خبرگزاری مهر، گروه بین الملل- رامین حسین آبادیان: استان «سلیمانیه» واقع در اقلیم کردستان عراق از چند روز گذشته تاکنون به صحنه درگیری ها میان معترضان و نیروهای امنیتی اقلیم تبدیل شده است. ماجرا از آنجا آغاز شد که ساکنان اقلیم کردستان در اعتراض به وخامت اوضاع اقتصادی و نیز تأخیر در پرداخت حقوق کارکنان، دست به برگزاری تظاهرات زدند؛ تظاهراتی که با برخوردهای خشونت آمیز نیروهای امنیتی مواجه شد.
پس از این برخورد خشونت آمیز با معترضان نیز کمیته عالی امنیتی اقلیم کردستان عراق با صدور بیانیه ای ضمن «غیرقانونی» توصیف کردن اعتراضات مردمی در این اقلیم، تأکید کرد که تداوم این روند موجب شکل گیری هرج و مرج در اقلیم کردستان می شود. با این حال، این بیانیه نیز موجب توقف اعتراضات مردمی به وضعیت اقتصادی در اقلیم کردستان نشد. آخرین گزارش ها حاکی از آن است که بحران مالی در اقلیم کردستان عامل اصلی و اساسی شکل گیری اعتراضات مردمی بوده است.
بحران مالی در اقلیم کردستان، قطع حقوق کارکنان اقلیم و نیز ضعف خدمات رسانی موجب شده است تا سلیمانیه به صحنه درگیریها تبدیل شود بحران مالی مذکور طی ماههای اخیر منجر به قطع پرداخت حقوق کارکنان اقلیم کردستان عراق شد. افزون بر این، ضعف خدمات رسانی در اقلیم کردستان نیز از جمله موارد دیگری است که ساکنان اقلیم کردستان به آن معترض هستند. تظاهرات مردم اقلیم کردستان در ابتدا در شهرهای رانیه، سلیمانیه، چمچمال، پیره مگرون، قلعه دیزه و حلبچه آغاز شد و هم اکنون دامنه آن تا دیگر شهرها نیز در حال توسعه است.
در حال حاضر نیز دامنه اعتراضات در سلیمانیه بیش از پیش گسترده شده است. معترضان با حمله به ساختمانها و نهادهای اداری، آنها را به آتش کشیدند. این درحالی است که مقرهای احزاب و جریانهای سیاسی کُرد نیز در این میان به آتش کشیده شده است. طبق آخرین آماری که اعلام شده است، تا به امروز ۶ نفر در نتیجه درگیری ها در استان سلیمانیه کشته و دهها تَن دیگر نیز به شدت زخمی شدهاند.
با افزایش دامنه اعتراضات مردمی در استان «سلیمانیه» اقلیم کردستان عراق بود که اینترنت در این استان و شهرهای مختلف آن به مدت ۸ ساعت قطع شد. در همین ارتباط، پایگاه «القدس العربی» با انتشار مطلبی در خصوص اعتراضات اقلیم کردستان، نوشت: «اعتراضات در استان سلیمانیه در حالی بیش از پیش تشدید شده است که مقامات اقلیم کردستان خود را به کلی از آنچه که در این اقلیم میگذرد، کنار کشیدهاند و میگویند که اوضاع اقتصادیِ کنونی خارج از اراده و کنترل آنهاست. آنها در واقع، بغداد را مقصر وضعیت کنونی معرفی می کنند».
القدس العربی گزارش داد که مقامات اقلیم کردستان به کلی مسئولیت خود در قبال آنچه که در این اقلیم میگذرد را فراموش کردهاند در عین حال، «مسرور بارزانی» نخست وزیر اقلیم کردستان عراق تأکید کرده است که اقلیم کردستان تمام تلاش خود برای عبور از وضعیت کنونی را به کار خواهد بست. او گفته است که اقلیم کردستان به مذاکرات خود با دولت مرکزی برای دستیابی به حقوق مالیِ اقلیم را ادامه میدهد. در عین حال، بارزانی دولت بغداد را به عدم پرداخت مطالبات مالی اقلیم کردستان متهم کرده است. این سخنان بارزانی درحالی مطرح شد که «برهم صالح» رئیس جمهور عراق، مطالبات ساکنان اقلیم کردستان را «مشروع» توصیف کرد و خواستار تحقق آنها شد.
تحولات اقلیم کردستان همچنین واکنشهایی را از سوی دیگر احزاب و جریانهای سیاسی عراق به دنبال داشت. به عنوان نمونه، ائتلاف «النصر» به رهبری حیدر العبادی با صدور بیانیه ای ضمن اعلام حمایت از مطالبات مشروع ساکنان اقلیم کردستان، تأکید کرد: «ما مخالف هرگونه اقدام خشونت آمیز علیه معترضان در استان سلیمانیه هستیم». از سوی دیگر، مسعود بارزانی، رئیس حزب دموکرات کردستان نیز با هدف طفره رفتن از محقق ساختن مطالبات مردمی در اقلیم کردستان، گروه پ.ک.ک را عامل شکل گیری تظاهرات معرفی کرده است و نه وضعیت اقتصادی.
مشاور مسعود بارزانی بدون اشاره به نقش اقلیم کردستان در ظهور بحران مالی در این اقلیم، اعلام کرد که پ.ک.ک در پشت اعتراضات سلیمانیه قرار دارد اخیراً نیز سران قوای سه گانه در عراق به همراه رهبران جریانهای سیاسی این کشور یک نشست مشترک برای بررسی آخرین تحولات عراق برگزار کردند. در این نشست، «برهم صالح» رئیس جمهور، «مصطفی الکاظمی» نخستوزیر، «محمد الحلبوسی» رئیس پارلمان و رهبران جریانها و تشکلهای سیاسی عراقی شرکت کردند. این نشست در کاخ نخستوزیری در بغداد برای بررسی آخرین تحولات عراق و مسائل فیما بین دولت مرکزی و اقلیم کردستان عراق برگزار شد.
«نوری المالکی» رئیس ائتلاف دولت قانون و عمار حکیم رئیس «ائتلاف عراقیون» نیز از کسانی بودند که در نشست رهبران سیاسی عراق شرکت کردند. به نظر میرسد که دولت مرکزی بغداد و نیز احزاب سیاسی این کشور به دنبال آن هستند تا تدابیری را به منظور حل و فصل بحران مالی در اقلیم کردستان اتخاذ کنند؛ بحرانی که بسیاری از کارشناسان و ناظران سیاسی معتقدند با سوءمدیریت و بهره برداریهای نادرست از منابع توسط مقامات اقلیم کردستان عراق، بروز پیدا کرده است.