خبرگزاری مهر، گروه دین و آئین، مصطفی شاکری: خانه مداحان اهل بیت (ع) در آبانماه سال ۱۳۸۸ به همت علی آهی از پیشکسوتان عرصه ستایشگری تأسیس شد. انجام فعالیتهای علمی و پژوهشی، ایجاد اتحاد در جامعه ستایشگران و ارائه خدمات رفاهی به آنها از جمله اهداف آهی از تأسیس این خانه بود. شهرداری تهران که مهمترین حامی این مؤسسه خصوصی به شمار میآید عمارت تاریخی فخرالدوله در محله فخرآباد را جهت استقرار مؤسسه اختصاص داد.
بعد از درگذشت علی آهی در سال ۱۳۹۴ رویکرد خانه مداحان دچار تغییراتی شد. تغییراتی که به اعتقاد برخی از اعضا، مغایر با اساسنامه خانه مداحان بود و با اهداف مرحوم آهی از تشکیل این مرکز فاصله داشت. همین امر زمینه ایجاد دو دستگی میان اعضای خانه را فراهم کرد. از جمله انتقاداتی که در این دوره متوجه خانه مداحان بود عدم ارتباط با نسل جوان بود؛ چراکه اکثر کرسیهای هیئت مدیره را مداحان پیشکسوت در اختیار گرفته بودند و همین امر، موجب شده بود مداحان جوان از حضور و فعالیت در خانه مداحان امتناع کنند. تعلیق برخی برنامههای خانه از جمله انتشار ماهنامه ستایشگران نور، یکی از دیگر مشکلات مدیریت سابق بود. مضاف بر اینها، فقدان نوآوری در برنامهریزیها و عدم ارتباط حداکثری با جامعه ستایشگری موجب شده بود علاقهمندان این حوزه منتظر تغییر هیئت مدیره و روی کار آمدن نسل جدید با رویکردی تحولآفرین باشند.
در نهایت با برگزاری انتخابات در آبانماه به ترتیب مرتضی طاهری، اکبر بازوبند، مصطفی خورسندی، محسن طاهری و سیداحمد صالحی خوانساری به عنوان اعضای هیأت مدیره انتخاب شدند. سیدعلی سادات رضوی و داوود نورصالحی نیز به عنوان اعضای علیالبدل انتخاب شدند. هیئت مدیره جدید نیز محسن طاهری را به عنوان مدیرعامل خانه مداحان اهل بیت (ع) و مرتضی طاهری را به عنوان رئیس هیئت مدیره خانه مداحان انتخاب کردند.
حالا همه چشمها به هیئت مدیره و مدیر عامل جدید است که چند روزی است تصدی خانه مداحان را در اختیار گرفته است. به همین خاطر سراغ یکی از اعضای هیئت مدیره که در ادوار قبلی نیز از اعضای فعال خانه مداحان به شمار میآمد رفتیم.
برخی فعالیتها در خانه مداحان در پنج سال گذشته، هدف و مقصد خانه مداحان نبود
سیداحمد صالحی خوانساری با اشاره به اینکه هنوز برنامهریزیهای جدید انجام نگرفته است، به اراده هیئت مدیره جدید برای ایجاد کارهای خلاقانه در آینده نزدیک اشاره کرد. وی در این رابطه اظهار کرد: خانه مداحان یک آئیننامه دارد که باید به آن عمل شود، علاوه بر آن یک سری مسائل وجود دارد که سلیقهای و ابتکاری است. از قبل چنین برنامههایی بوده، در آینده هم حتماً کارهای جدیدی انجام خواهد شد.
خوانساری در ضمن گفتوگو به مهمترین چالشهای خانه مداحان اشاره و تصریح کرد: در ادوار مختلف، هم فعالیتهای مثبت بوده و هم فعالیتهای منفی که اگر بخواهم آنها را شرح بدهم جایز نیست ولی در هر حال هر گروهی جایگزین میشود سعیاش بر این است اگر ضعفی در کار است، برطرف کند نه اینکه بخواهد بر آن بیفزاید. آنچه بنده احساس کردم این است یکسری فعالیتها در خانه مداحان در پنج سال گذشته بود که هدف و مقصد خانه مداحان نبود. مثلاً خانه مداحان برای این درست نشده است که خودش هیئتداری کند بلکه باید بر جوامع مداح اشراف داشته باشد.
به اعتقاد او، برگزاری جلسات هفتگی در خانه مداحان نه تنها جزو اهداف خانه نبود بلکه عاملی بود که زمینه تفرقه و دوری برخی مداحان از خانه را رقم میزد.
خوانساری ادامه داد: یکی از مشکلات ما این بود که خیلی از هیئات در اینجا قدم نمیگذاشتند و خیلی ارتباط نداشتند. چرا؟ مداحان از شنبه تا جمعه هیئت دارند. بنده از روز اول با این نوع تعدد و زیادی هیئات که همهاش اتحاد و انسجام را به هم میزند موافق نبودم. لذا خانه مداحان یک جلسهای چهارشنبهها بنا کرده بود و افراد عادی و مداحان در آن شرکت میکردند و این امر به جلسات هفتگی مادحین لطمه میزد و به همین دلیل خیلی از مداحان با این مسئله کنار نیامدند و استقبال نکردند. این هدف خانه مداحان نبود که جمعیتی در این جلسه جمع شوند، صبحانه بخورند و خداحافظ. این هدف ما نبود. شاید در کنار اهداف چنین چیزی قابل تصور باشد ولی نه اینطور که عوام و اهل فن با هم در جلسات حضور پیدا کنند. یک روز در یکی از جلسات خانه مداحان، آقای آهی به یک عزیزی اشاره کرد و گفت شما بخوان، گفت من مداح نیستم، آقای آهی گفتند پس برو بیرون چون اینجا خانه مداحان است.
وی در پاسخ به پرسشی درباره ارتباط جوانان با خانه مداحان گفت: من این انتقاد را خودم در آینده مطرح خواهم کرد. آقای سازگار، آقای آسفی، آقای بهتاش همه در سن کهولت هستند و توانایی جسمی ندارند البته آقای سازگار از انتخابات هیئت مدیره استعفا دادند. الان به جای ایشان شخص جوانتری آمده است و آقای مرتضی طاهری جایگزین شده است. به هر حال ارتباط خانه مداحان با مادحین جوان ضعیف بوده است و بنده در اولین جلسه یکی از خواهشهایم این است که این جوانان مداح، چه آنها که سرشناس هستند و چه آنهایی که خوب میخوانند ولی سرشناس نیستند را دعوت کنیم و یک آشتیکنانی با خانه مداحان داشته باشند.
خانه مداحان جایگاهی است که باید در آن اهداف خانه مداحان دنبال شود
محسن طاهری از چهرههای نامآشنای عرصه ستایشگری که اکنون در سمت مدیرعامل خانه مداحان فعالیت میکند، در گفتوگو با خبرنگار مهر، ضمن اشاره به تلاشهای مرحوم آهی در شکلگیری خانه مداحان اظهار کرد: ما همواره حضور ایشان را در این خانه میبینیم چراکه بر اساس تلاشهای ایشان بود که خانه مداحان به ثمر رسید و پایهگذاری شد. هر وقت وارد مجموعه خانه مداحان شدیم انگار این بزرگوار جلوی ما ایستاده است و انتظارش از همه ما این است که راه مرا ادامه بدهید و کاری که با تلاشهای ما شکل گرفت را فراموش نکنید. بنای ما این است که در دوره جدید اساسنامه را رعایت کنیم و مفاد اساسنامه سرلوحه کار ما باشد.
طاهری ضمن اشاره به این نکته که عمل به اساسنامه اولین شاخصه هیئت مدیره جدید است تصریح کرد: هر کس در روشهای مدیریتی تغییراتی ایجاد میکند، شاید سلایق مختلف باشد ولی چهارچوب و آئیننامه کار یکی است و آنچه در خانه مداحان مهم است و از اسم خانه مشخص است تعلق به جامعه ستایشگری است نه یک طیف خاص، با یک نگرش خاص. لذا همه عزیزان ما اینجا را خانه خودشان میدانند و ما هم از عموم جامعه ستایشگری دعوت میکنیم اینجا را مثل خانه خودشان بدانند. گروه منتخب جدید هم این بیان مرا تأیید میکنند که با آغوش باز از عموم جامعه ستایشگری استقبال میکنیم. وظیفه ما این است خدمترسانی کنیم. ان شاءالله برنامههایی که داریم را در یک برنامه مدون اعلام میکنیم که از جمله آنها تداوم برقراری کلاسهای مداحی و حفظ حرمت پیشکسوتان است.
مدیر عامل خانه مداحان تأکید کرد: ما باید نگاه کنیم خانه مداحان با چه اهدافی شکل گرفته است و شالوده آن ریخته شده است. یک وقت عزیزان ما آمدند ظاهر خانه مداحان را درست کردند که خب حرکت خوبی است؛ مثلاً حسینیه را بزرگ کردند و به ظاهر خانه مداحان رسیدگی کردند و فضای زیبایی ایجاد شده است اما آنچه مهم است این است که خانه مداحان جایگاهی است که باید در آن اهداف خانه مداحان دنبال شود. این اهداف با برگزاری یک جلسه در هفته که مثل روضههای دیگر است تأمین نمیشود و این هدف کوچکی است. اهداف بزرگتر خانه مداحان نگریستن به اساسنامه است، یعنی ببینیم اساسنامه خانه مداحان از ما چه خواسته است و ما آن را دنبال کنیم.
طاهری با اشاره به لزوم جذب جوانان زیر سایه بزرگترها و گفت: ما باید کاری کنیم که جامعه جوان ستایشگری خودشان را در این خانه در جایگاه صاحب خانه ببینند نه اینکه بگویند ما مهمان هستیم و ممکن است فقط به آن سر بزنیم کما اینکه خیلیها از گذشته اینجا مطلع نیستند و بدون اینکه اطلاع داشته باشند متأسفانه در فضای مجازی به غیبت و تهمت دست میزنند و میکویند اینجا حرکتی انجام نشده است در حالی که آنچه مورد مطالبه دوستان است، در ادوار قبل مورد توجه اعضای خانه مداحان بوده است.
وی افزود: به عنوان مثال ما برای مجلهای تحت عنوان ستایشگران نور مجوز گرفتیم و این ماهنامه را برای خانه مداحان طراحی کردیم که خیلی هم زحمت داشت ولی متأسفانه برخی دوستان این کار را تعطیل کردند. ما این کار را کردیم و الان هم میخواهیم ادامه بدهیم. مورد بعدی بخش سمعی و بصری خانه مداحان است که برای تولید کارهای سمعی و بصری شکل گرفت. برنامه ما این بود که در کنار پیشکسوتان قرار بگیریم و آنها صحبت کنیم، نه اینکه فقط وقتی در بستر افتادند از آنها ملاقات کنیم؛ خیر، میخواستیم کنار آنها بنشینیم با آنها صحبت کنیم و آنچه ماحصل یک عمر ستایشگری آنها است در قالب دو ساعت کار تولیدی تهیه کنیم تا نسلهای بعد از آن استفاده کنند. برای این کار خیلی زحمت کشیده شد و در خانه مداحان ابزار این کار را داریم ولی متأسفانه مغفول واقع شد. حتی استودیویی برای این کار پیش بینی شد ولی این کار تداوم پیدا نکرد.
طاهری با انتقاد از مسئولین قبلی خانه مداحان، خاطر نشان کرد: شاید مدیران قبلی بیان کنند که ما هم چنین برنامهای داشتیم ولی قرار نیست کار تولیدی فقط از دوستانی تهیه شود که مطرح هستند. خیر، عزیزی که الان در دوران کهولت سن است و شاید دیگر به او اقبال و اعتنایی نشود، جایگاه خاص خودش را دارد و باید بیشتر به آنها نگاه شود. ما باید این عزیزان را مثل جواهراتی که در موزه نگه میدارند نگه داریم تا بعداً حسرت نخوریم.
با این توصیف باید منتظر بود تا هیئت مدیره جدید طی روزهای آتی برنامههای جدید خانه مداحان که قرار است در راستای اساسنامه باشد را اعلام کند تا روشن شود اعضای جدید، چه تدابیری برای تحقق اهداف خانه مداحان در نظر گرفتهاند.