در یکی از برنامه های تلویزیونی مجری مطالب اشتباهی را در مورد وضعیت خدمت سربازی در کشورهای مختلف عنوان کردند که در این یادداشت به بررسی این موارد غلط می پردازیم.

خبرگزاری مهر؛ گروه جامعه: در برنامه تهران بیست مورخ ۹۹/۰۸/۰۳ مطالب غیر کارشناسی از سوی مجری و مهمان برنامه در مورد سربازی مطرح شد که به برخی از این موارد اشاره می‌کنیم. سربازان یکی از ارکان توان رزم و بنیه دفاعی نیروهای مسلح و کشور هستند و هزاران سرباز امروز در مرزها، پاسگاه، گروهان، آتشبارها، تیپ‌ها، هنگ‌ها، کلانتری‌ها از عزت و استقلال، تمامیت ارضی و نظام مقدس جمهوری اسلامی دفاع می‌کنند و هرساله شهدا و جانبازانی را در این راه تقدیم می‌کنند.

ندیدن این ایثار، فداکاری و جانفشانی از سوی مجری صدا و سیما و نماینده مجلس جای بسی تأسف دارد. مدل تأمین نیروی انسانی نیروهای مسلح هر کشور به عوامل مختلفی از جمله استراتژی دفاعی (تدافعی یا تهاجمی) نقش مردم در امر دفاع، وضعیت سوق الجیشی کشور، تهدیدات و نوع تهدیدات، راهبردهای مقابله با تهدیدات، وضعیت اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، وضعیت جمعیت، آمایش سرزمینی نیروهای مسلح و… دارد.

امروزه دو مدل عمده برای تأمین نیروهای مسلح وجود دارد مدل حرفه‌ای و مدل مردم محور یا وظیفه‌ای، حدود ۱۸۰ کشور دنیا سیستم نظام وظیفه دارند که نزدیک ۵۰ درصد کشورهای جهان بنا به دلایل مختلف از جمله استراتژی دفاعی، تهدیدات، نوع تهدیدات، نوع مقابله با تهدیدات، جمعیت و… آن را در زمان صلح متوقف کرده‌اند و حدود ۵۰ درصد از کشورها نیز آن را اجرا می‌کنند، لیکن نحوه اجرا در کشورها متفاوت است.

بررسی وضعیت خدمت سربازی در کشورهای دیگر

بعضی از کشورها چیزی به نام معافیت ندارند بلکه هر ساله همه جوانان ذکور کشور را احضار، مشمولان مورد نیاز خود را انتخاب می‌کنند و بقیه را معاف می‌کنند، بعضی از کشورها مثل ایران هم به صورت پیمانی و هم وظیفه‌ای جذب نیرو دارند، تعدادی از کشورها همچون ایران سربازان را در دستگاه‌های دولتی هم به کارگیری می‌کنند، در تعدادی از کشورها سربازی زنان و مردان اجباری است، در بعضی از کشورها خدمت ۲۴ ماه است و در تعدادی از کشورها سربازی تا یک سال است ولی متأسفانه مجری و نماینده مجلس بدون اطلاع از وضعیت سربازی جهان تصور کرده‌اند در موارد یک، دو و سه که در چند خط بالاتر عنوان شد سربازی اجباری نیست و از روی ناآگاهی رژیم اشغال‌گر قدس که سربازی برای زنان و مردان اجباری است را جز کشورهای ترکیبی قرار داده است!

در این برنامه تلویزیونی مجری، کشوری مثل ترکیه که سربازی ۱۲ تا ۲۴ ماه است را جز کشورهای یک سال قرار داده است ولی در ایران که مدل ترکیبی (پیمانی و وظیفه) و مدل به کارگیری مدنی را استفاده می‌کند و با توجه به کسر خدمت محققین، ایثارگران، بسیج عملاً خدمت کمتر از ۱۷ ماه است را جز کشورهای ۲۴ ماه معرفی کرده است!

موارد قانونی که سالهاست در مورد سربازی اجرا نمی‌شود

طبق بند ۴ اصل ۱۱۰ قانون اساسی، مجلس حق تغییر ماهوی و اساسی در مسئله سربازی بدون کسب نظر موافق ستاد کل را ندارد، حال سوال اینجاست که چگونه نماینده مجلس بدون هماهنگی با ستاد کل از تصویب چنین طرحی (طرح اخذ مالیات از مشمولان غایب) خبر می‌دهد که خود این طرح موجب تشدید غیبت‌ها می‌شود!

سوال مهم از نمایندگان محترم این است مگر نظارت بر حسن اجرای قوانین وظیفه مجلس نیست؟ پس چرا ۶۰ تا ۹۰ درصد حقوق سربازان موضوع ماده ۴۹ قانون وظیفه اجرا نمی‌شود؟ چرا حق مأموریت، انتقال، حق مناطق محروم و بد آب و هوا، حق مناطق عملیاتی موضوع ماده ۵۰، قانون مذکور تأمین نمی‌شود؟

چرا ماده ۸۰ قانون خدمت وظیفه عمومی در مورد ارائه تسهیلات به سربازان اجرا نشده و آئین نامه اجرایی آن در دولت خاک می‌خورد؟ بیمه خدمات درمانی کارکنان وظیفه و عایله تحت تکفل آن‌ها یک سال پس از خدمت چرا اجرا نمی‌شود؟ چرا حق خوراک و پوشاک سربازان مطابق قانون تأمین نمی‌شود؟ چرا قانون نحوه کمک به خانواده مشمولینی که با اعزام مشمول، قدرت اداره معاش خود را از دست می‌دهد از سال ۶۶ اجرا نمی‌شود و تعداد قابل توجهی از سربازان مستضعف با مشکلات زیادی که دارند تکلیف قانونی خود را انجام می‌دهند؟

یادداشت از محمد نیک منش