خبرگزاری مهر، گروه استانها- یحیی بیابادی: بعد از پر کشیدن گوشت قرمز، ماهی، برنج و… این بار به لطف تدبیر نداشته دولت در کنترل و توزیع درست نهاده، نوبت به مرغ است که از سفرهای مردم پر بکشد به سفره از ما بهتران بنشیند.
مرغ که چند ماهی از قیمت ۱۲ هزار تومانی اش نمیگذرد، این روزها قیمتهای نجومی بر خود می بیند تا توان خانوادههای کم درآمد که هیچ خانوادههایی با درآمد متوسط هم به خرید ۲ مرغ نرسد.
این روزها دست برای خرید هرچه می بری و علت افزایش قیمت آن را جویا میشوی، بهانه افزایش قیمت دلار است که قد علم میکند، اما استثنائاً این بار افزایش قیمت دلار، علت افزایش قیمت مرغ نیست و این نهاده و دان است که مرغ را هوایی کرده.
غلامعلی احمدی سرپرست خانواده پنج نفره احمدی که این روزها، کرونا بر وضعیت درآمدی خانوادهشان تأثیر منفی گذاشته است در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: در این هشت ماه که شیوع بیماری کرونا بر سفرهای مردم سایهای سنگین افکنده است دولت به جای بهکار گیری تدبیر برای کنترل قیمتها و افزایش امید در دل مردم با حمایت از مردم محروم و آسیب دیده، بازار مایحتاج خانوادهها را به حال خود واگذاشته است.
وی ادامه داد: روزی که قیمت گوشت به ناگاه ۲ برابر شد و دیگر توانی برای خرید گوشت قرمز نداشتیم به مرغ به عنوان تنها امید فرزندانمان برای تجربه طعم گوشت نگاه میکردیم اما دست تدبیر دولت کار را به جایی کشید که دیگر توانی برای خرید مرغ نداشته و سر شرمندگی در مقابل خانواده پایین انداختهایم.
این سرپرست خانواده در خصوص میزان افزایش مرغ، گفت: قبل از شیوع ویروس کرونا یک مرغ متوسط را در بازار با قیمت ۲۵ الی ۳۰ هزار تومان تهیه میکردیم اما امروز برای تهیه یک مرغ متوسط باید بیش از ۵۰ هزار تومان بپردازیم که انصافاًً در این شرایط اقتصادی و کرونایی در توانمان نیست.
وی با تاکید بر اهمیت کنترل و نظارت بر بازار، گفت: متولیان امر نظارت و کنترل باید نظارت بر نوسان قیمت کالاهای اساسی را بیشتر و با دقت بیشتری دستور کار قرار دهند و با کسانی که قصد سوءاستفاده از شرایط را دارند به طور جدی برخورد کنند تا به مردم فشار کمتری وارد شود.
سامانه بازارگاه برای نظارت دقیق بر توزیع نهاده راه اندازی شده است
بهرام خانی معاون تولیدات دامی جهاد کشاورزی کرمانشاه در ادامه این گزارش در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: در استان کرمانشاه بیش از ۵۷۰ واحد تولیدی صنعتی مرغ وجود دارد که تأمین نهاده مرغداریها از اولویتهای جهاد کشاورزی است.
وی با اشاره به روشهای تأمین نهاده مورد نیاز مرغداریها، تصریح کرد: سهمیه استانها پس از واردات دولتی نهاده به بنادر مشخص میشود که از طریق شرکت پشتیبانی امور دام استانها بر اساس قیمت مصوب نهاده دولتی در اختیار مرغداریها قرار میگیرد.
معاون تولیدات دامی جهاد کشاورزی کرمانشاه ادامه داد: دولت با توجه به مشکل تأمین نهاده مورد نیاز مرغداریها شیوه دیگری نیز از طریق وزارت صمت و جهاد کشاورزی در نظر گرفته است که در صورت احقاق در حدود ۴۵ درصد نهاده مورد نیاز هر دوره تولیدی مرغ را تأمین میکند.
وی افزود: از اول آبان دولت با توجه به شرایط بازار مرغ و نیاز به نظارت دقیقتر، سامانه بازارگاه که در آن میزان مصرف هر کدام از نهادهها برای مرغدارها مشخص شده را راه اندازی کرده است و از طریق این سامانه خرید برای یک دوره تولید انجام خواهد گرفت و مرغداران در حال حاضر در حال ثبت نام در این سامانه هستند؛ برای مثال در یک دوره تولید ۴۰ روزه، بعد از خرید جوجه یک روزه و ثبت در سامانه برای تولید هر مرغ یک و نیم کیلو سویا پیش بینی شده است.
خانی با اشاره به اعتراض مرغداران در تأخیر تحویل نهاده از سوی شرکتهای وارد کننده، گفت: شرکتهای وارد کننده نهاده با مشکلاتی در ترخیص بار از گمرکات رو به رو بودند که در حال حاضر با رایزنی و دخالت متولیان مشکلات بر طرف شده و شرکتها موظفند نهایت ظرف ۱۰ روز کاری سفارش مرغداریها را تحویل دهند در غیر این صورت باید به وزارتخانه پاسخگو باشند.
وی با پیش بینی ثبات در قیمت بازار مرغ، گفت: بر اساس نیاز ثبت شده مرغداریها و میزان واردات نهاده انتظار میرود بازار مرغ به ثبات نسبی و همچنین کاهش قیمت برسد.
افزایش قیمت مرغ، کاهش خرید مرغ را به دنبال داشته است
منوچهر غلامی از فروشندگان بازار مرغ در کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: با افزایش قیمت مرغ قدرت خرید مردم به خصوص قشر ضعیف جامعه کاهش پیدا کرده و روزانه شاهد آن هستیم که برخی با حسرت فقط نظاره گر تابلو قیمت مرغ هستند.
وی افزود: در این راسته بازار چندین مرغ فروشی وجود دارد که در چندین ماه پیش فقط مغازه بنده روزانه بیش از ۳۰۰ کیلوگرم مرغ فروش داشت اما نوسان ساعتی بازار مرغ کار را به جایی کشانده که در مغازه بنده با همان شرایط قبل و فقط با قیمت جدید در ۲روز شاید ۱۵۰ کیلوگرم مرغ به فروش برسد.
این فروشنده مرغ کرمانشاهی با اشاره به وضعیت بازار مرغ، بیان کرد: با توجه به وضعیت فعلی بازار کمبودی در بازار مرغ احساس نمیشود.
وی ادامه داد: بر اساس دستور العمل اتحادیه فروشندگان مرغ، فروشنده اجازه دارد تا کیلویی ۷۰۰ تومان سود از فروش مرغ ببرد که کاهش تقاضا در بازار سفره مرغ فروشان و افزایش قیمت مرغ سفره مردم را کوچک کرده است.
نظارتی بر توزیع نهاده دولتی نیست / مرغداریهای کرمانشاه در آستانه تعطیلی
عبدی از تولیدکنندگان کرمانشاهی مرغ در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص وضعیت فعلی مرغداریها، اظهار کرد: تولید و جوجه ریزی مرغ در کرمانشاه به شدت کاهش یافته و امروز مرغداریها در وضعیت بسیار نامطلوبی قرار دارند.
وی افزود: مرغداریها باید از طرفی به عنوان واحد تولیدی و از طرف دیگر به عنوان تولید کننده مواد غذایی اساسی مردم، مورد حمایت دولت قرار گیرند اما متأسفانه مرغداری بنده با هشت کارگر به واسطه عدم حمایت دولت در آستانه تعطیلی است.
این مرغدار کرمانشاهی با اشاره به مشکل عمده مرغداریهای کرمانشاه در عدم تأمین نهاده، تصریح کرد: تا چند ماه پیش نهاده دولتی با نرخ مصوب توزیع میشد و تقریباًً به ثبات در بازار مرغ رسیده بودیم که متأسفانه مدتی است نهاده با ارز دولتی در اختیار مرغداریها قرار نمیگیرد و مرغداریهای در حال تولید به اجبار باید نهاده مورد نیاز را به صورت آزاد تهیه کنند که هم قیمت آن بالاست و هم کمیاب است.
وی ادامه داد: به مرغدار میگویند جوجه ریزی کن اما برای تأمین نهاده آن فکری ندارند، برای مثال مرغداری بنده برای یک دوره تولید به ۹۰ تن نهاده نیاز دارد اما اگر جهاد کشاورزی خیلی همت کند ۱۵ تن تحویل میدهد و این بدین معناست که باید ۸۰ درصد نهاده مورد نیاز را از بازار آزاد تهیه کنم.
عبدی تصریح کرد: قیمتهای مصوب مرغ زنده و مرغ گرم کشتار روز با قیمت تمام شده برای مرغدار همخوانی ندارد و در صورت تداوم شرایط و کمبود نهاده باید منتظر افزایش قیمت مجدد در بازار مرغ باشیم.
وی به افزایش دیگر هزینههای تولید اشاره کرد و افزود: به غیر از نهاده، دارو و واکسن مصرفی در یک دوره تولید که حداقل پنج بار مورد نیاز است نیز افزایش چند برابری در قیمت داشته و هیچ نظارتی یا تدبیری در این حوزه اتخاذ نگردیده است.
عبدی در خصوص اعتراض ماه گذشته مرغداران در مقابل سازمان بازرسی و درخواست برای نظارت بر توزیع درست نهادههای دولتی، گفت: با وجود قولهای مساعد در راستای پیگیری و نظارت مرغداران هیچ گونه نتیجهای در بازار و توزیع ندیدهاند و همچنان منتظر عملی شدن قولها هستند.