خبرگزاری مهر؛ گروه جامعه_ ساناز باقری راد: ۱۷ آذرماه سال جاری بود که خبر شهادت اولین پرسنل بخش جمع آوری پسماندهای بیمارستانی آن هم به دلیل ابتلا به ویروس کرونا منتشر شد؛ رضا حصاری اپراتور شاغل در بخش زبالههای بیمارستانی که ۳۷ سن سال داشت و بارگیری زبالههای بیمارستانهای مسیح دانشوری، ۵۰۵ ارتش و محک را برعهده داشت.
در طول قریب به ۱۱ ماه گذشته که ویروس کرونا جای خود را در کشور باز کرده است، شمار زیادی از پزشکان، پرستاران و اعضای کادر درمان به عنوان مدافعان سلامت در خط مقدم مقابله با این ویروس قرار داشتند.
میدان نبرد با کرونا نیز رحمی به مدافعان سلامت نداشت و تاکنون بسیاری از اعضای کادر درمان برای حفظ جان مردم کشور جان خود را از دست دادهاند.
اما در کنار اعضای کادر درمان که به عنوان مهمترین سدهای مبارزه کننده با کرونا به شمار میروند، برخی از افراد دیگر نیز در گوشه و کنار کشور با قمار جان خود، در حال تلاش برای حفظ سلامت شهروندان هستند؛ کسانی که احتمالاً بسیار گمنامتر از دیگر گروههای مردمی برای مهار کرونا تلاش میکنند اما زحمات آنها کمتر دیده میشود.
پاکبانان؛ همان افراد گمنام صحنه جنگ با کرونا هستند. کسانی که وظیفه جمع آوری پسماندهای بیمارستانی را بر عهده دارند یا در مجتمعهای جمع آوری زبالههای شهری مشغول به کار هستند.
این افراد به دلیل تماس با زبالههای بیمارستانها و مواد آلوده عفونی، در معرض انواع بیماریها و خطرات قرار دارند و حال با شیوع کرونا نیز این خطر برای آنها بیش از پیش شده است.
رضا حصاری نیز یکی از پاکبان هایی است که به دلیل تماس با زبالههای آلوده بیمارستانها به کرونا مبتلا شد و حدود یک ماه پیش جان خود را از دست داد.
با توجه به آئین نامه «تعیین مصادیق احراز شهید و ایثارگر» مصوب اردیبهشت ۹۳، در حال حاضر آن دسته از اعضای کادر درمان که از سوی وزارت بهداشت به عنوان شهدای سلامت به بنیاد شهید معرفی شوند، شهید خدمت محسوب شده و همچون دیگر خانوادههای شهدای تحت حمایت بنیاد شهید به شمار میروند.
این در حالی است که هنوز برای کارکنان دیگر نهادها که ممکن است شغل آنها خطر ابتلا به کرونا و قربانی شدن فرد را به دنبال داشته باشد، ساز و کاری برای رفتن به لیست شهدای خدمت، در نظر گرفته نشده است. به طوری که پاکبانان سلامت و پرسنل مشغول در بخش زبالههای بیمارستانی نیز مشمول این خطر بوده و جزو همین دسته به شمار میروند.
حمایت مالی از خانواده شهید سلامت
به دنبال شهادت اولین شهید راه سلامت سازمان مدیریت پسماند، صدرالدین علیپور مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند در گفتگو با خبرنگار مهر، درباره اقدام برای شهید محسوب شدن پاکبانان گفت: قطعاً این موضوع از مواردی است که به عنوان اولویت در دستور کار قرار دارد و مکاتبات لازم با متولیان این امر در حال انجام است.
وی افزود: از ابتدای امر سازمان مدیریت پسماند جهت پرسنل خدوم حوزه خدمات شهری به ویژه همکاران واحد مدیریت پسماندهای بیمارستانی برای پیشگیری از ابتلا به بیماری تمهیداتی در نظر گرفت.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند با اشاره بر این اقدامات انجام شده، عنوان کرد: تهیه تجهیزات ایمنی انفرادی تخصصی، ضدعفونی مستمر ماشین آلات و محلهای استقرار پرسنل و آموزشهای تخصصی در این زمینه برای کاهش خطر ابتلای پاکبانان به ویروس کرونا انجام شده است.
علیپور تصریح کرد: خوشبختانه این حساسیت در پیشگیری باعث شد تا با وجود قرار گرفتن نیروهای این سازمان در صف مقدم مبارزه با کرونا، سازمان مدیریت پسماند طی یکسال اخیر با حداقل ابتلا و تلفات جانی مواجه شود.
وی با تاکید بر پیگیری رسیدگی به وضعیت این شهید راه سلامت نیز خاطرنشان کرد: سازمان مدیریت پسماند نیز طرح حمایت مالی از خانواده این شهید بزرگوار را در دست اقدام دارد.
تصمیم گیری درباره موارد استثنا شهدای سلامت بر دوش وزیر بهداشت
در همین راستا نیز سعید اوحدی رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در گفتگو با خبرنگار مهر، در واکنش به شهادت اولین پاکبان مسیر سلامت گفت: بر اساس مصوبه شورای عالی امنیت ملی آیین نامه تعیین مصادیق شهدای سلامت تشکیل و یک کمیته ملی نیز با مسئولیت وزیر بهداشت و درمان و عضویت بنیاد شهید، سازمان برنامه و بودجه و سازمان امور استخدامی کشور برای این منظور ایجاد شد.
وی افزود: برای احتساب کارکنان دستگاهها به عنوان شهید خدمت نیز پرونده آن دسته از کسانی که مستقیماً به دلیل کرونا در کادر پزشکی، درمانی، پرستاری، بهیاری و خدمات درمانی در بیمارستانها، درمانگاهها، موسسات و کلینیکها حضور داشتند، برای تعیین مصادیق شهدای سلامت به این کمیته ارسال میشود و مورد بررسی قرار میگیرد. پس از این مرحله نیز پروندهها به بنیاد شهید منتقل میشود.
اوحدی با اشاره بر موارد استثنا برای احتساب شهدای خدمت سلامت، عنوان کرد: مسئولیت پیگیری این موارد بر اساس مصوبه شورای عالی امنیت ملی به شخص وزیر بهداشت محول شده و بر اساس بند (ز) این آیین نامه نیز وزیر بهداشت درباره این موارد استثنا تصمیم گیری خواهد کرد.
وی ادامه داد: چنانچه وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره موارد استثنا تشخیص شهید راه سلامت دهند، مورد مذکور در کمیته ملی برای تعیین مصداق شهید مطرح خواهد شد.