خراسان رضوی- گروه استانها؛ محمد مولوی*: بر اساس حکم دیوان عدالت اداری با استناد به ماده ۱۳ قانون چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری صنعتی، معافیت مالیاتی کارکنان شرکتهای دانشبنیان لغو شده است. گویا این حکم پیرو شکایتی که در انتهای خردادماه به نتیجه و رأی مثبت دیوان رسیده، به دلیل مغایرت رویکرد فعالیت واحدهای مستقر در مناطق آزاد با ماده ۱۱ قانون چگونگی اداره مناطق تجاری، از همان تاریخ لازمالاجرا است.
در همین راستا شنیدهها حاکی از آن است که سازمان امور مالیاتی از دیوان عدالت اداری خواسته تا طبق روال قبل، معافیت مالیاتی به حقوق کارکنان شرکتها نیز تسری یابد که با آن مخالفت شده است. از سوی دیگر، مشاور معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری هم طی مصاحبهای اعلام کرده که این موضوع مستقیماً به رأی دیوان مربوط میشود و از سمت معاونت نمیباشد.
به زبان سادهتر، یعنی بخشی از نخبگان کشور که همچنان دلسوزانه در خط مقدم تولید علم و اقتصاد کشور مشغول به فعالیت هستند، باید مالیات بدهند اما بازیگران خیر! (چندی پیش کمپینهای مردمی برای حذف معافیت مالیاتی بازیگران شکل گرفت که بینتیجه ماند) مسیر رشد علم و اقتصاد کشور شاید نمیتواند بدون مانع و رخدادهای ناگوار باشد.
مسئولان مربوط، اطلاع دارند که عنوان سال قبل «رونق تولید» بود و امسال هم «جهش تولید»، آیا برای وضع چنین موانعی بهتر نیست در وقت دیگری اقدام کنند؟! گرچه برای نویسنده همچنان این موضوع، ابهام دارد که آیا چنین رخدادی به واقع به وقوع پیوسته یا خیر؟
شایان ذکر است که دیوان عدالت اداری با توجه به جایگاهی که در مسیر رسیدگی به شکایات و اعتراضات مردمی نسبت به آئین نامههای دولتی، مأموران یا واحدها دارد، طبق روال قانونی خود عمل کرده، اما ابهاماتی به طور کلی در این رابطه وجود دارد که بهتر است به آنها پاسخ داده شود:
۱- شاید یکی از بهترین اقدامات برای تقویت شرکتهای دانشبنیان، امکان استفاده آنها از تسهیلات حضور در مناطق آزاد تجاری-صنعتی بوده است. اما این رویکرد مثبت با لغو معافیتهای مالیاتی و دیگر تسهیلات اینچنینی، رفته رفته رنگ میبازد. آیا بهتر نیست که چنین شرکتهایی (به خصوص در زمینه کارکنانشان) شامل قوانین و تسهیلات ویژه و جداگانهای شوند تا به موجب یک شکایت، چنین متزلزل نگردند؟
۲- برخی کارکنان شرکتهای مذکور از عدم اطلاعرسانی به موقع ابراز نارضایتی داشتند. گرچه در روزنامه رسمی کشور اطلاعرسانی صورت گرفته اما گویا نامه عدم تسری معافیت مالیاتی حقوق کارمندان، حدود ۱۰ روز گذشته به این شرکتها ابلاغ شده است که بر این اساس میبایست جریمه سنگینی را به سازمان مالیات پرداخت کنند. اگر به واقع چنین کوتاهی در اطلاعرسانی صورت گرفته، بهتر نیست که جریمه ماههای گذشته به کارکنان شرکتهای دانشبنیان بخشیده شود؟
۳- چرا در این مسیر (به خصوص برای جبران کسری بودجه) از سوی مقامات مربوط، سراغی از مالیات بر درآمد بازیگران محترم کشور گرفته نمیشود؟ شاید هم دیواری کوتاهتر از بازیگران عرصه تولید کشور نیست!
کارشناس ارشد مدیریت بازرگانی