با تغییر رئیس جمهوری آمریکا احتمالاً سیاست ایالات متحده در قبال ترکیه دستخوش تغییر خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، الجزیره در تحلیلی در رابطه با آمریکا و ترکیه می نویسد: چند هفته پیش از انتخاب جو بایدن به عنوان رئیس جمهور آمریکا، «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه در جنوب شرقی این کشور در اقدامی که به نوعی سرکشی در برابر آمریکا به حساب می آمد، نشست حزبی برگزار کرد.

اردوغان در این نشست در مورد تهدیدات آمریکا در مورد خرید سامانه اس۴۰۰  خطاب به واشنگتن گفت: همین الان تحریم هایتان را، هرچه که باشد، وضع کنید. شما  نمی‌دانید با چه کسی طرف هستید.

اما این اتفاق و یا اتفاقات معدود دیگر را نمی توان حاکی از تخاصم بین اردوغان و دونالد ترامپ، رئیس جمهور فعلی آمریکا، دانست. به طور کلی می توان گفت درحالیکه ترامپ برخی را در عرصه جهانی نادیده گرفته بود، روابطش با ترکیه در مجموع خوب بود.

ترامپ نیز در مصاحبه‌ای تلویزیونی در تابستان سال جاری در این زمینه گفته بود که: من رابطه دوستانه ای با اردوغان دارم. حتی خرید سیستم موشکی روسی اس-۴۰۰ از سوی ترکیه در سال گذشته نیز روابط اردوغان و ترامپ را دچار خلل نکرد.

این درحالیست که بر اساس قانون موسوم به کاتسا (CAATSA)، دولت آمریکا موظف به وضع تحریم علیه کشورهایی است که از روسیه تجهیزات دفاعی خریداری می‌ کنند.

با وجود این، ترامپ به رغم درخواست های متعدد از سوی کنگره و تهدیدهای مقامات وزارت امور خارجه علیه ترکیه، از این کار خودداری کرد.

اما رابطه آمریکا و ترکیه در زمان ریاست جمهوری بایدن احتمالاً مسیر دیگری را تجربه خواهد کرد.

دموکرات ها به ویژه در کنگره آمریکا، تمایل دارند تا با اعمال تحریم های کاتسا بتوانند اردوغان را بابت خرید سامانه اس-۴۰۰ از روسیه تنبیه کنند و با توجه به اینکه رئیس جمهور تازه منتخب نیز با آنها هم حزبی است، امکان دارد این اقدامات تنبیهی بخشی از سیاست دولت بایدن باشد.

علاوه بر این مشارکت در تولید جت های جنگنده اف-۳۵ از سوی ترکیه به واسطه خرید سامانه یادشده از روسیه، احتمالا لغو خواهد شد. ترکیه همچنین برای خرید ۱۰۰ فروند از این جنگنده ها ابراز تمایل کرده بود که احتمالا این امر نیز کان لم یکن تلقی شود.

اما روابط اردوغان و بایدن در جبهه سیاسی نیز دچار مناقشات بزرگی است. در ماه آگوست ویدئویی از بایدن منتشر شد که او در آن درباره حمایت از گروه مخالف در ترکیه برای شکست اردوغان سخن می گفت، این موضوع واکنش شدیدی را در ترکیه برانگیخت.

کمی قبل تر و در زمان دولت اوباما نیز که جو بایدن در مقام معاون رئیس جمهور فعالیت می کرد، آمریکا اختلافات بسیاری با اردوغان داشت که از جمله آنها حمایت این کشور از شبه نظامیان و کُرد (YPG) بود که ترکیه آن را شاخه ای از حزب کارگران کردستان (پ. ک.ک) می داند.

در مجموع اقدامات دولت دموکرات اوباما چندان موردپسند اردوغان نبود و ترکیه اکنون با تغییر رئیس جمهور جمهوریخواه آمریکا که حساب زیادی روی آن باز کرده بود با مشکلات عدیده ای مواجه می شود.

ترکیه حالا نه تنها باید با دولتی بجنگد که میراث دار سیاست های دولت اوباما است که خلاف مصالح متصور اردوغان است، بلکه باید منتظر اقدامات کنگره آمریکا نیز باشد که دموکرات های مخالف اردوغان در آن نقش قدرتمندتری را ایفا خواهند کرد.