اصفهان - مبلغ تخصصی دفتر تبلیغات اسلامی با اشاره به چهار رکن ایجاد امنیت روانی در خانه گفت: لبریز کردن فرزند از محبت بسیار اهمیت دارد اما این به معنای ندیدن خطای او و عدم پیگیری آن نیست.

حجت الاسلام محسن دهقانی در گفت و گو با خبرنگار مهر، در ارتباط با مراحل تربیت فرزند از دیدگاه اسلامی اظهار داشت: تربیت فرزند یک کار ۲۴ ساعته است؛ مادران مانند یک مدرسه درس آموزی هستند که اگر آماده تربیت فرزندی سالم باشد می‌توانیم انتظار تربیت یک ملت پاک طینت از فرزندان خود را برای آینده را داشته باشیم.

وی آگاهی در تربیت فرزند را مرحله اول تربیت فرزند معرفی کرد و بیان داشت: ابتدا باید بدانیم که بدون کسب آگاهی‌های لازم نمی‌توانیم تربیت صحیحی داشته باشیم بلکه باید به دنبال کسب آگاهی برویم؛ مرحله بعدی این است که آن آگاهی را به مهارت تبدیل کنیم و مرحله بعد که بسیار هم مهم است، همراهی مربی و متربی یعنی همان والدین و فرزندان است.

نخستین وظیفه والدین ایجاد احساس امنیت روانی برای فرزند است

مبلغ تخصصی دفتر تبلیغات اسلامی و کارشناس تربیت فرزند با بیان اینکه تربیت فرزند در جامعه امروز و حجم بالای هجمه‌های فرهنگی دشمنان کار بسیار مشکلی است، ابراز داشت: اولین وظیفه والدین در تربیت فرزند، ایجاد احساس امنیت روانی برای فرزند است، چرا که اگر این احساس نباشد، ارتباط مؤثر هم شکل نخواهد گرفت.

مبلغ تخصصی دفتر تبلیغات اسلامی با تشریح چهار رکن امنیت روانی آرام سازی فضای خانه، حمایت و پشتیبانی، رازداری و حضور فیزیکی فعال مادر در خانه بیان داشت: محیط خانه باید بدون مشاجره و دعوای والدین باشد و والدین همواره باید از فرزند خود پشتیبانی کنند و نقش حمایتی از او را داشته باشند، راز او و خطاها و نقاط ضعف او را نزد دیگران، هرچند خویشاوندان و نزدیکان، فاش نکنند.

وی اضافه کرد: همچنین، مادر به صورت ویژه باید در تمام فعالیت‌های فرزند در کنارش باشد و در زمان بازی با کودک، حواسش به جای دیگر نباشد و کار دیگری هم انجام ندهد تا فرزند او را باور کند.

اگر عشق و محبت نباشد، تذکر دادن و قهر کردن در مواقع ضروری هم جواب نمی‌دهد

وی لبریز شدن فرزندان از عشق و محبت پدر و مادر را به عنوان دومین وظیفه مهم والدین در تربیت فرزند بر شمرد و گفت: برخی افراد در برابر این حرف ما جبهه گیری می‌کنند و این را با محبت بی جا و لوس شدن فرزند، اشتباه می‌گیرند، در حالی که اگر عشق و محبت نباشد، تذکر دادن و قهر کردن در مواقع ضروری هم جواب نمی‌دهد.

حجت الاسلام والمسلمین دهقانی افزود: عدم قاطعیت و محبت بی مورد سبب لوس شدن فرزندان می‌شود، اما لبریز شدن از محبت باید در مورد فرزند اتفاق بیفتد و این به معنای ندیدن خطای بچه و عدم پیگیری آن نیست، اما باید مراقب باشیم که از الفاظ انحصاری در محبت کردن به فرزندان دوری کنیم؛ مثلاً اگر به کودک بگوییم که فقط تو را دوست دارم، وقتی محبت ما به فرزند دیگر را می بیند، دچار تناقض می‌شود و این مضر است.

اثرات مخرب مشروط کردن محبت برای فرزندان / مقایسه و برچسب زنی؛ ممنوع

مبلغ تخصصی دفتر تبلیغات اسلامی با بیان اینکه ابراز محبت، اثبات محبت، اذیت نکردن و مشروط نکردن محبت، چهار اصل برای لبریز کردن فرزندان از عشق و محبت هستند، تصریح کرد: هرگز بچه‌ها را با دیگران مقایسه نکنید و برچسب نزنید و آنها را در برابر دیگران خوار و ضعیف جلوه ندهید و تقبیح فعل را با تقبیح ذات مخلوط نکنید و اگر فرزند مرتکب عمل ناپسندی شده است، ذات فرزند را مورد حمله قرار ندهیم و آن صفت بد را به دست خودمان در او نهادینه نکنیم.

وی تاکید کرد: باید با مسئولیت دادن به فرزند و احترام گذاشتن به او، محبت خود را ثابت کنیم؛ هیچ گاه با محبت معامله نکنید و به فرزندان نگویید که اگر فلان کار را انجام بدهی یا ندهی دوستت دارم، چرا که با مشروط شدن محبت، فرزند دچار تردید در باور محبت حقیقی والدین می‌شود و کار را دیگر بر اساس وظیفه انجام نمی‌دهند و فقط برای رضایت والدین کار می‌کنند و فرزندانی تملق گو بار می‌آیند.

توهین و تحقیر، عامل عدم همراهی مربی و متربی

حجت الاسلام دهقانی حفظ و تکریم شخصیت فرزند را وظیفه مهم دیگر والدین دانست و اظهار داشت: عدم احساس شخصیت قوی در فرزندان سبب بزهکاری در آنان می‌شود؛ باید گاهی به جای زبان تنبیه، زبان تشویق داشته باشیم و فرزند را تکریم کنیم.

کارشناس تربیت فرزند با اشاره به نیاز فرزندان به دیده شدن و توجه، ابراز داشت: این نگاه و توجه به فرزند باید در زمانی باشد که فرزندان فعالیت عادی خود را بدون ضرر و اذیت کردن انجام می‌دهند اما متأسفانه در اکثر موارد، والدین وقتی به فرزندان توجه می‌کنند که می‌خواهند به خاطر آزار دادن و شلوغ کردن فرزند، به او تذکر بدهند و مورد عتاب قرار دهند.

وی توهین و تحقیر بچه‌ها را عامل گسست عاطفی و در نتیجه همراه نشدن فرزندان با والدین دانست و گفت: خوش قولی نسبت به فرزندان بسیار مهم است و والدینی که خوش قول نیستند، اعتبار خود را نزد فرزندان از دست می‌دهند و اینگونه عنان کار از دستشان خارج می‌شود.

تکنیک پرسش گری و نظرخواهی؛ روشی برای تکریم شخصیت فرزندان

حجت الاسلام والمسلمین دهقانی با اشاره به تکنیک پرسش گری و مشورت و نظرخواهی از فرزندان در امر تربیت، بیان داشت: فرزندان را به میدان بیاوریم و بدانیم که نظرخواهی از آنان، سبب تکریم شخصیت می‌شود و بسیار مهم است.

کارشناس تربیت فرزند با بیان اینکه هیچکدام از ما کامل نیستیم، تصریح کرد: اگر خیال کنیم که همه چیز را می‌دانیم، این خطر بزرگی است و سبب رفتارهای اشتباه در تربیت فرزند می‌شود.

وی محبت منهای قاطعیت را عاملی برای ذلیل شدن والدین در خانه عنوان کرد و افزود: مطالعه کتاب «لجبازی کودکان» از خانم فاطمه بیانفر می‌تواند برای فهم رفتار صحیح محبت و قاطعیت در تربیت فرزندان راهگشا باشد.