یکی از بخش های نامتعارف انتخابات آمریکا «الکترال کالج» (انتخابگرها) هستند.

خبرگزاری مهر - گروه بین الملل: یکی از نکات مهم در روند انتخابات آمریکا موضوع الکترال کالج (مجمع انتخابگرها) است و اهمیت این مجمع به حدی است که فرد پیروز انتخابات را تعیین می کند و در برخی موارد شاهد بوده ایم که انتخاب این مجمع با رای مردم آمریکا متفاوت بوده است.

اما الکترال کالج چیست؟

سیستم انتخاب رئیس جمهور در آمریکا که بر اساس آرای الکترال (کالج انتخاباتی / مجمع انتخابگرها / انتخاب کنندگان) طراحی شده، سیستمی غیر مستقیم، گاه شگفتی آفرین، غیرعادلانه و در نهایت پیچیده است. غیرعادلانه از این نظر که الزاماً منعکس کننده آرای اکثریت نیست.

پیش بینی که در ماه جولای بر اساس میزان کمک های انتخاباتی جمع آوری شده از ایالت ها در خصوص آرای الکترال انجام شده است

تاکنون پنج مرتبه  برنده بیشترین آرای مردمی با پیروز نهایی انتخابات متفاوت بوده است

الکترال کالج در حقیقت مرحله ماقبل نهایی (pre-final) از روند طولانی انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا محسوب می‌شود. انتخابات ریاست‌جمهوری در ایالات متحده آمریکا به صورت دو مرحله‌ای انجام می‌شود. مردم در روز انتخابات اگر چه اسم نامزدهای ریاست‌جمهور را در برگه‌های اخذ رأی می‌نویسند، اما در عمل مجمع انتخابگرها به‌طور مستقیم رئیس‌جمهور و معاون او را انتخاب می‌کنند.

تاکنون پنج مرتبه (۱۸۲۴، ۱۸۷۶، ۱۸۸۸، ۲۰۰۰ و ۲۰۱۶) برنده بیشترین آرای مردمی با پیروز نهایی انتخابات متفاوت بوده است. آخرین مرتبه در سال ۲۰۱۶ اتفاق افتاد که با وجود آن‌که بیشتر رای‌دهندگان به هیلاری کلینتون نامزد دموکرات رأی دادند و او سه میلیون رای بیشتری نسبت به دونالد ترامپ نامزد جمهوری‌خواه کسب کرد، اما دونالد ترامپ با کسب اکثریت آرای الکترال پیروز انتخابات شد.

اعضای مجمع انتخاب کنندگان چه کسانی هستند؟

هر یک از ایالت های آمریکا برای خود تعداد معینی عضو در مجمع انتخاب کنندگان دارد که به طور ساده باید گفت هر ایالت به تعداد نمایندگی که در سنا و مجلس نمایندگان دارد، به همان تعداد نیز در الکترال کالج نماینده دارد بر همین اساس وزن هر ایالت با ایالت دیگر در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا متفاوت است و آرای برخی ایالت ها از آرای ایالت های دیگر اهمیت بیشتری دارد که به آنها ایالت های کلیدی می گویند.

نمودار الکترالی که برای انتخابات سال جاری بر اساس میزان آرای الکترال ۲۰۱۶ ترسیم شده است

در مجموع ۵۳۸ رای الکترال برای ۵۰ ایالت به علاوه ناحیه کلمبیا (شامل پایتخت آمریکا یعنی واشنگتن دی سی) وجود دارد که برنده انتخابات باید ۲۷۰ رای الکترال (نصف به علاوه یک ۵۳۸ رای) را از آن خود کند.

سیستم انتخابات آمریکا به  گونه ای است که الزاماً منعکس کننده آرای اکثریت نیست از همین رو می توان آن را ناعادلانه دانست

به طور مثال، ایالت کالیفرنیا ۵۵ رای الکترال و وایومینگ ۳ رای الکترال را به خود اختصاص می‌دهد. در اکثریت قریب به اتفاق ایالات (به جز دو ایالت) اگر انتخابگرهای یک کاندیدا رای بیشتری بیاورند تمام آراء الکترال آن ایالت را از آن خود می کنند.

مثلاً در سال ۲۰۰۰ «جورج دبلیو بوش» از مجموع ۶ میلیون رای داده شده در فلوریدا با اختلاف فقط ۱۷۵۴ رای توانست هر ۲۵ رای الکترال فلوریدا را ببرد و با همین نتیجه راهی کاخ سفید شود. همین مکانیزم نیز باعث پیروزی دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۶ شد.