به گزارش خبرنگار مهر، صنعت کشاورزی و دامداری در خراسان جنوبی به دلیل مشکلی ۲۰ ساله در گِل فرو رفته و فعالان در این بخشها با مشکلات متعددی مواجه شده اند.
امروز مشکلاتی اعم از کمبود نقدینگی، افزایش قیمت نهادههای دامی، کم آبی، درد سرهای بانکی و صدها معضل دیگر پای کشاورزان و دامداران را به میدان گلایه باز کرده که رفع آن نیازمند ورود جدی مسئولان وزارتی است.
تشکلها، فعالین و نخبگان بخش کشاورزی استان یکشنبه شب طی جلسهای با وزیر جهاد کشاورزی و هیئت همراه به گفت و گو نشستند تا شاید صدای فریاد خواهی شأن به گوش متولیان برسد و گوشهای از گرفتاریشان هموار شود.
لزوم خرید توافقی محصولات دامی عشایر
نظر رضایی، نماینده جامعه عشایری خراسان جنوبی در این جلسه بیان کرد: توجه به انرژیهای نو، توربینهای بادی، پرداخت تسهیلات قرض الحسنه یک ساله و طرحهای آبرسانی باعث ایجاد اشتغال بین عشایر میشود.
وی خواستار خرید توافقی فرآوردههای دامی به ویژه گوشت قرمز به جای خرید گوشت وارداتی شد و گفت: از نمایندگان خواستاریم این امر را از طریق مجلس پیگیری کنند.
رضایی بیان کرد: همچنین خواستار تأمین نهادههای دامی، یارانه ای و ارزان قیمت متناسب با جمعیت دامی عشایر هستیم که این امر برای حفظ عرصههای منابع طبیعی هم ضروری است.
وی خواستار رفع کمبود نقدینگی تولید کنندگان شد و گفت: در حال حاضر نهادهها گران بوده و نقدینگی لازم برای تأمین نداریم.
اعتبارات آبخیزداری و بیابانزدایی افزایش یابد
احراری، نماینده بهره برداران منابع طبیعی خراسان جنوبی بیان کرد: این استان با قرار گرفتن در کمربند خشک با تهدیدی مانند خشکسالی و کاهش منابع آبی مواجه است.
وی قنوات را منابع امرار معاش عشایر و روستاییان دانست و افزود: کم آبی را میتوان با اجرای طرحهای آبخیز داری رفع کرد که این امر نیازمند توجه است.
احراری اظهار کرد: در خراسان جنوبی سالانه ۷۰۰ میلیون متر مکعب رواناب و سیلاب جریان دارد که میتوان در راستای رفع مشکلات آبی استان مورد استفاده قرار داد.
وی خواستار توسعه و گسترش طرحهای آبخیز داری شد و افزود: همچنین خراسان جنوبی دومین استان بیابانی کشور بوده بنابراین توقع داریم از لحاظ تخصیص اعتبارات بیابانزدایی هم در جایگاه دوم قرار بگیریم.
احراری بیان کرد: همچنین خواستاریم صندوق حمایت از منابع طبیعی در راستای آموزش و توانمندسازی نیروها برای جلب مشارکت مردم در اجرای برنامهها تشکیل شود.
خسارت میلیاردی صنعت طیور
سید حسین خیریه، رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند هم در این جلسه بیان کرد: خراسان جنوبی به علت واقع شدن در منطقه خشک در صنعت طیور دارای موفقیتهای زیادی بوده است.
وی با اشاره به مشکلات پیش روی این صنعت بیان کرد: به علت کرونا و تصمیمات غیر کارشناسی، صنعت طیور دارای خسارتی میلیارد شده است.
وی بیان کرد: صنعت طیور در شش ماه اول سال جاری هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان خسارت دیده و این صنعت را به بحران و ورشکستگی نزدیک کرده است.
خیریه خواستار پرداخت خسارت وارده به مرغداران شد و گفت: همچنین خواستاریم دستور تحویل نهادههای اصلی به مدت دو سال به صورت امانی و با ضمانت نامه بانکی صادر کنید.
وی با بیان اینکه واردات سویا نسبت به سال گذشته ۵۴ درصد افزایش یافته که باعث رشد قیمت محصول شده است، گفت: همچنین ذرت از هزار و ۵۰۰ تومان به سه هزار و ۴۰۰ تومان افزایش یافته است.
خیریه اظهار کرد: برای جلوگیری از سو استفاده دلالان و تولید محصول با کیفیت خواستاریم خام فروشی نهادههای دامی طی دو سال تعطیل و نهادهها به کارخانهها واگذار شود.
لزوم جلوگیری صادرات فلهای محصولات کشاورزی
حاجی زاده، نماینده نظام مهندسی و صنفی کشاورزان خراسان جنوبی در این جلسه بیان کرد: تاکنون برای ۳۵ هزار نفر پروانه بهره برداری نظام صنفی صادر شده است.
وی ادامه داد: علی رغم اعتبار بالای پروانهها، در برخی شهرستانهای خراسان جنوبی توسط بانک کشاورزی مورد حمایت قرار نمیگیرند.
حاجی زاده بیان کرد: کارفرمایان بخش کشاورزی نتوانسته اند تاکنون از معافیتهای بیمهای برخوردار شوند که باید مورد توجه قرار گیرد.
وی با گلایه از پایین بودن قیمت محصولات کشاورزی بیان کرد: همچنین صادرات محصولات کشاورزی استان به صورت فلهای انجام میشود که میطلبد مورد توجه ویژه ای قرار گیرد.
حاجی زاده افزود: برخی از دموکراسیهای اداری بیش از تحریمها، تولید کنندگان را در مضیقه قرار داده که خواستار توجه مسئولان بالادستی است.
گلایهای از بانکها
قاسمی، نماینده گلخانه داران خراسان جنوبی هم در این جلسه با انتقاد از روند طولانی پرداخت تسهیلات برای ساخت گلخانه بیان کرد: خواستاریم در گام اول ۸۰ درصد وامهای مورد نظر پرداخت شود.
وی با بیان اینکه سقف پرداخت وام برای ایجاد گلخانه در استان کم است، اظهار کرد: کارشناسان بانک در کارشناسی وسایل و زمین احداث گلخانه کم لطفی میکنند.
قاسمی بیان کرد: با توجه به شیوع کرونا، کاهش قیمت محصولات گلخانهای چشمگیر بوده و از بانکها خواستار همکاری با تولید کنندگان گل هستیم.
وعدهای که سرانجام نداشت
حجت الاسلام موسوی، نماینده دامداران خراسان جنوبی هم در این جلسه بیان کرد: دولت باید امتیازاتی ویژه بدهد که فردی در استانی مانند خراسان جنوبی به دنبال دامداری برود.
وی با بیان اینکه برای واکسینه گاو هم باید پول بدهیم که برخی واکسن دامها را نزدند و گرفتار شدند، گفت: شیر و گوشت تولیدی را به قیمت تمام شده نمی خرند و این باعث ضرر و زیان تولید کننده میشود.
حجت الاسلام موسوی بیان کرد: یک سال پیش با پیشنهاد دولت برای تأمین نهادههای دامی به میزان ۷۰۰ میلیون از همگام خرید کردیم اما هنوز نه پول را دادند و نه نهاده ای به دست مان رسیده است.
وی با اشاره به صندوقهای حمایت بیان کرد: در صندوق استان سرمایه گذار پول میگذارد اما دولت پولی نمیگذارد.