قم- رییس دانشگاه قم با انتقاد از نگاه منفعت‌گرایانه اخلاق‌مداران سکولار به مقوله اخلاق گفت: فضای عمومی سازمان‌ها باید رعایت اخلاق را برای افراد میسر کند، نه اینکه آنها را دچار مشقت کند.

به گزارش خبرنگار مهر، حجت‌الاسلام والمسلمین عسگر دیرباز در دیدار رؤسای بنیاد نخبگان و جهاد دانشگاهی استان قم با اشاره به ظرفیت عظیم دانشگاه‌ها در مسیر پیشرفت کشور گفت: هم اساتید و هم دانشجویان ما نیروهای پرنشاط و پرانرژی هستند که اگر از این نیروها به نحو مطلوبی استفاده نمی‌شود، به دلیل کاستی من و امثال من است.

وی افزود: دنیا پذیرفته است که آموزش‌های نظری، کاربردی و حرفه‌ای نیاز به اخلاق دارد و بسیاری از فیلسوف‌ها مطالبی را در خصوص وابستگی یا استقلال اخلاق از دین بیان کرده‌اند، اما ما بر این مبنا هستیم که دین می‌تواند پشتوانه بسیار قوی و خوبی برای اخلاق باشد.

نماینده وزارت علوم در قم با اشاره به تقسیم‌بنده اخلاق به دو نوع اخلاق سکولار و اخلاق دینی گفت: بین اخلاق دینی و اخلاق سکولار از نظر نیت، مبنا، متن و پیامدهای رفتار تفاوت‌های بنیادین زیادی وجود دارد، اما اخلاق دینی حتی اهدافی که اخلاق سکولار به دنبال آن است را پوشش می‌دهد و از اخلاق سکولار افزوده‌های بیشتری دارد.

وی در ادامه افزود: بعضی از فیلسوفان اخلاق فقط به آثار اخلاق توجه و تنها به منفعت اخلاق می‌اندیشند، اما چنانچه راستگوئی راست‌گویان به دلیل منفعت راستگوئی نیست، برخی نیز اخلاق را به خاطر خود اخلاق ارزشمند می‌دانند.

دیرباز با بیان اینکه نیت و انگیزه در دین اسلام حرف اول را می‌زند و ارزش اعمال در گروی نیت‌ها است، افزود: فضای عمومی یک سازمان یا نهاد باید به گونه‌ای باشد که رعایت اخلاق را برای افراد ساده و میسر کند، نه اینکه افراد برای رعایت اخلاق به مشقت و دردسر دچار شوند.

وی با اشاره به ۵ اخلاق مهم حرفه‌ای و جایگاه امانت داری در تقویت اخلاق افراد گفت: فروتنی دیگر آموزه‌ای است که باعث بهبود اخلاق می‌شود و این خصیصه اخلاقی در شرایطی تبلور می‌کند که فرد در باطن خود برای دیگران و سایر آفریدگان خداوند احترام قائل شود و ظاهر افراد را نشانه شأن ایشان نداند.

رئیس دانشگاه قم با اشاره به خصیصه سوم مدیران با اخلاق گفت: مسئولیت پذیری نکته سومی است که در زمینه اخلاق مطرح می‌شود و در همین راستا افراد باید کاری را قبول کنند که توانایی انجام آن را دارند و اگر کاری را قبول کردند، حتماً آن را به سرانجام برسانند.

وی با بیان اینکه شفافیت و بردباری دو خصیصه مهم دیگر در مسئولین با اخلاق است، افزود: قطعاً اخلاق حرفه‌ای باعث بالا رفتن راندمان کار سازمان می‌شود و سودمندی و داشتن بهروری شاخص سنجش عملکرد یک سازمان یا یک فرد است و نباید کسی به جای بهره‌وری چند برابری، چندین برابر فوایدش مصرف کند.

دیرباز به ضرورت مطالعه افراد درباره اخلاق حرفه‌ای و معرفی کتابی مناسب برای آموختن اخلاق پرداخت و گفت: کتاب‌های بسیاری در زمینه اخلاق داریم وکتاب آیت الله مهدوی کنی که به نام «اخلاق عملی» منتشر شده، اخلاق کاربردی را تبیین و نیازهای امروز را برطرف می‌سازد.

وی با اشاره به ارتباط دانشگاه با جهاد دانشگاهی و بنیاد نخبگان گفت: ارتباط دانشگاه‌ها از جمله دانشگاه قم با این دو نهاد، هرچقدر ساختارمند تر، وسیع‌تر و محکم‌تر شود، به خیر و صلاح هر سه مجموعه و درنهایت جامعه و انقلاب خواهد بود، بنابراین چنین دیدارهایی را باید به عنوان وسیله‌ای برای زمینه سازی همکاری بیشتر و ارتباط مؤثرتر دانشگاه قم، جهاد دانشگاهی و بنیاد علمی نخبگان در نظر گرفت.

عضو شورای علمی بنیاد نخبگان استان قم با اشاره به اقدامات پژوهشی جهاد دانشگاهی در زمینه کاهش ناباروری در کشور، بیان کرد: این اقدامات جهاد دانشگاهی مدت‌ها ذهن مرا به خود مشغول ساخت، چراکه این دست اقدامات در کشور جز اقدامات و فعالیت‌های بنیادی است که امیدواریم در آینده این مرکز درمان ناباروری در استان قم به قطبی در کشور تبدیل شود.