خبرگزاری مهر، گروه بین الملل – محمدعلی حقشناس: دکتر «جرالد هورن»، استاد صاحبنام تاریخ در دانشگاه هیوستون و نویسنده چندین کتاب در زمینه تاریخ آمریکا و بردهداری، در گفتگو با خبرنگار مهر سخنان قابل تأملی را درباره مناظره جنجالی هفته گذشته در ایالات متحده بیان نمود.
اولین مناظره بین کاندیداهای جمهوریخواه و دموکرات در ایالات متحده چهارشنبه هفته گذشته برگزار شد و موج واکنشها به آن همچنان ادامه دارد. رسانههای آمریکایی مردم آمریکا را «بازنده» این مناظره نامیدند و از این یک ساعت و نیم به عنوان «شرمساری ملی» یاد کردند.
هر دو نامزد به کرات کلام یکدیگر را قطع میکردند و استفاده از عبارتهای توهینآمیز هم متداول بود و کار به جایی رسید که برگزارکنندگان مناظرهها تصمیم گرفتهاند قوانین جدیدی را برای جلوگیری از بروز آنچه چهارشنبه اتفاق افتاد وضع کنند.
جرالد هورن معتقد است: «این مناظره نشاندهنده یک امپراطوری رو به افول بود که دو کاندیدای پیشتاز ریاستجمهوری بیادبی، خشم، و بینزاکتی را از خود به نمایش گذاشتند و بسیار به مرز خشونت نزدیک بودند – ویژگیای که جز مهمترین خصایص یک امپراطوری است».
یکی از جنجالیترین لحظات این مناظره زمانی بود که ترامپ از محکوم کردن جنبشهای حامی «برتری سفیدپوستان» طفره رفت – جنبشهایی که در ماههای اخیر حتی دست به حملات مسلحانه به تظاهراتهای ضدنژادپرستی زدهاند. او گروهی به نام «Proud Boys» را خطاب قرار داد و به آنها گفت: «آرام باشید و آماده» و این گروه افراطی نیز بلافاصله این سخن رئیسجمهور را به معنی تأیید آنها تلقی کرده و شعار و لوگویی جدید را با همین کلام («Stand down and stand by») ایجاد کرد. از طرف دیگر، دموکراتها نیز سابقه آنچنان درخشانی در مورد دفاع از حقوق سیاهپوستان ندارند.
از دکتر هورن پرسیدیم که وقتی صحبت از مبارزه با نژادپرستی میشود، عملکرد این دو حزب آمریکایی را چگونه مقایسه میکند.
این مناظره نشاندهنده یک امپراطوری رو به افول بود که دو کاندیدای پیشتاز ریاستجمهوری بیادبی، خشم، و بینزاکتی را از خود به نمایش گذاشتند و بسیار به مرز خشونت نزدیک بودند – ویژگیای که جز مهمترین خصایص یک امپراطوری است
او در پاسخ اظهار داشت: «جمهوریخواهان تاکنون بدتر بودهاند زیرا برای پیروزی در انتخابات به رأی گروههای نژادپرست نیاز دارند. اما بخشی از پایگاه دموکراتها نیز روی نژادپرستی پافشاری میکند که نباید آن را از قلم انداخت و به ما کمک میکند که سابقه دوران سناتوری بایدن را بهتر درک کنیم، زمانی که در حبس کردن سیاهپوستان، که هوادران اصلی او بودند، پیشرو بود».
بایدن در بخشی از مناظره اذعان کرد که «نابرابری سیستمی» در سیستم اجرای قانون این کشور وجود دارد اما این مشکلات را صرفاً بر گردن معدود «سیبهای گندیده» موجود در سیستم انداخت. دکتر هورن با اشاره به این سخنان گفت: «بایدن تلاش میکند تا با این دست اظهارات متناقض نظر رایدهندگان بلوکهای متفاوت را جلب کند».
یکی از واکنشهایی که بسیار مورد توجه قرار گرفت، سخنان «ریچارد هاس»، رئیس اندیشکده آمریکایی شورای روابط خارجی، در مورد این مناظره بود. او در توییتی نوشت: «امیدوارم آنطور که مارشال مک لوهان (فیلسوف کانادایی) گفته؛ همه جهان به تماشای این مناظره ننشسته باشند چرا که در این صورت باقیمانده نفوذ آمریکا در جهان نیز تضعیف میشود و آرمان دموکراسی به مخاطره میافتد. (این مناظره) ناامیدکنندهترین، مایوسکنندهترین و ناراحتکنندهترین ۹۰ دقیقه عمرم بود. اگر نگران آینده این کشور نبودید، به تماشای آن نمینشستید».
جرالد هورن نیز حرفهای هاس را تأیید کرد و گفت: «او درست میگوید. میتوانست این را هم اضافه کند که امپریالیسم مستأصل و رو به افول ایالات متحده ممکن است بیش از پیش به سمت شروع جنگ حرکت کند».