همزمان با هروله اعراب سازشکار به سوی رژیم صهیونیستی، تل آویو برای عادی سازی روابط با آنکارا شرط و شروط تعیین کرد که این موضوع توجه تحلیلگران و ناظران امور را درباره چرایی آن برانگیخته است.

خبرگزاری مهر ، گروه بین الملل- فرزاد فرهاد توسکی: این روزها دوباره سخن از برقراری رابطه رسمی سیاسی میان ترکیه و رژیم صهیونیستی به میان آمده است، موضوعی که به اعتقاد کارشناسان مسایل منطقه با سازش میان چهار کشور عربی امارات، بحرین، سودان و مغرب کلید خورده و سران ترکیه نیز برای عقب نماندن از قافله سازش به تکاپو افتاده اند.

در ۲۵ شهریور ماه که رابطه امارات و بحرین با دلالی دونالد ترامپ رسماً در کاخ سفید کلید خورد، ترکیه از کشورهایی بود که خیلی زود علیه امارات موضع گرفت و به آن تاخت؛ اما از قرار معلوم این اتفاقات تنها یک نمایش سیاسی و روی صحنه بوده و در پشت پرده موضوع دیگری در جریان بود.

رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهور ترکیه با تایید تداوم تماس‌های اطلاعاتی آنکارا با تل آویو، ابراز امیدواری کرد که روابط ترکیه و رژیم صهیونیستی بهبود پیدا کند.

وی در گفتگویی گفت: روابط ما با اسرائیل در سطح اطلاعاتی ادامه دارد و متوقف نشده است. مشکل اصلی اکنون درباره اشخاص در رأس هرم [تل‌آویو] است. اگر مشکلی با مقامات عالی آنها نداشتیم، روابط ما می‌توانست بهتر باشد. نمی‌توانیم سیاست‌های اسرائیل علیه فلسطین را بپذیریم و این نقطه اختلاف و خط قرمز ماست، اما تمایل داریم روابط را به سطح بهتری ارتقا دهیم.

در این راستا اما تحول جدیدی رخ داده است و آن اینکه تل‌آویو برای بازگشت روابط با ترکیه شروط زیادی گذاشته است که بارزترین آنها تعهد آنکارا به بستن دفتر حماس در استانبول است تحول جدیدی رخ داده است و آن اینکه تل‌آویو برای بازگشت روابط با ترکیه شروط زیادی گذاشته است که بارزترین آنها تعهد آنکارا به بستن دفتر حماس در استانبول و متوقف کردن فعالیت اسرای آزاد شده مرتبط با گردان‌های القسام، شاخه نظامی جنبش حماس است. رژیم صهیونیستی اعلام کرده است که بازگشت روابط دیپلماتیک میان دو طرف و نیز بازگشت سفیر تل‌آویو به آنکارا مشروط به توقف فعالیت‌های حماس در استانبول است!

رژیم صهیونیستی که زمانی از برقراری رایزنی پنهان با یک مقام عربی به شدت ذوق زده می‌شد هم اکنون کارش به جایی رسیده است که برای کشورهایی که در صف سازش با تل آویو هستند، شرط و شروط می‌گذارد.

این بسیار مضحک است که کابینه آپارتاید بنیامین نتیانیاهو برای برقراری با کشورهای عربی و اسلامی شرط و شروط می‌گذارد. مضمون خواسته نتانیاهو از همتای ترک خود درباره عادی سازی روابط از امور شوکه کننده است؛ زیرا همگان بر این انتظار بودند که این آنکاراست که برای تل آویو شرط می‌گذارد و خواستار رفع محاصره غزه و توقف شهرک سازی در کرانه باختری و توقف حفاری‌های زیر مسجد الاقصی در قدس اشغالی و اجرای قطعنامه‌های مشروع بین المللی خواهد شد.

رجب طیب اردوغان زمانی به علت مواضعش از پایگاه قابل توجهی نزد اعراب و مسلمانان برخوردار بود اما بعدها به دلایلی چند از سیاست‌های خود در حمایت از فلسطین عدول کرد و در راستای همسویی با صهیونیست‌ها پیش رفت.

هاکان فیدان رئیس سرویس اطلاعاتی ترکیه آنگونه که رسانه‌ها گزارش داده اند چندین بار به فلسطین اشغالی سفر کرده است و با یوسی کوهین همتای صهیونیست خود دیدار کرده است تا اختلافات میان طرفین حل و فصل شود و روند اوضاع میان تل آویو و آنکارا طبیعی شود. بر اساس گزارش رسانه‌ها؛ حجم مبادلات تجاری میان ترکیه و رژیم صهیونیستی بالغ بر هشت میلیارد دلار در حال حاضر است و شمار پروازهای ترکیه به تل آویو در حال حاضر به بیش از ۶۰ پرواز در هفته می‌رسد.

برخی در ابتدا درباره شروط اسرائیل برای عادی سازی روابط با ترکیه ابراز تردید کردند اما اینکه رسانه‌های اسرائیلی سند منتشر کردند و رسانه‌های بین المللی آنرا پوشش دادند، نشان می‌دهد که شرط و شروط رژیم صهیونیستی صحیح است.

اینکه ترکیه چه واکنشی به این شرط و شروط رژیم صهیونیستی نشان خواهد داد باید امیدوار بود که واکنش کوبنده و قوی از جانب ترکیه باشد زیرا این شرط و شروط برای کشوری مانند ترکیه تحقیر آمیز است اینکه ترکیه چه واکنشی به این شرط و شروط رژیم صهیونیستی نشان خواهد داد باید امیدوار بود که واکنش کوبنده و قوی از جانب ترکیه باشد زیرا این شرط و شروط برای کشوری مانند ترکیه تحقیر آمیز است و به جایگاه ترکیه در جهان اسلام ضربه می‌زند هر چند که این جایگاه پس از دخالتهای نظامی در سوریه و لیبی از دست رفته است.

اگر رجب طیب اردوغان به بهبود شرایط اقتصادی خود و اینکه لابی صهیونیستی در برابر دولت جو بایدن در کنار وی قرار گیرد، دلبسته باشد، گزینه زیاد درستی نمی‌تواند باشد زیرا که رژیم صهیونیستی ترکیه و همه کشورهای عربی و اسلامی را خطری حیاتی برای موجودیت خود می‌داند.

بهترین راه برای ترکیه بهبود روابط با سوریه و عراق به عنوان همسایگانش و دست برداشتن از حملات و اقدامات مداخله جویانه در امور داخلی این دو کشور و نیز کشورهای دیگر عربی مانند لیبی و مصر و تقویت جهان اسلام به عنوان محکم‌ترین پشتوانه برای مقابله با رژیم صهیونیستی است؛ زیرا اسرائیل سست‌تر از خانه عنکبوت است و حامی قوی تل آویو یعنی آمریکا هم این روزها با گرفتاری‌های داخلی دست و پنجه نرم می‌کند و شاهد ظاهر شدن قدرتهای دیگری مانند چین و روسیه هستیم.

آنچه که در پایان می‌توان گفت این است که علت این شرط و شروط صهیونیست‌ها، رقص شادی شیخ نشینان با رژیم صهیونیستی است. اگر رژیم‌های مرتجع عربی به سوی صهیونیست‌ها هروله نمی‌کردند، تل آویو به این مرز از گستاخی نمی‌رسید که برای سازشکاران شرط و شروط تعیین کند. اردوغان اگر به این شرط و شروط تن دهد، بازنده بزرگ خواهد بود و باید به جای تن دادن به خواسته‌های نتانیاهو مسیر دیگری در پیش بگیرد.