خبرگزاری مهر - گروه بین الملل : سفر رئیس جمهوری عراق به تهران و دیدار وی با همتای خود و رهبر معظم انقلاب اسلامی، یکی از سفرهای حساس و سرنوشت ساز مسئولان عراقی به شمار می آید و می تواند فصل جدیدی را در همگرایی منطقه ای و جغرافیایی میان دو کشور همسایه بگشاید.

جلال طالبانی عصر سه شنبه 5 تیر با استقبال رسمی دکتر محمود احمدی نژاد، برای گفتگو با مقامهای بلندپایه کشورمان و عیادت از حکیم وارد تهران شد.

رئیس جمهوری عراق ظهر چهارشنبه 6 تیر پس از دیدار با مقام معظم رهبری، دکتر احمدی نژاد رئیس جمهوری، و منوچهر متکی، تهران را به مقصد عراق ترک کرد.

طالبانی همچنین در این سفر یک روزه خود، از عبدالعزیز حکیم، رئیس مجلس اعلای اسلامی عراق عیادت کرد.

سفر رئیس جمهوری عراق از این جهت حائز اهمیت است که این کشور در حال حاضر، شرایط دشواری را سپری می کند.

افزایش نا امنی ها ، توطئه گروه های بعثی  و بازماندگان رژیم سابق عراق وسلفی ها علیه دولت منتخب عراق و اقدام آمریکا در مسلح کردن گروه های تروریستی ، عراق را در مسیر حساس و مبهمی قرار داده است.

این تحرکات، عراق را به سوی آینده ای مبهم وتاریک هدایت می کند که تنها راه برون رفت از این وضعیت، حمایت بی شائبه جمهوری اسلامی از ملت ودولت عراق است.

عراق و رویارویی با سه بحران بزرگ

واقع امراین است که عراق اکنون با 3 بحران عمده داخلی ، منطقه ای وبین المللی روبرو  است .

در بعد داخلی برخی عناصر تمامیت خواه و انحصار طلب تلاش می کنند تا عراق را به شرایط پیش از مارس 2003 یعنی قبل از سقوط رژیم صدام بازگردانند تا از رهگذر آن چرخه دموکراتیزه سازی عراق را متوقف وقدرت را از راه توسل به نیروی نظامی به دست گیرند.

این عناصر تا کنون به سازماندهی نیروهای خود پرداخته و نشست های سری در پایتخت های برخی کشورهای عربی اطراف عراق تشکیل داده اند تا در یک موقعیت مناسب، دولت منتخب نوری المالکی را سرنگون کنند.

در بعد منطقه ای، برخی کشورهای عربی که از حرکت عراق به سمت دموکراسی ونظام پارلمانی بیمناک هستند؛ برای تضعیف و به حاشیه راندن اکثریت ملت عراق تلاش می کنند.

کشف چندین سند سری که نشان می دهد یکی از کشورهای عربی منطقه با تحریک عشایر عراق وهزینه های سنگین مالی سعی در برهم زدن ساختار سیاسی عراق دارد؛ یکی از توطئه هایی است که کشورهای عربی منطقه علیه وحدت وتمامیت ارضی عراق سازماندهی کرده اند.

علت این امر این است که این کشورها از دموکراسی سازی عراق و قدرت یافتن اکثریت شیعه ودر نهایت برقراری رابطه محکم میان عراق وجمهوری اسلامی ایران نا خشنود هستند.

در بعد بین المللی، نیروهای اشغالگر تحت تاثیر القاءات کشورهای عربی منطقه، از نفوذ جمهوری اسلامی ایران در عراق دچار وحشت شده ودرصدد هستند تا دولت نوری المالکی را تضعیف وزمینه تشکیل یک دولت لائیک، قومیت گرا و همسو با کشورهای عربی اطراف عراق فراهم کنند.

اقدام اخیر آمریکا در مسلح کردن گروه های سلفی و تروریستی وانتقادهای غیر منطقی از دولت فعلی عراق را می توان در  راستای توطئه مشترک امریکا وکشورهای عربی اطراف عراق قلمداد کرد.

لذا دولتمردان فعلی عراق از جمله آقای جلال طالبانی با درک شرایط دشوار کشور خود وضرورت تکیه بر ظرفیت های بالای جمهوری اسلامی ایران تلاش می کنند تا از شکل گیری این توطئه ها علیه دولت منتخب عراق جلوگیری کنند.

در جریان سفر رئیس جمهوری عراق به ایران، آقای طالبانی تلاش کرد تا مسیرگفتگوهای رو در وی جمهوری اسلامی و آمریکا در بغداد را هموار کند، زیرا معتقد است که این گفتگوها سبب خواهد شد تا آمریکا اشتباهات گذشته وفعلی خود را درباره عراق اصلاح کند واز تاثیر پذیری یک جانبه وغیر منطقی دوری کند.

آمریکا در صورتی که نصایح جمهوری اسلامی ایران را بپذیرد؛ قطعا هم آسیب کمتری در عراق خواهد دید وهم امنیت سریعا به این کشور باز خواهد گشت .

سفر جلال طالبانی به تهران دارای ابعاد سیاسی وسیعی است که سرنوشت وآینده عراق را رقم خواهد زد، زیرا جمهوری اسلامی ایران بر خلاف کشورهای عربی اطراف عراق، خواهان امنیت پایدار برای این کشور است .

ایران به دلیل داشتن مرز مشترک طولانی با عراق و اشتراکات عقیدتی با این کشور نمی تواند نسبت به رخدادهای عراق بی تفاوت بماند، زیرا هرگونه نا امنی به طور مستقیم بر امنیت اقتصادی ،سیاسی وفرهنگی ایران تاثیر مستقیم خواهد گذاشت.

به همین دلیل به نظر می رسد سفر رئیس جمهوری عراق به ایران می تواند فصل جدیدی در همگرایی منطقه ای وجغرافیایی میان ایران وعراق بگشاید واین کشور را به سمت آرامش واستقراروحفظ تمامیت ارضی خود هدایت کند.
-------------------
حسن هانی زاده ، کارشناس مسائل خاورمیانه