رئیس حوزه هنری کرمانشاه در این نشست گفت: علامه سردار کابلی جامع علوم بود و علاوه بر علوم مختلف مرسوم حتی علوم کیمیاگری را به صورت مخفیانه آموخت.

به گزارش خبرنگار مهر، با همکاری خانه اندیشه حوزه هنری، انتشارات بنیان مرصوص و اداره کل کتابخانه های عمومی، نشست بزرگداشت علامه «حیدرقلی خان سردار کابلی» همزمان با ایام درگذشت این عالم برجسته به صورت مجازی برگزار شد.

علیرضا شایق؛ استاد دانشگاه و دکتری علوم قرآن و حدیث، نخستین سخنران این نشست مجازی بود که در ابتدا گفت باید از شاگرد علامه سردار کابلی، غلامرضا کیوان سمیعی یادی کنیم که نقش مهمی در معرفی آن علامه به جامعه دارد.

شایق در ادامه ضمن بیان خلاصه‌ای از زندگینامه سردار کابلی گفت: ایشان در معاشرت با علمای بزرگ بودند و دارای اجازات حدیثی بودند و به عنوان مثال مرحوم آقا بزرگ روزهای متمادی در کتابخانه شخصی سردار کابلی بود.

این استاد دانشگاه ادامه داد: یک تصور اشتباه از کرمانشاه این است که چون دروازه کربلا بود علمای دیگر بلاد به آنجا آمده اند ولی باید دانست که علمای کرمانشاهی وخاندان علم و فقاهت در تاریخ کرمانشاه کم نیستند.
 

شایق در ادامه گفت: کتابخانه شخصی سردار کابلی بسیار پربار بود ولی فروش کتابخانه توسط فرزندان سبب شد از گنجینه‌علمی ایشان در کرمانشاه محروم شویم. این کتابخانه آثار منحصر به فردی داشته است.
 

شایق افزود: سردار کابلی در رشته‌های مختلف صاحب دانش بود و در ریاضیات و نجوم و منطق و ترجمه از عربی و انگلیسی دست به قلم زد و نیز در تفسیر، کتاب طنطاوی را نقد کرد و در حدیث، شرح‌های زیادی بر احادیث نوشت مانند شرح خطبه حضرت زینب، شرح نهج‌البلاغه، دعای صباح و...

وی در پایان گفت از سردار کابلی نسخه‌های نویافته ای در کتابخانه آیت الله مرعشی و در کتابخانه امیرالمؤمنین نجف و کتابخانه آستان قدس است و امیدواریم پژوهشگران این آثار را پیگیری نمایند.

در ادامه این جلسه از ماکت دو کتاب رونمایی شد: کتاب اول با عنوان "واناالعبد" (عبارتی که سردار کابلی به عنوان امضای خود به کار می‌برد) در بیان زندگی‌نامه ایشان و ترجمه‌ای از قصیده‌ی العصما برای اولین بار. اثر دوم با عنوان "میز جلوی پشتی" داستانی پیرامون حضرت علی علیه السلام مبتنی بر احادیث کتاب اربعین در فضائل امیرالمومنین.

در ادامه نشست، حجت الاسلام صدیقی از اساتید حوزه در کرمانشاه به سخنرانی پرداخت و گفت: جامعیت سردار کابلی در شرح احادیث خود را نشان داده مثلاً بر اساس نجوم جدید حدیث معراج را توضیح داده و جسمانی بودن آن را به صورت علمی اثبات کرده است.

وی افزود: الگوی سرار کابلی به ما می‌فهماند که در کنار تخصص گرایی به جامعیت نیاز داریم.

صدیقی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: ایشان فقط یک عالم و دانشمند نبودند و تعبیر «عالم نورانی» در کلام علمایی مانند شبیری زنجانی و نجومی در مورد ملاقات با ایشان به کار رفته که نشان اخلاص ایشان است. اخلاص ایشان تا حدی بوده که علی رغم اعتراف دیگران به شاگردی وی، هیچگاه از استادی خویش نمی‌گفت.

زنجانی پژوهشگر، استاد دانشگاه و دکترای حکمت متعالیه نیز ضمن اشاره به بیان علامه حسن زاده آملی در خصوص علامه کابلی که مقبره ایشان دارالحکمه جهان محسوب می‌گردد به تبیین وجه حکمت در شخصیت سردار کابلی پرداخت. زنجانی با بررسی روش استدلال در حکمت متعالیه صدرایی با اشاره به بیتی از علامه کابلی ابراز داشت:

سردار کابلی در برخی از مفاهیم خود شبیه ملاصدرا عمل می‌کردند. وی افزود: سردار کابلی تعبیری از حضرت زینب دارند که «عصمه‌الله‌الکبری» است و در بیت‌های بعد آنرا معلول دو علت می‌دانند آنکه به واسطه ولایت تطهیر شده و علم را که علت ایجاد عصمت است از حضرت علی و حضرت زهرا فرا گرفته است.

رسول شکری نیا، از فعالان فرهنگی، دیگر سخنران این نشست بود که به ابعاد هنری و اخلاقی سردار کابلی اشاره کرد و گفت: علمای قدیم خوشنویس و درست نویس بودند و سردار کابلی هم همین گونه بود و آیت الله نجومی خط ایشان را قابل توجه می‌دانستند.

وی همچنین گفت: توجه ویژه ایشان به حضرت زینب رحلت ایشان در رکعت چهارم نماز اتفاق می‌افتد که یک حادثه قابل تأمل است.
 

رضا کریمی از اساتید دانشگاه در خصوص ترجمه انجیل برنابا توسط سردار کابلی نکاتی را بیان کرده و گفت: این کتاب به عقاید قرآنی بسیار نزدیک است و با مقایسه دو نسخه عربی انگلیسی ترجمه شده و پاورقی‌هایی دارد که دقت و تسلط ایشان در ترجمه را می‌رساند.

کریمی افزود: سردار کابلی در این اثر فقط در مقام یک مترجم نیست بلکه با مقدمه مهم خود بر کتاب پاسخ این شبهه مترجم عربی را می‌دهد که می‌گفت: انجیل برنابا نوشته یک مسلمان است. چرا که در همین انجیل برخی نکات مخالف آموزه‌های قرآنی به چشم می‌خورد.

افشین آزادی، رئیس حوزه هنری کرمانشاه در پایان این نشست گفت: علامه سردار کابلی جامع علوم بود و علاوه بر علوم مختلف مرسوم حتی علوم کیمیاگری را به صورت مخفیانه آموخت.

وی افزود: سردار کابلی و دیگر مفاخر کرمانشاه الگوی خوبی برای ما هستند که ما سعی کردیم مفاخر کرمانشاه را در این سلسله نشستها به مردم معرفی کنیم.

گفتنی است رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره این شخصیت برجسته فرموده اند که: «مرحوم سردار کابلی شخصیت برجسته علمی در فنون مختلف است».

این نشست در ادامه سلسله نشستهای بزرگداشت مفاخر کرمانشاه برگزار شده که پیش از آن نشست بزرگداشت آیت الله ممدوحی و آیت الله نجومی نیز برگزار شده بود.