسندگان شکل می‌گیرد.

وی افزود: یکی از ویژگی شاعران عاشورایی، تعهد و اخلاص و اعتقاد راسخ به مبانی عاشورا است و در این میان خوزستان در زمینه شعر عاشورایی دارای پتانسیل فراوان و استعدادهای جوان و متعهدی است.

این نویسنده خوزستانی بیان کرد: هر چند که در دهه هفتاد کنگره‌های شعر عاشورایی به همت شرکت مناطق نفت‌خیز جنوب برگزار شد و به جریان تربیت شاعران عاشورایی کمک کرده است اما جای خالی شب‌های شعر در طول ماه‌های محرم و صفر برای مخاطبان احساس می‌شود.

این شاعر آئینی ادامه داد: برنامه‌ریزی مدیریت فرهنگی استان باید در راستای تداوم بخشی و اثربخشی بالای رویدادهای عاشورایی باشد به شکلی که ما شاهد برنامه‌های غنی با حضور حداکثری مردم و مخاطبان ادبیات باشیم.

وی یادآور شد: برخی جشنواره‌ها به دلیل نداشتن ساختار مناسب و نبود استمرار همچون همایش «ناله‌های فرات» متأسفانه جایگاه خوبی را در میان شاعران عاشورایی پیدا نکرد و نیازمند اصلاح است‌.

بوعذار تأکید کرد: برای ترویج ادبیات عاشورایی، افق‌های روشنی ترسیم شده است و روز به روز بر شمار شاعران دینی و عاشورایی افزوده می‌شود و در جای‌جای خوزستان شاعران خوب با گویش‌های مختلف در رسای شهدای کربلا و وقایع عاشورا خلق اثر می‌کنند اما هیچ آمار دقیق و مشخصی از تعداد و مشخصات آنها وجود ندارد.

وی با گلایه از تعطیلی کانون شاعران آئینی در سازمان تبلیغات اسلامی خوزستان، اضافه کرد: این شاعران بر اساس اعتقادات خود و نگاه ارزشی خود آثاری را در این زمینه تولید می‌کنند که اغلب از چشم مدیران فرهنگی و هنری که داعیه‌دار فرهنگ و هنر دینی هستند، مغفول می‌ماند.

مدیر انجمن ادبی شاهد اهواز ادامه داد: چه بسا با تشکیل کانون شاعران آئینی به زبان فارسی – عربی و انتشار آثار این افراد در هر سال ما شاهد جریان خوبی را در این عرصه باشیم.

نارسایی‌های ادبیات در خوزستان

بوعذار با بیان اینکه در ادبیات خوزستان نارسایی‌هایی وجود دارد، تصریح کرد: متأسفانه برخی مدیران فرهنگی به طور مداوم شعار حمایت از فعالیت‌های ارزشی و دینی را در حد شعار فریاد می‌زنند و گاهی با جریان‌های ناسالم در ادبیات همسو می‌شوند و با آگاهی از این مسائل، سکوت کرده‌اند.

این نویسنده خوزستانی اظهار کرد: در این میان مجموعه فرهنگی شهرداری اهواز و اداره کل ارشاد خوزستان با برگزاری برخی رویدادهای هدفمند همچون سوگواره پوستر عاشورایی و همایش شعر مقاومت در شادگان به زبان عربی به تنهایی در این عرصه گام برداشته‌اند و در عین حال دستگاه‌ها و نهادهای متولی و مرتبط به راحتی شانه خالی کرده‌اند ولی در جذب بودجه‌های فرهنگی از پایه‌های ثابت در جلسات استانداری هستند که هیچ خروجی مناسبی را در این راستا نداشته‌اند.

دبیر جشنواره ادبی «خوزخندان» افزود: مدیران دوربینی باید از چرخه مدیریت فرهنگی و هنری استان خارج شوند چرا که این شیوه ناصحیح آنها خیانت به شاعران و نویسندگان و هنرمندان است.

بوعذار همچنین گفت: در ادبیات خوزستان شاعران برجسته‌ای وجود دارند که در عین گمنامی، حرف‌های بسیاری را برای گفتن دارند اما متأسفانه به دلیل رابطه‌های موجود و برخی مشکلات ساختاری نهادهای فرهنگی همواره در برخی محافل و رویدادها نامی از آنها آورده نمی‌شود.

معرفی بزرگان شعر آئینی

این نویسنده بیان کرد: در تاریخ هستند کسانی که در شعر عربی، شعر آئینی گفته‌اند و کسی نمی‌تواند منکر آنها شود. به طور مثال «دعبل خزاعی» از شعرای بزرگ عرب بود که شعر آئینی می‌گفت و یا «فرزدق» شاعری که در جواب هشام در دفاع از امام سجاد (ع) شعر معروفش را سرود که از بزرگان شعرای عرب است و الگویی برای شاعران جوان عرب خوزستان باید باشد.

وی ادامه داد: حضور فعال شاعران عرب خوزستان به ویژه شادگان و حضور با بصیرت آنها در محافل و رویدادها تحسین آمیز است و ضرورت راه‌اندازی انجمن شاعران عرب خوزستان و به طبع آن در شهرستان‌ها احساس می‌شود.