رئیس روابط خارجی دانشگاه آرژانتین می گوید فشارهای آمریکا بر ایران و ونزوئلا نه تنها موجب مقاومتر شدن آنها شده بلکه شرایط را به سمتی سوق داده که تهران و کاراکاس را به یکدیگر نزدیکتر کرده است.

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل - عبدالحمید بیاتی: آمریکا که تاکنون ازاقدامات خود علیه ایران و ونزوئلا بهره‌ای نبرده و در رسیدن به خواسته‌های خود ناتوان مانده، در روزهای اخیر تحریم‌های جدیدی را علیه کاراکاس و جمهوری اسلامی ایران به اجرا گذاشت.

تحریم‌های جدید آمریکا علیه ونزوئلا در حالی اعمال می‌شوند که واشنگتن در طول سه سال اخیر از هیچ تلاشی برای سرنگون کردن دولت قانونی «نیکلاس مادورو» کوتاهی نکرده است.

در همین رابطه «خورخه آریاسا» وزیر خارجه ونزوئلا با انتشار پیامی در توئیتر در واکنش به تحریم‌های جدید آمریکا علیه کاراکاس و تهران، ضمن محکوم کردن این اقدامات در برابر جامعه جهانی، تحریم‌های یک جانبه آمریکا علیه ایران و شخص «نیکلاس مادورو» رئیس جمهور قانونی ونزوئلا را به عنوان بخشی از کارزار مداوم متجاوزانه دولت واشنگتن علیه جمهوری اسلامی ایران و کاراکاس خواند.

«نیکلاس مادورو» رئیس جمهور ونزوئلا نیز در اظهارات ویدئویی خود در مجمع عمومی سازمان ملل خواستار صف آرایی کشورهای عضو این سازمان بین المللی در برابر تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه این کشور و همچنین متحدان آن از جمله کوبا، نیکاراگوئه و سوریه شد.

پروفسور استرز: زمان آن رسیده که دولت آمریکا استراتژی دیگری را از طریق گفتگو البته به صورت چندجانبه با کشورها در پیش بگیرد

مادورو در این باره گفت که «ما باید خواستار توقف تمام تدابیر قهری یکجانبه و تمام تحریم‌های ادعایی شویم».

برای تحلیل بهتر شرایط موجود در آمریکای لاتین بویژه مناسبات میان ایران و ونزوئلا و همچنین تقابل آمریکا با کاراکاس و تهران، خبرنگار مهر گفتگویی با پروفسور «سباستین استرزر» انجام داده که در ادامه می‌آید.

استرزر رئیس حوزه روابط خارجی در بخش نظارت بر تجارت‌های بین‌المللی دانشگاه ملی آرژانتین است. وی سابقه فعالیت در آسیا گلوبال مدیا و کشورهای حوزه آ سه آن را نیز دارد.

متن این گفتگو به شرح زیر است:

*آمریکا با وجود نتیجه نگرفتن از اقدامات خود علیه ایران و ونزوئلا، تحریم‌های جدیدی را علیه تهران و کاراکاس وضع کرده، ارزیابی شما از این تحریم‌ها در شرایط فعلی چیست؟

این تحریم‌های جدید در دوران شیوع کرونا علیه ایران و ونزوئلا اعمال شده اند که همین امر این کشورها را بیشتر تحت تأثیر قرار می‌دهد. با این وجود ایران و ونزوئلا ایستادگی خود را نشان داده اند و این امر با حرکت بیشتر آنها به سمت هم نمایان‌تر شده و با در نظر گرفتن تبادلات در حال انجام میان تهران و کاراکاس در بخش نفت، غذا و محصولات پزشکی این امر مشخص‌تر می‌شود. فکر می‌کنم که دولت مادورو در حال یاد گرفتن نحوه ایستادگی در برابر تحریم‌های بلند مدت آمریکا، از ایران است.

*خورخه آریاسا، وزیر خارجه ونزوئلا، در واکنش به این تحریم‌ها گفته که این اقدام بخشی از کمپین تهاجمی ادامه دار آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران و ونزوئلا است، آیا شما این موضوع را تائید می‌کنید؟

سخنرانی اخیر دونالد ترامپ در مجمع عمومی سازمان ملل، نگاه عمیق او به یکجانبه گرایی را ترسیم کرد و نشان داد که وی حتی با ایده متحدان آمریکا نیز همراهی نمی‌کند

این تحریم‌ها یک راه بدون هزینه برای آمریکا هستند که از طریق آن می‌خواهد رفتار ایران و ونزوئلا را تغییر بدهد. مشکل آمریکا این است که این کشورها (ایران و نزوئلا) در برابر واشنگتن مقاومت می‌کنند و همچنان با وجود آنکه چند دهه است با تحریم مواجه هستند سرپا ایستاده اند. در نتیجه ممکن است زمان آن رسیده باشد که دولت آمریکا استراتژی دیگری را از طریق گفتگو البته به صورت چندجانبه با این کشورها در پیش بگیرد.

*شما به مذاکرات چند جانبه اشاره کردید، وزیر خارجه ونزوئلا می‌گوید «اقدام جدید آمریکا علیه چندجانبه گرایی بوده و این نکته را تائید کرده که حاکمان ایالات متحده به تصمیم‌های جمعی اهمیتی نمی دهند»، شما این موضوع را چطور ارزیابی می‌کنید؟

حقیقت آن است که اقدام آمریکا در می ۲۰۱۸ در خروج از برجام مثال روشنی از عدم حمایت این کشور از چندجانبه گرایی است. بعد از خروج آمریکا از این توافق تحریم‌های زیادی به اجرا گذاشته شده اند و سخنرانی اخیر دونالد ترامپ در مجمع عمومی سازمان ملل، نگاه عمیق او به یکجانبه گرایی را ترسیم کرد و نشان داد که وی حتی با ایده متحدان آمریکا نیز همراهی نمی‌کند. اتفاق عجیبی که در این بین می‌تواند رخ دهد آن است که در انتخابات ریاست جمهوری ماه نوامبر ترامپ پیروز می‌شود یا خیر. ممکن است جو بایدن نامزد حزب دموکرات مسیر دیگری را در پیش گرفته و به چند جانبه گرایی بازگردد.