به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پایگاه اطلاع رسانی بیوتکنولوژی ایران، گندم از محصولاتی است که به طور گسترده کشت می شود. بنابراین هرگونه افزایش عملکرد دانه آن می تواند تا حد زیادی به کاهش گرسنگی در جهان کمک کند.
در مقاله ای که به تازگی در مجله New Phytologyist با Impact factor (۲۰۱۹): ۸.۵۱۲ منتشر شده است، محققان به نمونه ای گندم تراریخته دست یافته اند که میزان عملکرد آن ۱۱.۳ درصد بیشتر از گندم غیرتراریخته است.
یک روش معمول برای افزایش عملکرد دانه، اصلاح کلاسیک گندم است، در این روش هر گیاهی تعداد بیشتری دانه تولید می کند برای تولید نسل بعد گندم پرمحصول انتخاب می شود.
به گفته محققان دانشگاه یورک انگلیس، این روش در گذشته کارساز بوده است اما این فناوری در سال های اخیر به دلیل زمان بر بودن، دچار رکود شده است. نرخ سالانه افزایش عملکرد با این روش، در حال حاضر کمتر از ۱ درصد است.
رویکرد دیگر شامل بزرگتر شدن و سنگین شدن دانه ها است. متأسفانه، گیاهانی که برای تولید دانه های بزرگتر تغییر یافته اند نیز رشد کم تری دارند در نتیجه مقدار واقعی غذایی که می توان از هر گیاه بدست آورد همان مقدار اندک است.
پژوهشگران دانشگاه یورک با همکاری پروفسور سیمون مک کوئین میسون، برای حل این مشکل مطالعاتی انجام دادند و گندم تراریخته ای با راندمان عملکرد بالا معرفی کردند.
در گندم تراریخته جدید آنها ، سطح پروتئین تعیین کننده سرعت رشد معروف به اکسپاسین در گیاهان جوان افزایش می یابد. زمانیکه این گیاهان بالغ می شوند، دانه هایی تولید می کنند که تا ۱۲.۳ درصد سنگین تر از همتایان معمولی خود هستند و میزان دانه تولیدی این گیاهان تراریخته نسبت به گیاه غیرترایخته یکسان است.
پژوهشگران در Universidad Austral de Chile با موفقیت گندم جدید را در آزمایشات مزرعه ای که تحت شرایط منظم کشاورزی انجام می شد، کشت کردند.
پس از برداشت گیاهان، عملکرد دانه نهایی در رده تراریخته با بهترین عملکرد ۱۱.۳ درصد بیشتر از محصول گندم غیرتراریخته بود.