خبرگزاری مهر - گروه بین الملل: تعیین تونی بلر نخست وزیر سابق انگلیس به عنوان نماینده کمیته چهارجانبه صلح خاورمیانه یکی از اشتباهاتی است که اتحادیه اروپا، سازمان ملل متحد و آمریکا مرتکب شده اند.

این کمیته که با شرکت کشورهای آمریکا، روسیه، اتحادیه اروپا وسازمان ملل متحد شکل گرفته تلاش می کند تا از طریق ارائه راهکارهایی مسئله فلسطین را حل وفصل کند.

تونی بلر را می توان به دون کیشوتی تشبیه کرد که به جای مبارزه با بادبانهای آسیاب به مبارزه با روند صلح برخاسته است.

عملکرد غیرمنطقی نخست وزیر سابق انگلیس در عراق وافغانستان و دنباله روی ایشان از سیاست های جنگ طلبانه جرج بوش رئیس جمهوری آمریکا، کارنامه سیاهی از دوران نخست وزیری ده ساله وی ترسیم کرده است.

تاریخ طولانی انگلیس، دهها نخست وزیر را به خود دیده است که هریک از آنان کوشیده اند تا جایگاه بریتانیا را حداقل در منطقه استراتژیکی خاورمیانه ارتقا بخشند.

توجه خاص انگلیس به خاورمیانه وغرب آسیا که کانون تمرکز کشورهای اسلامی به شمار می آید؛ نوعی همگرایی ظاهری میان ملت های اسلامی و بریتانیا به وجود آورده  بود.

به همین دلیل درطول یکصد سال گذشته، هرتحولی که در هر کشور اسلامی منطقه رخ دداده به طور طبیعی تاثیرات خود را بر سیاست های داخلی وخارجی بریتانیا باقی گذاشته است.

ازسوی دیگر، نگاه استعمارگرانه انگلیس به خاورمیانه و رقابت شدید آمریکا با این کشوربرای رهبری وتسلط بر منابع طبیعی این منطقه، حس استقلال خواهی در سیاست خارجی انگلیس را در میان نخست وزیران سابق انگلیس تقویت می کرده است.

اما تونی بلیر بعد ازحادثه 11 سپتامبر 2001، همه تخم مرغ های انگلیس را در سبد جرج بوش قرار داد ودر نتیجه سیاست خارجی بریتانیا را به شدت مخدوش کرد.

یکی از اشتباهات تونی بلر این بود که بدون توجه به عواقب خطرناک لشکر کشی به افغانستان وعراق، نیروهای انگلیسی را به این دو کشوراعزام کرد ودر نتیجه سرنوشت آمریکا و انگلیس با یکدیگر گره خورد.

تلفات سنگین نیروهای انگلیس در افغانستان وعراق، آسیب های شدیدی به ساختار ارتش سلطنتی انگلیس وارد کرد که ترمیم آن به دهها سال وقت نیاز دارد.

ازسوی دیگر انگلیس همواره بعد ازجنگ دوم جهانی به این سو تلاش داشته تا سیاست جداگانه ای نسبت به آمریکا و حتی سایر کشورهای اروپایی درباره خاورمیانه داشته باشد که این سیاست نقش مهمی درفرایند شکل گیری حوادث منطقه ایفا کرد.

هرچند آمریکا پس ازجنگ دوم جهانی تلاش کرد تا انگلیس وفرانسه را از منطقه خاورمیانه دور کند وخود رهبری این منطقه را به عهده بگیرد، اما این رقابت ها سبب شد تا آمریکا تا دهه 60 میلادی از قرن گذشته، نقش معتدل تری را در روند حوادث
خاورمیانه ایفا کند.

مخالفت آمریکا با حمله مشترک انگلیس، فرانسه و رژیم صهیونیستی به مصر درجریان ملی شدن کانال سوئز در سال 1956 میلادی، در حقیقت بعد جدیدی به رقابت های پنهانی آمریکا واروپا بر سر تسلط بر منابع طبیعی منطقه بخشید.

اما سرانجام انگلیس راه خود را از اروپا جدا کرد و بدون توجه به عواقب خطرناک سیاست های آمریکا خط مشی سیاسی این کشور را دنبال کرد .

تونی بلردر واقع سبب شد تا انگلیس به جاده صاف کن سیاست خارجی جرج بوش تبدیل شود واین امر دورنمای تاریکی فرا روی انگلیس ترسیم می کند، زیرا انگلیس به علت همراهی با سیاست توسعه طلبانه آمریکا به منفورترین کشورهای غرب نزد مسلمانان تبدیل شد.

اکنون تونی بلر پس از یک دهه بحران سازی به عنوان نماینده کمیته چهارجانبه صلح خاورمیانه منصوب شده که با توجه به عملکرد اشتباه نخست وزیر سابق انگلیس در سالهای گذشته، پیش بینی می شود که وی در ماموریت جدید خود با شکست روبرو شود.

دلیل این امراین است که ملتهای مسلمان منطقه، تلقی مناسبی ازعملکرد تونی بلر در طول دوران نخست وزیری انگلیس ندارند واین امر مشکلاتی در مسیر ماموریت جدید تونی بلر به وجود خواهد آورد.

بنا بر این می توان گفت که تونی بلر به عنوان یک جنگجوی شکست خورده، هرگز نخواهد توانست صلح را برای منطقه به ارمغان بیاورد ومشکلی از مشکلات ملت فلسطین را حل کند.

کمیته چهارجانبه روند صلح خاورمیانه از چند روز پیش درحال بحث و گفتگو درباره تعیین فرستاده ویژه خود در خاورمیانه بود و در نهایت بلر را به این سمت برگزید.این کمیته شامل نمایندگان سازمان ملل متحد، آمریکا، روسیه و اتحادیه اروپا است.