اهواز- شهر اهواز را نمی توان با شعار و وعده و وعیدهای اینستاگرامی اداره کرد. مشکلاتی که یکی پس از دیگری روی هم تلنبار می شوند و مسئولان شهری در حال جدال برای ماندن بر صندلی خودشان هستند.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها، نیکا مهر دیلمی: حدود دو سال از روی کار آمدن «موسی شاعری» شهردار جوان اهواز در سمت شهردار این شهرستان می‌گذرد اما اوضاع شهر کماکان آشفته است؛ ورودی‌هایی که بیشتر شبیه یک روستا می‌مانند تا کلانشهر میلیون نفری! ۶ هزار سگ ولگردی که حتی عقیم‌سازی هم نشدند و همیشه در محله‌های شهر پرسه می‌زنند و اکنون با نزدیک شدن به فصل بارندگی، نگرانی‌ها در خصوص آب‌گرفتگی معابر در شهر اهواز افزایش یافته است.

معضل فاضلاب اهواز، قطار شهری، حاشیه‌نشینی چند صد هزار نفری، ناوگان پیر و فرسوده اتوبوس‌رانی و جمعیت رو به افزایش سگ‌های ولگرد تنها گوشه‌ای کوچک از مشکلات شهر اهواز هستند که بر اساس تجربه با تغیر شهردار نیز حل نخواهند شد بلکه هر سال تعدادشان بیشتر و بیشتر می‌شود.

«شاعری» که در روزهای ابتدای فعالیتش گفته بود آمده است تا مشکلات و معضلات این شهر را حل کند، امروز می‌گوید «در شرایطی که منابع مالی مناسب وجود نداشته باشد، اقدامات مؤثری نمی‌توان انجام داد». به نظر می‌رسد این گفته شهردار صرفاً یک شعار برای خالی نبودن عریضه بوده است تا یک طرح و چشم انداز قابل تحقق.

حجم انتقادها به شهردار اهواز در زمان شروع پاندمی کرونا افزایش یافت؛ زیرا در زمان اوج این بیماری همه‌گیر، شاعری اقدام به بستن بسیاری از مسیرهای پرتردد و بازارهای شهر اهواز کرد اما در همان زمان نیز بنرهای تبلیغاتی بازارچه میوه و تره‌بار زیر نظر این سازمان بر روی بیلبوردهای شهر بالا رفت.

پس از آن نیز چند پروژه فرهنگی را با نازل‌ترین سطح ممکن افتتاح کرد و چند باری در شبکه‌های اجتماعی روی آنها مانور تبلیغاتی داد؛ فعالیت‌هایی همچون تغیر رنگ پل سفید و یا رنگ کردن چند سطل زباله در حاشیه‌های خیابان‌های شهر که موجبات ناراحتی هنرمند بومی استان را فراهم آورد.

پروژه‌هایی که هیچ ربطی به هویت شهر اهواز ندارند و تنها برای پر کردن عریضه راندمان معاونت فرهنگی شهرداری علم شده‌اند؛ نمادهای شهری یکی پس از دیگری با یک نظرسنجی اینستاگرامی در صفحه شهردار جوان به رنگ‌های مختلفی در می آیند که هیچ ربطی به پیشینه تاریخی خودشان ندارند.

انتقاد هنرمندان از بی‌نظمی مبلمان شهری

«جلال خراسانی» رئیس سابق انجمن هنرهای تجسمی خوزستان در این خصوص به خبرنگار مهر می‌گوید: به طور حتم هر زمان که سطح برگزاری رویدادها و پروژه‌های فرهنگی در یک شهر و جامعه پایین بیاید، در پی آن سطح سلیقه شهروندان نیز کم‌کم پایین می‌آید.

وی ادامه می‌دهد: در چند سال اخیر در حوزه زیباسازی و مبلمان شهری پایین‌ترین پروژه‌های فرهنگی شاهد بودیم که با کمترین هزینه و کیفیت این پروژه‌ها انجام شدند؛ تأثیرگذاری فرهنگ و هنر در همه بخش‌های جامعه به صورت مشهود قابل دیدن است و به طور حتم با همکاری هنرمندان بومی در زمینه برگزاری فعالیت‌های هنری و فرهنگی صحیح و با کیفیت می‌توان سایر بخش‌های اجتماعی و اقتصادی شهر را نیز بهبود بخشید.

واگذاری‌های مبهم

فعالیت شهردار جوان در ماه‌های اخیر باعث شده تا صدای شورای شهر اهواز نیز دربیاید به گونه‌ای که اعضای شورای این شهر در هفته‌های اخیر در خط مقدم انتقاد از شهردار قرار داشتند؛ پرسش‌هایی که چندین بار در صحن علنی شورا مطرح کردند اما شاعری جوابی برای آنها نداشت.

در همین راستا و پس از رخ دادن جریانات مبهمی همچون واگذاری زمین‌های کیان‌شهر، مهرشهر و تخفیف ۱۶ میلیارد تومانی شهرداری اهواز، مسئله طرح سوال به یک مطالبه جدی تبدیل شد و در دستور کار شورای شهر اهواز قرار گرفت.

انتصابات اخیر شهردار در ماه‌های اخیر که بر اساس مدارک ارائه شده از سوی برخی اعضای شورا حتی برخی از آنها غیرقانونی نیز بوده‌اند، باعث شد تا یکی از اعضای شورای شهر سوالات ۹ گانه خود را که با محوریت آشفتگی در زمینه مدیریت شهری، توقف پروژه‌های عمرانی و استخدام‌های بدون مجوز بود، مطرح کند.

استنکاف شهردار از حضور در جلسه پاسخگویی

شهردار جوان اما از حضور در جلسه پاسخگویی به دلیل ابتلاء به بیماری کرونا سر باز زد؛ بیماری که در دچار شدن به آن در این بازه زمانی خاص، شک و شبهه بسیاری را برای شهروندان و اعضای شورا به وجود آورد که البته اقدامات خود شاعری نیز در این خصوص بی‌تأثیر نبوده است؛ عزل و نصب‌های شبانه و بی‌خبری مدیران عزل شده از همه‌جا، بازار حاشیه و شایعات را پیرامون جلسه پاسخ‌گویی تقویت کرد.

در شب قبل از برگزاری جلسه پاسخ‌گویی، ۹ مدیر شهرداری عزل و مدیران دیگری منصوب شدند و این حرکت به قدری سریع اتفاق افتاد که تعدادی از مدیران عزل شده در گفت‌وگو با رسانه‌ها عنوان کردند که «خبر عزل خود را صبح روز بعد در شبکه‌های مجازی خوانده‌اند و متوجه ماجرا شده‌اند».

اما سؤالی که در اینجا مطرح می‌شود این است که آیا این چنین عزل و نصب‌هایی آن هم به صورت شبانه برای امتیاز دهی انجام شد؟ آیا این جابه‌جایی‌ها روی تصمیم اعضای شورا تأثیری بر جای خواهد گذاشت؟ و در آخر مهم‌ترین سوال در این زمینه این است که آیا این چنین جابه‌جایی‌های فله‌ای به صلاح شهر و شهروندان اهوازی است؟ و شهروندان اهوازی در میان این چنین حرکت‌هایی چه سودی خواهند برد؟

شهر اهواز در این زمان همانند سال‌های گذشته با مشکلات متعددی دست و پنجه نرم می‌کند اما چرا شهردار و شورای شهر به جای همدلی و همراهی برای حل مشکلات یکدیگر باید این چنین در مقابل یکدیگر جبهه بگیرند؛ رویکرد شاعری اما به مذاق اعضای شورای شهر خوش نیامد و همین مسئله وی را در آستانه استیضاح قرار داد.

عزل و نصب‌ها نظرات شورا را تغییر می‌دهد

«محمد جعفر فلسفی» رئیس کمیسیون عمران، شهرسازی و معماری شورای شهر اهواز در این خصوص به خبرنگار مهر می‌گوید: زمانی که بخواهیم انتصابات اخیر شهردار را بررسی کنیم باید به مقطع زمانی این تغییرات، نوع و شیوه انتصاب‌ها دقت کنیم تا مشخص شود با چه هدفی این تغییرات انجام شده است.

وی اضافه می‌کند: این فرضیه که انتصابات روی نظرات اعضای شورا در زمینه بررسی وضعیت شهردار تأثیرگذار بوده یا نه را می‌توان در روزهای آینده به خوبی مشاهده کرد و همچنین آثاری در این خصوص در بین اعضای شورا دیده شده است.

فلسفی با بیان اینکه برخی از مدیران عزل شده از جریان عزل شبانه خود خبر نداشته‌اند، تصریح می‌کند: یکی از مهم‌ترین معاونت‌های شهرداری در آستانه فصل بارندگی تغییر کرد و یا اینکه مدیران شهرداری برخی مناطق تنها چند ماه از فعالیتشان می‌گذشت که بار دیگر جابه‌جا شدند و این رویه نشان می‌دهد که انتصابات در شهرداری ریشه در تلاش برای ابقاء و دخالت‌های غیر دارد.

این عضو شورای شهر اظهار می‌کند: یکی از ایراداتی که به نحوه عملکرد شهردار وارد شد، این است که کمترین ارتباط را با شورای شهر دارد و در بسیاری از جلسات شرکت نمی‌کند؛ در اصل می‌توان گفت شهردار با اشخاص در ارتباط هست نه با مجموعه شورای شهر که این مسئله یک ضعف محسوب می‌شود و باید اصلاح شود.

وی با بیان اینکه ریشه شهرداری، شورای شهر است، در ادامه می‌گوید: شهر اهواز در این زمان با مشکلات بسیاری مواجه است؛ لذا تعامل شهرداری و شورای شهر در این زمینه باید افزایش یابد تا بتوان به این معضلات رسیدگی کرد.

اعضا نمی‌توانند در انتصابات دخالت کنند

«محمدرضا ایزدی» رئیس کمیسیون تحقیق، نظارت و بازرسی شورای شهر اهواز نیز در خصوص اختلافات بین شهرداری و شورای شهر اهواز به خبرنگار مهر می‌گوید: در شورای شهر ۱۳ نفر عضو هستند و در این راستا ۱۳ عقیده و نظر متفاوت وجود دارد؛ لذا اختلاف نظر در بین افراد و در مواجه با عملکرد شهرداری بسیاری طبیعی است.

وی همچنین به انتصابات اخیر شهردار اهواز اشاره می‌کند و ادامه می‌دهد: بر اساس قانون، شهردار می‌تواند بدون اطلاع اعضای شورای شهر، مدیران زیر مجموعه خود را تغیر دهد و اعضای شورای شهر هیچ دخالتی در این خصوص نمی‌توانند داشته باشند اما در همه جای کشور مرسوم است که اعضای شورا می‌توانند در این انتصابات نقش داشته باشند.

رعایت نکردن اصل شایسته سالاری

«مهران باباپور» نایب رئیس شورای اسلامی شهر اهواز نیز در این خصوص در گفت‌وگو با خبرنگار مهر بیان می‌کند: درست است که شهردار مسئولیتی در قبال هماهنگی قبل از انتصابات با اعضای شورای شهر ندارد اما در همه جای کشور مرسوم است که قبل از انتصابات با شورا در راستای هماهنگی بیشتر مشورت صورت بگیرد چرا که این دو نهاد باید در کنار هم حرکت کنند و امور شهری را پیش ببرند.

وی با بیان اینکه در انتصابات عجولانه شهردار اصل شایسته سالاری رعایت نشده و همین مسئله ابهاماتی را به وجود آورده است، به طرح سوال از شهردار اشاره می‌کند و ادامه می‌دهد: من فکر می‌کنم انتصابات اخیر شهردار روی این مسئله بی‌تأثیر نبوده است؛ بر اساس شرایط فعلی احتمال می‌دهم که فرد سؤال‌کننده فرصتی را در اختیار شهردار قرار دهد تا بتواند در مسیر هم راستا با شورا قدم بردارد.

انتصابات شهردار جز حقوق قانونی وی هستند

«سید محسن موسوی زاده» عضو شورای اسلامی شهر اهواز نیز در این خصوص به خبرنگار مهر می‌گوید: شهردار یک شهر بر اساس قانون می‌تواند هر مدیری را که مد نظر قرار دارد، منصوب کند و بی‌شک در جریان انتصاب یک مدیر باید بسیاری از موارد را مد نظر و یک انتخاب اصلح انجام داد.

وی اضافه می‌کند: در همین راستا و در زمینه انتصاب مدیران شهرداری هیچ فردی بهتر از شخص شهردار نمی‌تواند در این زمینه تصمیم‌گیری کند چرا وی باید مدیرانی را منصوب کند که در راستای برنامه‌های مدیریتی وی حرکت کنند تا هماهنگی لازم بین بخشی در مجموعه شهرداری ایجاد شود.

وی با بیان اینکه از زمان شهرداری کتانباف روند انتصابات در حال انجام گرفتن است، ادامه می‌دهد: این مسئله بسیار بدیهی است که یک مدیر پس از بررسی‌های فراوان منصوب شود که البته باید این فرد هم راستا با تفکرات مدیریتی بالا دست خود باشد؛ در صورتی که یک و یا چند نیرو به مجموعه شهرداری تحمیل شوند، به طور حتم نتیجه مناسبی حاصل نمی‌شود و ناهماهنگی‌های ایجاد شده در این خصوص تبعات بسیار بدی را هم برای شورای شهر و هم مجموعه شهرداری ایجاد می‌کند.

موسوی زاده تصریح می‌کند: شورای شهر باید روی عملکرد مدیران انتصابی نظارت داشته باشد و در صورتی که در روند فعالیت آنها تخلفی را مشاهده کند، وارد عمل شود و نسبت به این موضوع واکنش نشان دهد و تا جایی که قانون اجازه داده باشد، تذکر دهد و به منظور روشن‌سازی واقعیت طرح سوال کند.

وی به حق قانونی تذکر و طرح سوال توسط شورای شهر به مجموعه شهرداری اشاره می‌کند و می‌افزاید: در مقابل این جریان شهردار نیز موظف است که نسبت به پرسش‌های مطرح شده جوابی قانع‌کننده داشته باشد اما در اهواز هر زمان که بحث طرح سوال از شهرداری مطرح می‌شود، یک جو ناعادلانه در فضای مجازی شکل می‌گیرد و هر دو طرف جریان را به حاشیه می‌کشانند.

این عضو شورا تصریح می‌کند: در جریان طرح سوال شورا از شهردار، هر دو طرف قضیه مورد هجمه رسانه‌ای قرار گرفتند و عده‌ای انتصابات شهرداری را نیز برای تخریب افراد وارد این قضیه کردند.

موسوی زاده اظهار می‌کند: جامعه رسانه شهر باید به این بلوغ برسد که حق طرح سوال را برای اعضای شورا محترم و قانونی بداند و از طرفی تا زمانی که پاسخ شهردار مورد بررسی قرار نگرفته است، مجموعه فعالیت‌های وی را مورد قضاوت قرار ندهند.

وی با بیان اینکه قضاوت کردن افراد بر اساس شایعات دور از اخلاق رسانه است، اضافه می‌کند: با توجه به جو فعلی در شهرداری و شورای شهر اهواز بعید می دانم مسئله طرح سوال از شهردار به مرحله استیضاح برسد.

شهرداری و شورا در تعامل یا تقابل؟

بی‌شک انتصاب یک و یا چند مدیر در هر مجموعه‌ای، جزو حقوق قانونی مدیریت ارشد آن سازمان و یا نهاد است و در این مسئله نمی‌توان هیچ شک و شبه‌ای وارد کرد اما آیا می‌توان انتصاب ۹ مدیر رده بالا در مجموعه شهرداری اهواز را آن هم شبانه و بدون مشورت با اعضای شورای شهر و بدون اطلاع دادن به مدیران عزل شده آن هم در شب قبل از طرح سوال از شهردار، به موضوع به استیضاح شهردار ربط داد؟

بر اساس قانون شوراها در صورتی که فرد سؤال‌کننده پس از ۱۰ روز بررسی از پاسخ‌های داده شده توسط شهردار قانع نشود باید پنج عضو دیگر شورا درخواست استیضاح را مطرح کنند و تنها در آن زمان بحث استیضاح موضوعیت پیدا می‌کند؛ البته طبق اتفاقات رخ داده در روزهای اخیر به نظر می‌رسد که جریان استیضاح شهردار منتفی است و اعضای شورا از عزل و نصب‌های شبانه این مدیر جوان راضی شده‌اند.

شهر را نمی‌توان با وعده و وعیدهای اینستاگرامی اداره کرد؛ مشکلاتی که یکی پس از دیگری روی هم تلنبار می‌شوند و مسئولان شهری در حال جدال برای ماندن بر میز و صندلی خودشان هستند؛ نه شهردار می‌تواند فعالیت خو را در محیطی آرام پیش ببرد و نه شورای شهر می‌تواند از انتصابات شهردار بگذرد.

تاکنون پنج دوره از عمر شوراهای شهر در اهواز می‌گذرد اما در هیچکدام از این دوره‌ها شاهد رابطه شفافی بین اعضای شورا و شهرداری نبوده‌ایم؛ گلایه‌ها و درخواست‌هایی که مشخص نیست برای منافع شخصی مطرح شده‌اند و یا اینکه دغدغه واقعی تصمیم گیران شهر هستند.

این در حالی است که روزبه‌روز به مشکلات شهر اهواز افزوده می‌شود و حال باید صبر کرد و دید آیا شهردار جوان به مرحله استیضاح می‌رسد و یا اینکه عزل و نصب‌های شبانه توانسته ورق برای این مدیر جوان برگرداند.