به گزارش خبرگزاری مهر، حمید محلهای، معاون دفتر خدمات بازرگانی وزارت صمت در گفتگو با خبرنگار مهر با رد این ادعا که پرداخت وجه برای اخذ شناسه کالا برای لوازم یدکی خودرو الزامی است، اظهار داشت: صدور شناسه کالا بر اساس ماده ۱۳ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز انجام میشود و طبق این ماده قانونی، دریافت هرگونه وجه برای صدور و دریافت شناسه کالا ممنوع است.
معاون دفتر خدمات بازرگانی وزارت صمت ادامه داد: مبلغی که بعضی از تولیدکنندگان لوازم یدکی از جمله تولیدکنندگان لنت ترمز پرداخت کردند، به دریافت ایرانکد (جی. اس ۱) بینالمللی مربوط میشود که مرکز صادر کننده این کد نیز وابسته به بخش خصوصی است؛ اگر کسی بخواهد بارکد دریافت کند باید به مرکز کدگذاری کالا مراجعه کرده و این موضوع اساساً ارتباطی به فرآیند دریافت شناسه کالا از طریق سامانه جامع تجارت ندارد.
محلهای افزود: البته وزارت صمت اعلام کرده است که اگر تولیدکنندگان کد جی. اس ۱ را دریافت کنند دیگر لازم نیست برای دریافت کد شناسه کالا اقدام کنند و از همان شناسه به همراه بخشی دیگر از اطلاعات کالا، میتوان در سامانه جامع تجارت به عنوان شناسه کالا استفاده کرد.
فرآیند اخذ شناسه کالا رایگان است
این مقام مسئول با بیان اینکه تولیدکنندگان و واردکنندگان لوازم یدکی بر اساس قانون ملزم به دریافت شناسه کالا هستند، بیان کرد: اگر کسی به سامانه جامع تجارت مراجعه کند و درخواست صدور کد شناسه کالا دهد، این فرآیند به صورت کاملاً رایگان انجام خواهد شد و تا کنون نیز هیچ فرد و تولیدکنندهای برای دریافت شناسه کالا مبلغی را پرداخت نکرده است؛ چرا که هیچ مکانیسمی برای پرداخت وجه پیشبینی نشده است.
وی با اشاره به اهمیت بخش حمل و نقل و لزوم مدیریت هزینههای این بخش برای تنظیم بازار گفت: وزارت راه و شهرسازی نیز تأکید دارد که شناسهگذاری کالاهای گروه لوازم یدکی خودرو باید به سرعت انجام شوند. به همین جهت از تمامی تولیدکنندگان درخواست میکنیم که برای شناسه دار کردن کالاهای خود اقدام کنند.
اهمیت شناسه کالا برای شناسایی لوازم یدکی تقلبی
محلهای با تأکید بر کاربرد استفاده از شناسه کالا اظهار داشت: تنها با دریافت شناسه کالا میتوان کالاهای تقلبی و فیک را شناسایی و جمعآوری کرد. متأسفانه همکاری تولیدکنندگان در این زمینه کامل نبوده و اقبالی به طرح شناسه دار کردن لوازم یدکی خودرو نشان ندادهاند، اما ذکر این نکته ضروری است که این فرآیند به علت وجود نشانهای تجاری گوناگون و قطعات متنوع تولید شده در کشور کمی سختتر از فرآیند شناسه دار کردن کالاهای دیگر مانند لوازم خانگی است.
به گفته این مقام مسئول وزارت صمت برای تهیه شناسنامه قطعات تولیدی در بخش لوازم یدکی جلسات بسیاری را با تولیدکنندگان و واردکنندگان مطرح برگزار کرده است و در مجموع این جلسات، مشخص شده که فرآیند شناسه دار کردن محصولات زمانبر اما قابل دسترس است.
شفافیت زنجیره تأمین و توزیع لوازم یدکی تنها راه جلوگیری از فروش محصولات بیکیفیت
محلهای ادامه داد: در هفته آینده جلسهای برای تعیین تکلیف این مسئله و تسریع صدور شناسه کالای لوازم یدکی خودرو در وزارت صمت تشکیل خواهد شد؛ همچنین با همکاری وزارتخانههای صمت و راه و شهرسازی میتوان بحث رهگیری و اصالت سنجی لوازم یدکی را انجام داد.
به گزارش خبرنگار مهر، لوازم یدکی خودرو جزئی از کالاهای تخصصی است که در این نوع از محصولات، شناسایی کالاهای اصل و تقلبی بسیار مشکل است. به همین جهت صدور شناسه کالا به نفع تولیدکنندگان و واردکنندگان اصیل است که کالاهای خود را از طریق نمایندگیهای رسمی خود به فروش میرسانند.
به گفته فعالان بازار لوازم یدکی، عدم دریافت شناسه کالا در نهایت به نفع قاچاقچیان و تولیدکنندگان کالای بیکیفیت زیرپلهای است؛ چرا که این افراد کالاهای تقلبی تولید کرده و آن را به عنوان کالای اصل به مردم میفروشند، با این وجود به نظر میرسد صدور شناسه کالا به نفع شفافیت زنجیره تأمین و توزیع لوازم یدکی خودرو بوده و در نهایت تمام مردم از آن منتفع میشوند.