بیرجند- کاهش ساعت فعالیت اصناف میزان تجمع مردم در خیابان‌های بیرجند را کاهش نداده است در این شرایط فرهنگ سازی عمومی برای رعایت فاصله گذاری اجتماعی می تواند راهگشا باشد.

خبرگزاری مهر گروه استان‌ها: از چند روز گذشته در خراسان‌جنوبی مانند بسیاری از استان‌های کشور محدودیت‌هایی برای فعالیت اصناف جهت پیشگیری از شیوع بیشتر کرونا و جلوگیری از تجمعات در نظر گرفته شده است.

از جمله این محدودیت‌ها عدم فعالیت اصناف و کسبه بعد از ساعت ۱۸ بعد از ظهر است. تصمیمی که عموم مردم، کسبه و صاحبان اصناف نظرات متفاوتی درباره تأثیر آن بر کاهش شیوع کرونا دارند و بسیاری از صاحبان کسب و کار نگران وضعیت معیشت خود با اعمال این محدودیت‌ها هستند.

مرضیه خدابخشی از شهروندان خراسان‌جنوبی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: به نظر من بیش از اعمال محدودیت بر کسبه، فرهنگ‌سازی در بین مردم برای رعایت پروتکل‌های بهداشتی از اهمیت خاصی برخوردار است.

نظارت‌ها بر رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی کافی نیست

وی بیان‌کرد: به عنوان مثال همه اصناف را تعطیل کنیم، بر مراکز پیشخوان دولت که مردم برای دهها کار خود به آنجا مراجعه کرده و به هیچ وجه نیز فاصله‌گذاری فیزیکی در آنجا مراعات نمی‌شود، چه نظارتی خواهد شد.

بهمن لیلازاده از کسبه خراسان‌جنوبی در گفت‌وگو با مهر بیان‌کرد: اعمال محدودیت زمانی و ضرورت عدم فعالیت بعد از ساعت ۱۸ به نظر من تأثیر چندانی بر روند افزایشی شیوع کرونا نخواهد گذاشت.

ابتلاء به ویروس کرونا قبل و بعد ساعت ۱۸ نمی‌شناسد

وی بیان‌کرد: این نکته را از آن جهت بیان می‌کنم که اگر در یک مغازه و یا محل کسب و کار پروتکل‌های بهداشتی و فاصله‌گذاری اجتماعی مراعات نشود قبل از ساعت ۱۸ نیز مراجعین به ویروس کرونا مبتلاء می‌شوند! و ربطی به زمان ندارد.

لیلا زاده ادامه‌داد: اگر هدف این است که با تعطیل شدن کسب و کارها بعد از ساعت ۱۸ میزان حضور مردم در خیابان‌ها را کاهش دهند نیز به نظر من تأثیرگذار نخواهد بود چرا موجب حضور بیشتر مردم در مغازه‌ها و به تبع رعایت کمتر فاصله گذاری اجتماعی قبل از ساعت ۱۸ می‌شود.

وی افزود: اگر بنا بر تعطیلی صنوف برای مدتی معین در راستای جلوگیری از شیوع کرونا است، باید تدبیری برای معیشت این قشر نیز اندیشیده شود.

محدودیتی که تجمع در مغازه‌ها را بیشتر کرد

کریم ودادی از جمله کسبه خراسان‌جنوبی که در بیرجند مشغول کسب و کار است در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: کافی است که در ساعت ۱۶ تا ۱۸ بعد از ظهر سری به برخی از مغازه‌ها و اصناف بزنید و ببینید که این محدودیت چگونه بر عکس انتظار زمینه تجمع در برخی از مغازه‌ها را به وجود آورده است.

وی بیان‌کرد: به عنوان مثال بسیاری از گیم نت‌ها و مغازه‌های کرایه فیلم قبل از ساعت ۱۸ شلوغ است چرا که فرد می‌داند که فرصت دیگری برای استفاده از گیم نت ندارد.

ودادی ادامه‌داد: در حالی که اگر این محدودیت ساعتی وجود نمی‌داشت و مردم و اصناف پروتکل‌های اجتماعی را رعایت می‌کردند، فرد تا ۱۱ شب هم فرصت استفاده از گیم نت و کرایه فیلم را داشت و این ازدحام به وجود نمی‌آمد.

چه تدبیری برای معیشت اصناف با اعمال محدودیت‌ها شده است

این کسبه جوان اهل بیرجند یادآور شد: هر چند سلامت و جان مردم در اولویت اصلی قرار دارد ولی اگر تصمیمی برای تعطیلی و یا محدودیت فعالیت اصناف در نظر گرفته می‌شود آیا فکری برای معیشت این قشر نیز شده است.

علی کریمی، مسئول واحد فروش یکی از کتابفروشی‌های سطح شهر بیرجند نیز در گفت‌وگو با خبرنگار مهر بیان‌کرد: در حال حاضر طرح پاییزه فروش کتاب تا ۳۰ آبان وجود دارد و به قول معروف بهار فروش کتابفروشان است.

محدودیت زمان فعالیت به کتاب فروشان ضربه می‌زند

وی ادامه‌داد: حال در چنین شرایطی فعالیت ما محدوده شده و تا ساعت ۶ بعد از ظهر بیشتر امکان فعالیت نداریم که آسیب‌زا است.

مسئول واحد فروش یکی از کتابفروشی‌های سطح شهر بیرجند گفت: در کتابفروشی‌های سطح شهر بیرجند معمولاً تجمعی صورت نمی‌گیرد که نگرانی وجود داشته باشد و بیشتر باید بر روی مراکز تجمع برای پیشگیری از شیوع کرونا تمرکز کرد.

کریمی یادآور شد: با توجه به اینکه در طرح پاییزه فروش کتاب قرار داریم، بهتر بود که مسئولان امر کتاب فروشی‌ها را از اعمال این محدودیت‌ها مستثنی می‌کردند.

رضا علیزاده، رئیس اتاق اصناف خراسان‌جنوبی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهارکرد: بی‌شک هر نوع اعمال محدودیتی از منظر اقتصادی به اصناف و کسبه آسیب می‌زند و باید برنامه ریزی‌ها به گونه‌ای باشد که این آسیب به حدأقل برسد.

وی بیان‌کرد: به عنوان مثال افراد فعال در صنف پوشاک که بیشتر مراجعه به آنان در ساعات بعد از ظهر است از این محدودیت‌ها آسیب بیشتری می‌بینند.

کاهش شیوع کرونا با همدلی مردم میسر می‌شود

رئیس اتاق اصناف خراسان‌جنوبی ادامه‌داد: البته در برخی از استان‌های همجوار این محدودیت تا ساعت سه بعداز ظهر بود ولی در خراسان‌جنوبی استاندار با ملاحظه اصناف این ساعت را ۱۸ بعد از ظهر تعیین کردند.

علیزاده با بیان اینکه کاهش شیوع کرونا در هر صورت نیاز به همکاری و همدلی مردم دارد، افزود: پسندیده نیست که ما برای شیوع کرونا فعالیت اصناف را با محدودیت رو به رو کرده و معیشت آنان تحت‌الشعاع قرار گیرد ولی مردم دورهمی‌های شبانه و شب گردی‌ها را کم نکنند.

اصناف نیازمند تسهیلات با بازپرداخت طولانی مدت هستند

وی گفت: اگر می‌خواهیم که هم سلامت مردم تأمین و هم اصناف آسیب کمتری ببینند، به اصناف در صورت اعمال محدودیت فعالیت تسهیلات مطلوب با بازپرداخت چهارساله داده شود.

رئیس اتاق اصناف خراسان‌جنوبی یادآور شد: در حال حاضر بازار خراسان‌جنوبی با یک رکود بی سابقه مواجهه شده و کرونا فشار اقتصادی شدیدی را بر اصناف وارد کرده است.

در اینکه جان و سلامت مردم یک اولویت است و در شرایط فعلی از هیچ اقدامی در راستای کاهش شیوع کرونا نباید چشم پوشی کرد، شکی نیست.

اما نکته مهم و اصلی این است که برنامه ریزی‌های صورت گرفته برای کاهش تردد و تجمع مردم از جمله اعمال محدودیت برای اصناف در میدان عمل تا چه مردم را وادار به ماندن در خانه و پرهیز از ترددهای غیر ضرور می‌کند؟

از طرف دیگر وقتی که برای صنوف و کسبه محدودیت و یا تعطیلی کسب و کار برای مدت معین در نظر گرفته می‌شود، آیا فکری به حال معیشت آنان شده است. در این میان اصناف رزق و روزی خود را از کدام محل باید تأمین کنند. کسبه‌ای که علی رغم تعطیلی‌ها همچنان باید هزینه مالیات و دارایی و بیمه و… را در زمان درست و دقیق آن پرداخت کنند.