به گزارش خبرنگار مهر، ابراهیم برزگر استاد تمام علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی به مناسبت درگذشت حجت الاسلام داود فیرحی یادداشت کوتاهی نوشته که در ادامه میآید:
مرگ، علی رغم تکرارپذیری آن همیشه تازگی و غافلکنندگی خود را حفظ کرده و میکند. مرگ دکتر داود فیرحی نیز غافلگیرکننده و اندوهناک بود.
دکتر فیرحی تابلوی زیبایی از ابعاد حقیقت دین اسلام بود. وی ارزشها و باورها و رفتارهای اسلام را تا حدود زیادی در خود عینیت بخشیده بود به ویژه در بعد اخلاقی و رفتاری. هیچ گاه خشونت عملی در سلوک ایشان حتی در قبال کسانی که دیدگاهشان را قبول نداشت دیده نشد، هیچ گاه تیزی زبانی در مجادلات نظری سیاست و یا سیاست عملی از ایشان دیده نشد، حتی زمانی که وی را در کتابش به نام ملاحظات درباره دانشگاه مورد نقد و تمسخر قرار داد، مقابله به مثل نکرد و کریمانه عبور کرد.
وی در عمل نشان دارد که اخلاق و تهذیب نفس باید در کنار علم و تعلیم و تعلم گام به گام پیش رود.حتی اخلاق بر علم تقدم دارد. انسان محقق باید همواره به خودش هم برسد و مدام از آن غبارروبی کند و ضمیر را آماده پذیرش اخذ معارف کند لیس العلم بالتعلیم انما هو نور یقذف الله فی قلب من یشاء.
انسان محقق باید سعه صدر داشته باشد و مدارا در عرصه نظر و به ویژه در سیاست عملی داشته باشد متاعی که جامعه ایرانی امروز بسیار به آن نیازمند است.
دکتر فیرحی اندیشهها و نوآوریهایی در کتب و مقالات و سخنرانیهای خود مطرح کرده است فضای عاطفی ناشی از مرگ سوزناک و خسارت بار علمی وی برای جامعه دانشگاهی و حوزوی نباید منجر به جلوگیری از نقد این این دیدگاهها شود. چه بسا برخی از این دیدگاهها از جهاتی قابل نقد جدی باشد.
وی همواره در حال شدن و نوشوندگی بود و خود از این نقدها استقبال میکرد و با لبخند و سعه صدر از آن استقبال میکرد و به فکر فرو میرفت. خود حقیر به عنوان ناقد در نقد کتاب فقه سیاسی معاصر جلد دوم ایشان در دانشگاه تربیت مدرس آن را تجربه کردم.
این نکته نیز برای ارادتمندان و شاگردان ایشان تذکار مهمی است که وی قدیس و بت نسازند حتی خود ناقد باشند و از ناقدان دیگر نهراسند. این خدمتی بزرگ به تکمیل پروژه فکری ناتمام ایشان و حل معمای سنت و مدرنیته در ایران اسلامی است که دغدغه اصلی وی بود.
خدایش رحمت کناد..فاتحه مع صلوات