ابراهیم حصاری دبیر چهارمین جشنواره بینالمللی فیلم «موج» کیش در گفتگو با خبرنگار مهر درباره تفاوت این دوره از جشنواره با دورههای پیشین گفت: مهمترین تفاوت این دوره نسبت به سالهای گذشته این است که «موج» امسال در گستره جهانی برگزار میشود. این یک نقطه عطف برای جشنوارهای محسوب میشود که دوره سوم خود را با نمره قبولی طی کردهاست.
وی درباره دلیل بینالمللی شدن جشنواره توضیح داد: احساس کردیم نیاز است جشنواره برای چهارمین دوره گسترش یافته و گامی به جلو بردارد و تسریع این امر با دستور مدیرعامل منطقه آزاد کیش در خصوص بینالمللی شدن جشنواره رقم خورد.
این فیلمساز درباره دیگر تفاوتهای دوره چهارم جشنواره «موج» با دورههای قبلی عنوان کرد: تفاوت دیگر در ساختار اجرایی جشنواره است یعنی ما امسال فیلمها را به صورت اینترنتی دریافت کردیم و داوریها هم به صورت مجازی و در فضای اینترنت انجام میشود که این هم تجربه جدیدی است.
وی افزود: به طور کلی فکر میکنم نیاز است جشنوارهها به این سمت بروند که از ارسال فیلمها به صورت فیزیکال دوری و کمی فضای حرفهایتری را تجربه کنند. امسال فیلمها در مرحله دریافت توسط صاحبان آثار در سایت بارگذاری شدند که از همین طریق توسط هیات انتخاب دیده و داوری میشوند. ما در بحث آموزش و کارگاهها هم سعی کردیم با تکیه بر تجربه و دانش نیروهای خلاق و افراد متخصص، کیفیت کمی و کیفی این کارگاهها را برای بهره برداری بیشتر شرکتکنندگان ارتقا دهیم.
کرونا چیزهایی به ما آموخت که تجربه نکرده بودیم
حصاری با اشاره به شیوع کرونا و تاثیر آن بر برگزاری جشنواره نیز بیان کرد: در جریان برگزاری یک جشنواره مسلماً وقتی با یک پدیده غیرقابل پیشبینی مواجه میشوید، تصمیمگیری در مقابل آن سختتر است و نیاز به برنامهریزی دقیقتری دارد پس باید گزینههای بیشتری پیش روی خود داشته باشید تا بنا به شرایط زمان برگزاری، غافلگیر نشوید. کرونا مسایلی را به ما آموخت که تا حالا آنها را تجربه نکرده بودیم، به ما یاد داد قدر همدیگر را بیشتر بدانیم، به این دورهمی هایی که به بهانه جشنواره شکل میگیرد بیشتر توجه کنیم، متأسفانه ما امسال عزیزان زیادی را در حوزه سینما از دست دادیم؛ بزرگانی که نبود تکتک آنها برای سینمای ایران یک ضایعه است. از طرفی مواجهه با این بیماری و نحوه سرایت آن باعث شناخت قابلیتهای تازه ای از فضای مجازی و استفاده مفید تر از این فرصت شد.
دبیر چهارمین دوره جشنواره فیلم «موج» کیش درباره تاثیرات برگزاری این جشنواره بیان کرد: درباره اینکه جشنواره چقدر جریانساز بوده باید به پیامدهای آنچه در حوزه منطقهای و چه حوزه ملی نگاهی داشته باشیم تا ببینیم چه اتفاقاتی را بهعنوان یک رویداد هنری رقم زده است. در جزیره کیش باعث برخی اتفاقات شده برای مثال از رهگذر همین جشنواره پاتوقهای فیلم کوتاه شکل گرفته و دوستان فیلمساز و علاقهمندان را دور هم جمع کرده است تا هر هفته به بحث و تماشای فیلم در کنار هم بپردازند. نکته دیگر اکران فیلمهای «هنروتجربه» از پیامدهای دیگر جشنواره در جزیره بود، ضمن اینکه کارگاههای فیلمسازی هم به صورت مقطعی برای علاقهمندان برگزار شده است. مبحث مهمتری که در حوزه منطقه آزاد کیش رخ داده، ایجاد انگیزه برای فیلمسازان کیش بوده است. خوشبختانه در دوره سوم حدود ۲۱ فیلم از فیلمسازان کیش در بخش «چشمانداز فیلمسازان کیش» شرکت کردند که این رقم آمار قابل توجهی است.
تشکیل بانک فیلمنامه «کیش»
وی توضیح داد: در حوزه ملی هم این دستاورد را در کیفیت فیلمها و آثار ارسالی میتوان دید به طوری که هر سال در موضوعات جشنواره فیلمهای بهتری را دریافت میکنیم، هر چند توقع ساخت فیلم برای یک جشنواره خاص از منطق به دور است و اما در بخش فیلمنامه که دغدغه مهمی هست خوشبختانه اتفاقات بهتری را میبینم، یک بانک فیلمنامه خوب در موضوعات جشنواره داریم که تمام این آثار مرتبط با موضوعات جشنواره و قابل اجرا و ساخت در کیش هستند. این بانک فیلمنامه میتواند باعث شود که مدیران برای بحث تولید نگاه جدیتر داشته باشند و برای تولیدات، بحث حمایت و ساخت از این فیلمنامهها برنامهریزی داشته باشند.
حصاری در پایان درباره معرفی منطقه آزاد کیش به واسطه برگزاری این جشنواره گفت: مناطقی که در دنیا رسالت گردشگری دارند باید زیرساختها را در حوزهها و شاخههای مختلف گردشگری آماده کنند تا به معرفی بهتر آن منطقه کمک کند. یکی از این زیرشاخهها «گردشگری فرهنگی» و یکی از راههای آن استفاده از ابزار سینما و تصویر است یعنی همان اتفاقی که در شهر کن فرانسه رخ میدهد و به واسطه یک جشنواره یک شهر و یک منطقه خاص به یک قطب گردشگری فرهنگی تبدیل و در دنیا شناخته میشود. یک جشنواره صرفاً با ابزار سینما میتواند به معرفی یک منطقه و یا یک کشور کمک کند. جزیره کیش هم تمام این قابلیتها را دارد و میتواند یک جشنواره را به عنوان برندینگ خود به کار بگیرد تا خود را به دنیا معرفی کند. مسلماً گردشگر فرهنگی، یکی از مخاطبان این جشنواره است که به واسطه همین جشنواره میتواند شکل بگیرد. این جشنواره از دوره اول در حوزه فرهنگ توانسته جایگاه خود را پیدا و نگاههایی را به سمت جزیره کیش معطوف کند ضمن اینکه باعث انجام سفرهایی توسط قشر فرهنگی و هنری شده که این سفرها به واسطه شناخت از جشنواره پیش آمده است.
چهارمین جشنواره بینالمللی فیلم «موج» کیش از ۲۸ بهمن لغایت ۱ اسفندماه ۱۳۹۹ در جزیره کیش به دبیری ابراهیم حصاری برگزار میشود.