فعال سیاسی بحرینی در مقاله ای به تشریح دغدغه های حکومت و مردم در شبه جزیره عربستان پرداخت و اعلام کرد که قدرت منطقه ای عربستان رو به افول است.

به گزارش خبرگزاری مهر، روزنامه القدس العربی در مقاله‌ای به نقل از «سعید الشهابی» فعال سیاسی و روزنامه نگار بحرینی نوشت: دیدگاهی وجود دارد که می‌گوید قدرت منطقه‌ای عربستان رو به افول است. نشانه‌های این گفته به شرح زیر است:

۱- کاهش نقش منطقه‌ای ریاض در مقابل افزایش نقش امارات و کاهش اقدام مشترک عربی. ولیعهد عربستان در ارزیابی روابط با امارات اشتباه کرد. مطمئناً در دست گرفتن زمان امور عربستان از سوی محمد بن سلمان کشورش را تضعیف کرد؛ زیرا او افراد با تجربه را از عرصه سیاسی کنار گذاشت.

۲- اتکای بیش از حد به خارج و مشخصاً آمریکا و این اتکا عربستان را ضعیف و بدون اراده نشان داد که مستقیماً از آمریکا دستور دریافت می‌کند.

۳- نوع نگاه به ایران و موضع گیری نسبت به این کشور در تضعیف عربستان بسیار نقش داشت. تفاوت زیادی میان حضور عبدالله بن عبدالعزیز در کنفرانس اسلامی ۱۹۹۷ برگزار شده درتهران با وضعیت فعلی وجود دارد آن کنفرانس قدرت عربستان را از طریق تفاهم با همسایگان نشان داد؛ اما در وضعیت کنونی احساسات و نیروی نظامی برای هدف قرار دادن ایران بسیج شده است.

۴- بی توجهی به شورای همکاری خلیج فارس که جبهه‌ای مشترک برای رویارویی با تهدیدات امنیتی داخلی و خارجی بود. سیاست عربستان برای سیطره و به حاشیه راندن دیگران کمکی به حفظ یکپارچگی این نهاد و نهادهای دیگری چون اوپک یا سازمان کنفرانس اسلامی نکرد.

۵- سیاست کنونی عربستان درباره قضیه فلسطین، جایگاه این کشور را تضعیف کرده است.

۶- به بن بست رسیدن جنگ یمن به و شکست ائتلاف سعودی در محقق ساختن پیروزی نظامی در این جنگ به تضعیف اعتبار حکام شبه جزیره منجر شده است.

۷- افزایش مشکلات عربستان به علت شدت گرفتن خواسته سازمان‌های بین المللی حقوقی برای آزادی زندان سیاسی به ویژه زنانی که برای حق رانندگی و پایان دادن به نظام سرپرستی مردان مبارزه کردند. این توجه بین المللی به اوضاع داخلی عربستان، مخالفان را به یکپارچکی و اعلام تشکیل حزب ائتلاف ملی سوق داد.

۸- عربستان در انتظار حمله رسانه‌ای و سیاسی هم زمان با دومین سالگرد کشته شدن مخالف عربستانی یعنی جمال خاشقجی است. رئیس جمهور آمریکا تأیید کرد از ولیعهد درخصوص تحمل پیامدهای این جنایت حمایت کرده است؛ اما این مسئله از اهمیت توجه‌ها به آن کم نکرده است بلکه باور به نقش ولیعهد را در قتل خاشقجی بیشتر کرده است.

این واقعیت‌ها منحنی تنازلی عملکرد سیاسی عربستان در سال‌های اخیر را نشان می‌دهد. این نگرانی وجود دارد که عربستان فرصت برگزاری جشن نودمین سالگرد تأسیس خود را نداشته باشد زیرا با هرج و مرج سیاسی، امنیتی و اقتصادی روبرو است زیرا ولیعهد کنونی قادر به حمایت از کشور در برابر این مشکلات نیست و این نگرانی وجود دارد که میراث عبدالعزیز دوام نیاورد.